Ételintolerancia

Ételintolerancia

Utolsó módosítás:2023.11.29

Az ételintolerancia olyan állapotot jelent, amikor a szervezet nem képes megfelelően megemészteni vagy feldolgozni bizonyos élelmiszereket. Ez a probléma különösen gyakori lehet a gyermekek körében, és a szülőknek fontos felismerniük a tüneteket, hogy időben megfelelő kezelést biztosíthassanak gyermeküknek.


Ételintoleranciával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mit jelent az ételintolerancia?
Mik az ételintolerancia tünetei?
Milyen okai lehetnek az ételintolerancia gyermekkori kialakulásának?
Mik az ételintolerancia típusai a gyermekeknél?
Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?
Hogyan történik az ételintolerancia kivizsgálása?
Hogyan kezelhető az ételintolerancia?

Ételintoleranciával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent az ételintolerancia?

Az ételintolerancia akkor fordul elő, amikor a szervezet nem termel megfelelő mennyiségű vagy minőségű enzimeket bizonyos élelmiszerek megemésztéséhez. Ennek következtében a szervezet nem tudja lebontani azt a bizonyos táplálékot, a belekben maradó emésztetlen étel pedig kialakítja az ételintolerancia tüneteit. Az ételintolerancia bizonyos vegyi anyagokkal szembeni érzékenység következtében is kialakulhat. Az ételintolerancia szenvedést okozhat a gyermekeknek, ugyanis hasmenéssel, haspuffadással, fájdalommal és egyéb más tünetekkel jelentkezhet. Az ételintolerancia felismerése szülőként egy fontos feladatot jelent, ugyanis a kezeletlen ételintolerancia a felszívódási zavarok miatt növekedésbeli elmaradást és egyéb problémákat okozhat a gyermekeknél. Fontos elkülöníteni az ételallergia és az ételintolerancia közötti különbséget is. Az ételintolerancia nem az immunrendszer túlzott aktivitásából alakul ki. Az ételintolerancia leggyakoribb esete a laktózintolerancia, de számos más élelmiszer is kiválthatja a tüneteket, többek között a tojás, gyümölcsök, diófélék és tejtermékek.

Kapcsolódó cikkünk

Ez is okozhat csecsemő- és kisgyermekkori hasfájást!

Ez is okozhat csecsemő- és kisgyermekkori hasfájást!

Lassan itt a szezonális gyümölcsök időszaka, a gyerekeket is egyre gyakrabban kínálhatjuk a friss, vitamindús falatokkal. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja, ez azonban bizonyos esetekben problémát, hasfájást is okozhat. Az okokról és kivizsgálásról dr. Balogh Ádám ...

Mik az ételintolerancia tünetei?

Az ételintolerancia tünetei általában az étel elfogyasztása után rövidesen jelentkeznek. Az allergiás reakcióhoz képest nagyobb mennyiségű élelmiszerre van szükség a tünetek kiváltásához, és ezek soha nem okoznak olyan életveszélyes reakciót, mint például az anafilaxiás roham.

Az ételintolerancia gyakori tünetei:

  • Gyomor-bélrendszeri problémák: Hasfájás, puffadás, hányinger, gyomorpanaszok, hasmenés vagy éppen székrekedés lehetnek az első jelek.
  • Bőrproblémák: Kiütések, ekcéma vagy viszketés gyakori tünetek lehetnek ételintolerancia esetén is.
  • Hangulati változások: Az ételintolerancia befolyásolhatja a gyermek hangulatát, okozhat ingerlékenységet vagy éppen szorongást.
  • Fáradtság: Az ételintolerancia okozhat kimerültséget és általános rossz közérzetet a felszívódási zavarok miatt.
  • Fejfájás és migrén: Ételintolerancia esetén gyakran fordul elő fejfájás vagy migrén is a gyermekeknél.

Milyen okai lehetnek az ételintolerancia gyermekkori kialakulásának?

Az ételintolerancia kialakulása a gyermekeknél számos okra visszavezethető. Az ételintolerancia hátterében a legtöbb esteben enzimhiány áll, aminek következtében a táplálék bizonyos alkotóelemeit nem tudja lebontani a gyermek. Az enzimhiány lehet veleszületett vagy szerzett. Veleszületett esetben már korai életkortól, az érzékeny étel elfogyasztása után jelentkeznek a tünetek. Szerzett ételintolerancia esetében a tünetek később az életévek során bármikor kialakulhatnak. Az ételintolerancia bizonyos vegyi anyagokkal szembeni érzékenység miatt is kialakulhat a gyermekeknél.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik az ételintolerancia típusai a gyermekeknél?

Az ételintolerancia számos típusa ismert, az alábbiakban összefoglaltuk a leggyakoribbakat:

Laktóz-intolerancia

A laktóz a tejben előforduló cukor. A laktózintoleranciában szenvedő gyermekek nem rendelkeznek elegendő laktázzal, egy olyan enzimmel, amely a laktózt olyan kisebb molekulákra bontja, amelyeket a szervezet könnyen fel tud szívni a bélben. Ha a laktóz az emésztőrendszerben marad, görcsöket, gyomorfájást, puffadást, hasmenést és gázokat okozhat.

Fruktóz-intoleranciaÉtelintolerancia - Gyermekgyógyászati Központ

A fruktóz a gyümölcsökben, egyes zöldségekben és a mézben jelen lévő cukor. A fruktóz-intolerancia egy enzim hiánya miatt is kialakulhat, bár ez ritka. Ilyen esetekben örökletes fruktóz-intoleranciáról beszélünk. Sokkal gyakoribb a fruktóz felszívódási zavar, amikor a szervezetből hiányzik egy olyan fehérje, amely lehetővé teszi a cukor felszívódását a bélből. Ezeknél a gyerekeknél az ételekben lévő fruktóz a bélben erjed, ami gázokhoz, teltségérzethez, puffadáshoz, görcsökhöz és hasmenéshez vezet.

Gluténintolerancia

A glutén egy olyan fehérje, amely egyes gabonafélékben, többek között a búzában, árpában és rozsban fordul elő. A gluténintoleranciában szenvedő gyermek a gluténtartalmú ételek fogyasztása után kellemetlen érzéseket, például fájdalmat, puffadást vagy hányingert tapasztal. A gluténintolerancia nem emésztési tünetekkel is jár a legtöbb esetben. A gluténintolerancia különbözik a cöliákiától, amely a gluténre adott autoimmun válaszreakció, és a búzaallergiától, amely a búzára adott allergiás válaszreakció. Azonban ezeknek a betegségeknek a tünetei hasonlóak lehetnek. A gluténintolerancia nem cöliákiás gluténérzékenység néven is ismert.

Szalicilát-intolerancia

A szalicilátok olyan vegyületek, amelyek számos növényi élelmiszerben, többek között gyümölcsökben, zöldségekben, fűszernövényekben és fűszerekben fordulnak elő. Gyakoriak a mesterséges ízesítőkben és tartósítószerekben is, beleértve a fogkrémekben, rágógumikban és cukorkákban találhatóakat.

Ételmérgezés

Néhány élelmiszerben előforduló vegyi anyagok mérgező hatással vannak az emberre, és hasmenést, hányingert, kiütéseket és hányást okozhatnak. A nem kellően főtt bab például aflatoxinokat tartalmaz, amelyek rendkívül kellemetlen emésztési problémákat okozhatnak. A teljesen megfőzött bab nem tartalmazza a toxint. Mivel a főzési idő befolyásolhatja a toxinok mennyiségét, előfordulhat, hogy a gyermekek azt tapasztalják, hogy az egyik étkezés után reagálnak a babra, a másik után viszont nem.

Hasonlóképpen, bizonyos romlott halfajták elfogyasztása szkombroid halmérgezéshez vezethet. Ez a mérgező reakció olyan halak elfogyasztása miatt következik be, amelyeknek a nem megfelelő tárolás vagy feldolgozás következtében magas a hisztamintartalmuk. Súlyos allergiás reakciót utánozhat.

Élelmiszer-adalékanyagok és intolerancia

Az élelmiszeripar több ezer adalékanyagot használ az ételek ízének fokozása és tartósítása érdekében. Az adalékanyagok közül is vannak, amik intoleranciát válthatnak ki.  

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Az ételintoleranciát gyakran összekeverik az ételallergiával. Az ételallergiával ellentétben azonban az ételintolerancia nem az immunrendszeri működés miatt jön létre, hanem más rendszer, az enzimek működése okozza a gondot. A másik nagy különbség az ételintolerancia és az ételallergia között a mennyiség, ami a tüneteket okozza. Például egy laktózérzékeny gyermek megihat egy pohár tejet tünetmentesen. Minél többet iszik azonban, annál valószínűbb, hogy jelentkeznek az ételintolerancia tünetei. Az ételallergiás gyermekeknél már kis mennyiségű ételallergénnek való kitettség esetén is jelentkeznek a tünetek, ezért azt tanácsolják nekik, hogy teljesen kerüljék azt. Ételallergia esetében az egy pohár tej már biztosan kiváltja az allergiás tüneteket. Különbség ezeken kívül az ételallergia és az ételintolerancia között a tünetek súlyossága. Az ételallergia tünetei az enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek, míg az ételintolerancia tünetei általában kellemetlenek, de jóval enyhébbek.

Hogyan történik az ételintolerancia kivizsgálása?

Az ételintolerancia és az ételallergia hasonló tünetekkel járhatnak, ezért nehéz lehet elkülöníteni ezeket a betegségeket. A diagnózis akkor is bonyolult, ha egy gyermeknek több ételintoleranciája is van egyszerre. Az ételintolerancia tünetei utánozhatják a krónikus emésztési zavarok, például az IBS tüneteit is. A tünetek bizonyos mintázatai azonban segíthetnek az orvosnak különbséget tenni a kettő között. Az ételintolerancia legtöbb esetében nincsenek pontos, megbízható és validált tesztek az ételintolerancia azonosítására. A legjobb diagnosztikai eszköz a kizárási diéta, vagyis amennyiben bizonyos ételt kizárunk az étrendből és ennek hatására megszűnnek a gyermek tünetei, az adott étel okozta az ételintoleranciát. Ez a folyamat azonban hosszadalmas lehet. Egy másik lehetőség az étkezési napló vezetése, a gyermek által elfogyasztott ételekről, a tapasztalt tünetekről, és ennek fellépési idejéről.  Az orvos javasolhat bőrszúrásos tesztet vagy vérvizsgálatot is az ételallergia kizárására.

Hogyan kezelhető az ételintolerancia?

Az ételintolerancia a gyermek számára számos kellemtelen tünettel jár. Az ételintolerancia következtében válogatós lesz, vagy próbálhat kerülni bizonyos táplálékokat. Mindezek már jelek, amiket felismerve az ételintolerancia meglétére fény derülhet. Az ételintolerancia típusától függően előfordulhat, hogy kezelhető enzimpótlással (például a laktózintolerancia), de sok esetben nem. Ilyenkor a legjobb gyermekünkre figyelni és megtanítani neki, hogy mely ételeket kerülje annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki az ételintolerancia tünetei. Az ételintolerancia kezelésében a következők segíthetnek: