Lepkehimlő

Lepkehimlő

Utolsó módosítás:2024.03.04 08:55

Az erythema infectiosum, vagy más néven ötödik betegség, jellegzetes tünetekkel járó gyulladásos bőrbetegség, melyet a parvovírus B19 okoz. A betegség általában enyhe lefolyású, egyedi és könnyen felismerhető tünetekkel jár.

 • Mi a lepkehimlő?
 • Melyek a lepkehimlő okai?
 • A lepkehimlő tünetei
 • A lepkehimlő diagnózisa
 • A lepkehimlő kezelése
 • A lepkehimlő differenciáldiagnózisa

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Mi a lepkehimlő?

A lepkehimlő vagy erythema infectiosum, más néven ötödik betegség, egy gyulladásos bőrbetegség, amelyet a Parvoviridae családba tartozó Parvovírus B19 okoz. Ez a vírus kifejezetten emberre fertőző, és leginkább gyermekeket érinti, bár felnőtteknél is előfordulhat. A lepkehimlő tudományos neve azért kapta az "infectiosum" kiegészítést, mert a lepkehimlő jellegzetes kiütésekkel és tünetekkel jár, és könnyen terjedhet emberről emberre.

A lepkehimlő az egyik leggyakoribb vírusfertőzés a gyermekkorban, és általában enyhe lefolyású. A lepkehimlő ismertebb nevét, az "ötödik betegség" kifejezést a gyakran használt számozás alapján kapta, amely a középkori orvosi feljegyzéseken alapul, amikor az emberiség még csak néhány bőrbetegséget ismert. A lepkehimlő volt az ötödik kiütéses betegség.

A lepkehimlő főbb tünetei közé tartozik a "slapped cheek" vagy "megcsapott arc" megjelenése, ahol az arc középső részén és az orr hídján pirosaság alakul ki, mintha valakit megütöttek volna az arcon. Ezenkívül a betegség második szakaszában kiütések is kialakulhatnak a karokon, lábakon és a törzsön. Innen származik a lepkehimlő elnevezés.

A lepkehimlő általában magától gyógyul, az orvos a tüneti kezelésre összpontosít. A lepkehimlő enyhe lefolyása miatt a gyerekek gyakran gyorsan felépülnek, és csak kevés esetben szükséges az orvosi beavatkozás. Fontos azonban megjegyezni, hogy terhes nők és immunhiányos egyének esetében a lepkehimlő súlyosabb szövődményekkel járhat, és ezért ilyen esetekben orvosi felügyelet ajánlott.

Kapcsolódó cikkünk

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

A fertőzésen a gyerekek nagy része átesik két-három éves kora között. Az enyhe, náthás jellegű tünetekkel kezdő RSV-fertőzés azonban olykor súlyosabb panaszokat okozhat, a gyógyuláshoz akár kórházi kezelésre is szükség lehet. Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa összefoglalta a ...

Melyek a lepkehimlő okai?

A lepkehimlő, más néven ötödik betegség, a Parvovírus B19 vírus okozta fertőzés miatt alakul ki. Ez a vírus a Parvoviridae családba tartozik, és kifejezetten embereket fertőz meg. A lepkehimlő általában emberről emberre terjed, elsősorban légúti cseppecskék útján, például köhögés vagy tüsszentés során, valamint a fertőzött személlyel történő közvetlen érintkezés révén.

A Parvovírus B19 vírus általában nagyon fertőző, és a lepkehimlő terjedése különösen gyakori intézményekben, mint például óvodákban vagy iskolákban, ahol a gyermekek közvetlen kapcsolatban vannak egymással. A fertőzés időszakában, amikor a lepkehimlő tünetei még nem jelentkeznek, de a vírus már jelen van a szervezetben, a személy fertőző lehet és ebben az időszakban továbbadhatja a lepkehimlő vírust másoknak.

A lepkehimlő kialakulása során a vírus bejut a légzőrendszerbe, majd onnan a véráramba kerül. A vírus ebben a szakaszban elterjed a szervezetben, és elérheti a bőrt, a csontvelőt és más szöveteket is. A szervezet immunválasza alakítja ki a lepkehimlő tüneteit.

Fontos megjegyezni, hogy a lepkehimlő általában enyhe lefolyású betegség, és a legtöbb esetben az immunrendszer sikeresen leküzdheti a fertőzést. Azonban terhes nők és az immunrendszer gyengült egyének esetében a fertőzés súlyosabb szövődményeket okozhat, és ezért ilyen esetekben fontos lehet az orvosi felügyelet és kezelés.

A lepkehimlő tünetei

A lepkehimlő tüneteinek egyik legismertebb megnyilvánulása a "slapped cheek" vagy "pofacsapott arc" jelensége. Ez azt jelenti, hogy az arc középső részén és az orr hídján pirosaság alakul ki, amely emlékeztet arra, mintha valakit megütöttek volna az arcon. Ez a tünet tipikusan az első jele a lepkehimlő fertőzésnek és különleges megjelenése miatt könnyen azonosítható. 

A második szakaszban a lepkehimlő további tünetekkel járhat, ideértve a kiütéseket is. Kisebb, piros foltok alakulhatnak ki a karokon, lábakon és a törzsön. Ezek a kiütések általában nem viszketnek, és az esetek túlnyomó többségében nem okoznak komoly kényelmetlenséget. A kiütések idővel eltűnnek, és a lepkehimlő magától gyógyul.

A fertőzés időszakában láz, fejfájás és általános fáradtság is kísérheti a lepkehimlő fertőzést. Fontos megjegyezni, hogy a lepkehimlő lefolyása gyakran enyhe, és a gyermekek általában gyorsan felépülnek.

A lepkehimlő tünetei általában a betegség két különböző szakaszában jelentkeznek, és a kórokozó vírus okozza az immunrendszer válaszreakcióját. A tünetek összessége segíti az orvosokat a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés meghatározásában.

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571

A lepkehimlő diagnózisa

A lepkehimlő diagnózis felállítása során az orvosoknak többféle eszközt és módszert áll rendelkezésre, hogy megbizonyosodjanak a betegség jelenlétéről és azonosítsák annak okozóját.

Az elsődleges diagnosztikai eszköz általában a klinikai tünetek alapján történik. A lepkehimlő esetében a karakterisztikus tünetek közé tartozik az arc, különösen a pofacsontok, piros kiütései, amelyek olyanok, mint egy "lázas arc". Ezen kívül a végtagokon is megjelenhetnek hasonló, vörös, foltos kiütések. Az orvosok tehát a vizsgálat során a beteg fizikai állapotát és a tünetek megnyilvánulását is figyelembe veszik.

A laboratóriumi vizsgálatok is segítenek a lepkehimlő diagnózisában. Az antitestvizsgálatok a leggyakrabban alkalmazott tesztek, mivel ezek segítségével azonosíthatók az immunrendszer által termelt ellenanyagok a Parvovírus B19 szerotípusával szemben. Az IgM típusú antitestek a friss lepkehimlő fertőzésre utalnak, míg az IgG antitestek a múltbeli vagy már átvészelte lepkehimlő fertőzést jelezhetik.

A PCR (polimeráz láncreakció) módszer szintén hatékony eszköz a Parvovírus B19 genetikai anyagának kimutatására a vérben vagy más szövetekben. Ez a módszer érzékenyebb lehet, különösen a lepkehimlő fertőzés korai stádiumában.

Fontos hangsúlyozni, hogy a diagnózis megerősítése több tényező kombinációján alapul. A tünetek, a klinikai vizsgálatok és a laboratóriumi eredmények együttes elemzése segít az orvosnak a pontos diagnózisban, ami elengedhetetlen a megfelelő kezelés kijelöléséhez. Mivel a lepkehimlő általában enyhe lefolyású, és a kezelés főként a tüneti enyhítésre és a komplikációk megelőzésére irányul.

A lepkehimlő kezelése

A lepkehimlő (ötödik betegség) kezelése általában tüneti, mivel a betegség önmagától gyógyul és általában enyhe lefolyású. A kezelés fő célja a tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése. Fontos megjegyezni, hogy a vírusos eredetű betegségek ellen általában nincs specifikus antivirális gyógyszer, illetve az antibiotikumok sem hatásosak, így a kezelés elsősorban a tüneti kezelésre összpontosul.

 • Fájdalom- és lázcsillapítók: A lepkehimlő általános tüneteinek, mint például a láz és az izomfájdalom enyhítésére általában nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID), például az acetaminofen vagy ibuprofen alkalmazhatók. Fontos azonban, hogy a gyógyszerek használatát illetően konzultáljon az orvosával, különösen gyerekek esetében.
 • Megfelelő pihenés: A betegség alatt a testnek pihenésre van szüksége a gyógyuláshoz. A megfelelő pihenés és alvás segíthet a szervezetnek erőforrásait a gyógyulásra fordítani.
 • Folyadékpótlás: Fontos, hogy a beteg elegendő folyadékot fogyasszon, különösen akkor, ha lázas és a láz miatt fokozott a folyadékveszteség. Ez segíthet megelőzni a kiszáradást és támogatja a szervezet regenerációját.
 • Komplikációk kezelése: Ritkán, de előfordulhatnak a lepkehimlő fertőzés során komplikációk, például ízületi gyulladás (arthritis), különösen felnőtteknél vagy terhes nőknél. Ilyen esetekben az orvos szükség szerint specifikus kezeléseket javasolhat.
 • Kontrollvizsgálatok: Az orvos lehet, hogy további vizsgálatokat javasol, például vérkép ellenőrzést, hogy monitorozza a lepkehimlő vírus aktivitását és következményeit.

Mivel a lepkehimlő általában enyhe lefolyású, a betegség gyógyulása általában komplikációk nélkül megtörténik. Azonban mindig fontos konzultálni az orvosával, különösen, ha a tünetek súlyosak vagy hosszabb ideig fennállnak, és további orvosi kezelésre lehet szükség. Az orvos által javasolt kezelési terv segíthet a lepkehimlő tüneteinek enyhítésében és a gyorsabb gyógyulás elérésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A lepkehimlő differenciáldiagnózisa

A lepkehimlő (ötödik betegség) diagnosztizálása során fontos figyelembe venni más olyan kórképeket is, amelyek hasonló tüneteket mutathatnak. A differenciáldiagnózis segíti az orvosokat abban, hogy kizárják más lehetséges betegségeket és pontosabb képet alkothassanak a páciens állapotáról. Néhány olyan állapot, amelyet figyelembe kell venni:

 • Rubeola (kanyaró): A kanyaró is kiütéseket okozhat, és az első tünetek között szerepel a láz és a szempirosodás, ami néha hasonló lehet a lepkehimlő tüneteihez.
 • Enterovírus-fertőzések: A kéz-láb-száj betegség vagy más enterovírus-fertőzések is okozhatnak kiütéseket és lázat, ami összekeverhetővé teheti az lepkehimlő jelenlétével.
 • A Parvoviridae család egyéb típusai: Bár a Parvovírus B19 és a miatta kialakuló leggyakoribb betegség a lepkehimlő, más Parvovírus típusok is fertőzhetnek és hasonló tüneteket okozhatnak.
 • Autoimmun betegségek: Néhány autoimmun betegség, például lupus, amely egy súlyos, többek között bőrt, ízületeket és vesét érintő betegség, hasonló tüneteket produkálhat, beleértve az ízületi gyulladást is.
 • Bakteriális fertőzések: Bizonyos bakteriális fertőzések, mint például a skarlát vagy az atipikus rubeola, szintén hasonló tüneteket produkálhatnak.

A differenciáldiagnózisnak tehát a lepkehimlő egyedi jellemzőit és a betegséggel kapcsolatos sajátosságait kell figyelembe vennie.

Összefoglalva a lepkehimlő, más néven ötödik betegség, egy vírusfertőzés által okozott gyermekkori megbetegedés, melyet a Parvovírus B19 okoz. A lepkehimlő általában enyhe lefolyású, és leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik. Jellemző tünetei közé tartozik a piros foltok megjelenése az arc és a végtagok területén, valamint láz és általános rossz közérzet. Bár általában nem igényel specifikus kezelést, fontos az esetleges szövődmények figyelemmel kísérése és kezelése. A lepkehimlő általában magától gyógyul, és a gyermek teljes felépülése várható. Azonban a terhesség alatt jelentős kockázatot jelenthet a magzat számára, ezért a terhes nőknek különös figyelmet kell fordítaniuk a betegség megelőzésére és kezelésére.