DTPa+IPV+Hib+PCV védőoltások

DTPa+IPV+Hib+PCV védőoltások

Utolsó módosítás:2023.05.02 11:40

A gyermekkori védőoltásokat két csoportba oszhatjuk: kötelező és választható oltások. A kötelező védőoltások közé tartozik a BCG oltás, melyet az újszülött még a kórházból való hazamenetele előtt megkap, ileltve a 2 hónapos korban beadandó DTPa, IPV, Hib és PCV oltások is idetartoznak.

DTPa+IPV+Hib+PCV védőoltások - Tartalom

Mi az DTPa+IPC+Hib+PCV oltás és mitől véd?

Mikor kell beadatni a DTPa+IPC+Hib+PCV oltást?

Miért fontos DTPa+IPC+Hib+PCV oltás?

Mikor és hogyan lehet pótolni a DTPa+IPC+Hib+PCV oltás beadását?

Diftéria, tetanusz és szamárköhögés fertőzés kezelése

Haemophilus influanzae b, pneumococcus és poliovírus fertőzés kezelése

DTPa+IPV+Hib+PCV oltással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az DTPa+IPV+Hib+PCV oltás és mitől véd?

A DTPa, IPV, Hib és PCV oltások az úgynevezett kombinált oltások körébe tartoznak, amelyeket a kisgyermekeknek általában a rendszeres oltási program keretében adnak be. Ezek az oltások védelmet nyújtanak többféle betegség ellen, amelyek súlyos lefolyásúak is lehetnek a kisgyermekekre nézve, ezért Magyarországon ezek az oltások a kötelező védőoltások körébe tartoznak.

A DTPa oltás a diftéria, a tetanusz és az acelluláris pertussis (szamárköhögés) ellen véd. 

Az IPV oltás a polio ellen véd. A polio egy vírusos betegség, amely az idegrendszert támadja meg, és súlyos tüneteket okozhat, például izomgyengeséget, bénulást és légzési problémákat, így kezelés nélkül halálos is lehet.

A Hib oltás a Haemophilus influenzae baktérium okozta betegségek ellen véd, például a tüdőgyulladás, a mellüreggyulladás, az agyhártyagyulladás és a torokgyulladás ellen.

A PCV oltás a Streptococcus pneumoniae baktérium okozta betegségek ellen véd, például a tüdőgyulladás, a mellüreggyulladás és az agyhártyagyulladás ellen.

Ezek az oltások fontosak a kisgyermekek védelme érdekében, és a rendszeres oltási program részét képezik. 

Mikor kell beadatni a DTPa+IPV+Hib+PCV oltásokat?

A DTPa+IPV+Hib+PCV oltásokat általában a csecsemőknek adják megfelelő ütemezéssel. Magyarországon az DTPa+IPV+Hib+PCV oltásokat az országos oltási naptár szerint adják be a csecsemőknek és kisgyermekeknek. Az oltási sémát általában az alábbiak szerint követik:

2 hónapos korban: az első DTPa+IPV+Hib+PCV oltást adják be

3 hónapos korban: a második DTPa+IPV+Hib+PCV oltást adják be

4 hónapos korban: a harmadik DTPa+IPV+Hib+PCV oltást adják be

1 éves korban: a negyedik DTPa+IPV+Hib+PCV oltást adják be

Ezután a további oltásokat az országos oltási naptár szerint adják be, amelyet általában az egészségügyi szolgáltatóknál lehet beszerezni.

Fontos megjegyezni, hogy az oltások beadatásának ideje és sémája országonként és régiónként változhat, így ha bármilyen kérdése van az oltásokkal kapcsolatban, javasoljuk, hogy konzultáljon az egészségügyi szolgáltatójával vagy az oltási program illetékes személyével.

Fontos, hogy az oltásokat a megfelelő időpontban adják be, mivel az oltások hatékonysága és a védettség időtartama is befolyásoló tényező. A gyermekorvosok vagy más egészségügyi szakemberek adnak információt arról, hogy az oltásokat mikor és hogyan kell beadni és mi a megfelelő ütemezés a helyi oltási irányelvek és az egészségügyi állapot alapján.

Miért fontos a DTPa+IPV+Hib+PCV oltások beadatása?

A DTPa+IPV+Hib+PCV oltások fontosak a gyermekek védelme szempontjából, mivel védettséget nyújtanak olyan súlyos betegségekkel szemben, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a kisgyermekek illetve a körülöttük élők számára is.

A diftéria, a tetanusz és a pertussis (szamárköhögés) súlyos betegségek, amelyek életveszélyesek lehetnek a gyermekek számára. 

A diftéria tünetei:

 • Hasi fájdalom
 • Fülzúgás vagy halláskárosodás
 • Láz
 • Nyelési nehézségek
 • Száraz köhögés
 • Szemviszketés és könnyezés
 • Torokfájás
 • Vörös vagy lila színű bőrkiütések

Tetanusz tünetei:

 • Általános testgyengeség
 • Fokozódó izommerevség
 • Hőemelkedés
 • Izomgörcsök, amelyek fájdalmasak és tartósak lehetnek
 • Nyelési nehézségek
 • Rángatózás
 • Szorongás
 • Verejtékezés

Szamárköhögés tünetei:

 • Egyfajta száraz, paroxizmális köhögés, amely több héten keresztül fennáll
 • Éjszakai köhögési rohamok
 • Hányás
 • Láz
 • Légzési nehézségek

A polio egy másik súlyos betegség, amely a gerincvelő és az agy fertőzését okozhatja, és maradandó bénuláshoz vagy akár halálhoz is vezethet. Az oltások hatékonyan megakadályozzák a betegség terjedését.

A Hib baktérium okozta betegségek, mint például a tüdőgyulladás, a mellüreggyulladás, az agyhártyagyulladás és a torokgyulladás szintén súlyosak lehetnek, és az oltások hatékonyan megakadályozzák azok kialakulását.

A Streptococcus pneumoniae baktérium okozta betegségek, például a tüdőgyulladás, a mellüreggyulladás és az agyhártyagyulladás is súlyosak lehetnek, és az oltások hatékonyan megakadályozzák azok kialakulását.

Az oltások nemcsak a gyermekek számára fontosak, hanem a közösség egészségére is hatással vannak, mivel megakadályozzák a betegségek terjedését. Az oltások biztonságos és hatékony módszerei a megelőzésnek és hozzájárulnak a gyermekek és a közösség egészségének védelméhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor és hogyan lehet pótolni a DTPa+IPV+Hib+PCV oltások beadatását?

A DTPa+IPV+Hib+PCV oltások pótlása általában a hiányzó adagok beadásával történik. 

Általában az oltásokat az előírt időpontokban kell beadni, és ha bármely adagot elmulasztották, akkor az adott adagot mielőbb be kell pótolni. A pontos pótlási időpontok és az adagok száma az orvos vagy az oltási programban illetékes szakember által javasoltak szerint változhatnak.

A pótlás módja általában azon múlik, hogy mennyi adag hiányzik és mennyi idő telt el az utolsó adag beadása óta. Általában a késleltetett adagot minél előbb be kell adni, de ha több adag is hiányzik, akkor az oltási sémát és az adagok közötti időtartamokat alaposan meg kell tervezni egészségügyi szakemberrel.

Mi történik, ha a gyermek nem rendelkezik DTPa+IPV+Hib+PCV oltással és megfertőződik?

Ha a gyermek nem kapta meg a DTPa+IPV+Hib+PCV oltásokat, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy fertőző betegségekkel szemben fogékony lesz. Ezek a betegségek a DTP (diftéria, tetanusz, pertussis), IPV (inaktivált polio vírus), Hib (Haemophilus influenzae b) és PCV (pneumococcus) fertőzései lehetnek.

Ha a gyermek fertőződik valamelyik fent említett betegséggel, akkor súlyos szövődmények alakulhatnak ki, amelyek között életveszélyes állapotok is szerepenek. Például a diftéria súlyos légzési nehézségeket, a tetanusz izomgörcsöket és légzési elégtelenséget okozhat, míg a pertussis (szamárköhögés) súlyos köhögést és légzési nehézségeket okozhat, különösen a kisbabáknál. Az inaktivált polio vírus fertőzése súlyos izomgyengeséget és végtag-bénulást okozhat, míg a Hib és a pneumococcus fertőzések súlyos tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást és/vagy véráramfertőzést okozhatnak.

Kapcsolódó cikkünk

Mikortól kaphatnak hurutoldót a gyerekek?

Mikortól kaphatnak hurutoldót a gyerekek?

Ősszel újra beköszönt a felső légúti vírusok ideje, ami a csecsemők és kisgyermekek tömeges megbetegedésével, a szülőknek pedig újabb kényszerű otthonléttel jár. A köhögő, náthás, lázas gyerekek otthoni ápolásakor gyakran felmerülő kérdés, hogy mivel segíthetjük elő a gyorsabb gyógyulást. A vény ...

Diftéria, tetanusz és pertussis kezelése

Diftéria, tetanusz és pertussis (szamárköhögés) kezelése általában kórházi ellátást igényel, és az érintett személy állapota és a betegség súlyossága szerint eltérő lehet. Minden esetben az érintett személy szigorúan elkülönítésre kerül, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

Diftéria kezelése:

Az elsődleges terápia a diftéria antitoxin adása, amely meggátolja a diftéria baktérium által termelt méreganyag hatását.

Antibiotikumokat is használnak a baktériumok elpusztítására.

Tetanusz kezelése:

A kezelés magában foglalja a sebfertőtlenítést és az antibiotikumok alkalmazását, hogy megakadályozzák a további fertőzést.

A tetanusz antitoxin adása hatékony lehet a méreganyag hatásának semlegesítésében.

Pertussis kezelése:

A kezelés magában foglalja az antibiotikumok alkalmazását a fertőzés elpusztítására.

Az érintett személyt a fertőzés miatt gyakran kell köhögni, így a tünetek enyhítése és a betegség kezelése érdekében köhögéscsillapítókat is adhatnak neki.

Haemophilus influanzae b, pneumococcus és poliovírus kezelése

A Haemophilus influenzae b, pneumococcus és poliovírus fertőzések kezelése a fertőzés típusától és súlyosságától függően változhat. Általánosságban elmondható, hogy ha az érintett személy állapota súlyos, kórházi kezelés válhat szükségessé és az érintett személy minden esetben szigorú karanténban részesül a fertőzés terjedésének megakadályozása végett.

Haemophilus influenzae b kezelése:

Az elsődleges terápia az antibiotikumok alkalmazása, amelyek elpusztítják a baktériumokat. A leggyakoribb antibiotikumok közé tartozik az amoxicillin, a cefotaxime, a ceftriaxone és az azithromycin.

Pneumococcus kezelése:

Az antibiotikumok a leggyakoribb kezelési módok a pneumococcus fertőzésre. Az antibiotikumot az orvos a baktérium típusától és a betegség súlyosságától függően írja fel.

Poliovírus kezelése:

Jelenleg nincs gyógymód a poliovírus-fertőzésre, de a polio oltás megelőzheti a betegség kialakulását.

Az érintett személyt általában kórházban kezelik, és támogató kezelésben részesítik, például oxigént, folyadékot és művészi lélegeztetést.

Ha az érintett személy állapota súlyos, akkor akár intenzív osztályon is kezelhetik.

Téma szakértői