RSV

RSV

Utolsó módosítás:2023.05.31 23:22

Az RSV egy gyakori légúti vírus, amely különösen csecsemőket és kisgyermekeket veszélyeztet. Bár az RSV fertőzés általában enyhe tünetekkel jár, ismerni és megérteni a betegséget rendkívül fontos a megelőzés és a kezelés szempontjából.

Mi az az RSV?

Mi okozza az RSV -t?

Mikor gyakori az RSV fertőzés?

Melyik életkorú gyermekeket érinti a leginkább az RSV fertőzés?

RSV tünetei

RSV kezelése

RSV szövődménye

RSV fertőzéssel kapcsolatos szolgálatatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

Mi az az RSV?

RSV (Respiratory Syncytial Virus) egy kifejezés, amely egy vírusfajtát jelöl, amely a légzőszervi rendszert támadja meg. Az RSV az egyik leggyakoribb oka a csecsemők és kisgyermekek légúti megbetegedéseinek, de felnőttek és idősek is fertőződhetnek vele. Az RSV könnyen terjed cseppfertőzéssel, amikor egy fertőzött gyermek köhög vagy tüsszent.

Az RSV tünetei hasonlóak lehetnek az enyhe megfázáshoz, például orrfolyás, köhögés, torokfájás és láz. Súlyosabb esetekben a csecsemőknél és kisgyermekeknél légúti megbetegedéseket okozhat, mint például hörghurut és tüdőgyulladás. Idősebb felnőttek és az immunszupprimált emberek esetében szintén komolyabb szövődményeket okozhat.

Az RSV ellen jelenleg nincs specifikus gyógymód. Az enyhe eseteket általában tüneti kezeléssel, például pihenéssel, hidratálással és lázcsillapítókkal kezelik. Súlyosabb esetekben, különösen a csecsemőknél és kisgyermekeknél, kórházi ellátásra lehet szükség az oxigénellátás és más támogató intézkedések érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozza az RSV -t?

Az RSV-t (Respiratory Syncytial Virus) a humán respiratórius syncytialis vírus (RSV) okozza. Ez egy RNS-vírus, amely a Paramyxoviridae családba tartozik. Az RSV az egyik leggyakoribb oka a légzőszervi megbetegedéseknek, különösen csecsemők és kisgyermekek körében.

Az RSV könnyen terjed cseppfertőzéssel, amikor egy fertőzött gyermek köhög vagy tüsszent. A vírus a légzőrendszer nyálkahártyáján megtapad, terjed, és bejutva a szervezetbe fertőzi a légzőrendszert. Az RSV képes a sejtekben syncytiumokat képezni, amelyek összeolvadnak és többmagvú sejteket hoznak létre. Ez az RSV jellegzetes megjelenése a laboratóriumi vizsgálatok során.

Kapcsolódó cikkünk

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

A fertőzésen a gyerekek nagy része átesik két-három éves kora között. Az enyhe, náthás jellegű tünetekkel kezdő RSV-fertőzés azonban olykor súlyosabb panaszokat okozhat, a gyógyuláshoz akár kórházi kezelésre is szükség lehet. Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa összefoglalta a ...

Mikor gyakori az RSV fertőzés?

Az RSV fertőzések általában a hideg hónapokban, különösen ősszel, télen és korai tavasszal gyakoribbak. Az RSV szezonális járványokat okoz, amikor a vírus könnyen terjed a közösségekben, különösen az olyan helyeken, ahol sok gyermek tartózkodik egymás közelségében, például bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, játszóházakban.

Az RSV fertőzések megelőzése érdekében nagyon fontos a helyes egészségügyi intézkedések betartása, például a rendszeres kézmosás, a fertőtlenítőszerek használata, a fertőzött gyermekekkel való közvetlen érintkezés minimalizálása. Ha gyanítja, hogy gyermekénél RSV fertőzés állhat a tünetek mögött, javasolt a gyermekorvos azonnali felkeresése a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Melyik életkorú gyermekeket érinti a leginkább az RSV fertőzés?

Az RSV fertőzések leginkább csecsemők és kisgyermekek körében gyakoriak. Általában az 5 éves kor alatti gyermekeket érinti a leginkább. A csecsemők és kisgyermekek különösen veszélyeztetettek az RSV fertőzésre, mivel az immunrendszerük még fejlődésben van, és nem rendelkeznek a vírussal szembeni védő immunitással.

A csecsemők és kisgyermekek könnyen fertőződhetnek az RSV -vel, különösen akkor, ha olyan közösségi helyeken tartózkodnak, ahol több gyermek van együtt, akik potenciálisan fertőzöttek is lehetnek, például óvodákban, iskolákban vagy bölcsődékben. Az RSV könnyen terjed cseppfertőzéssel, amikor egy fertőzött kisgyermek köhög vagy tüsszent, és egy másik csecsemő vagy kisgyermek belélegzi a vírus tartalmú levegőt.

Fontos megjegyezni, hogy bár a csecsemők és kisgyermekek veszélyeztetettebbek az RSV fertőzésre, idősebb gyermekek és felnőttek is fertőződhetnek. Gyakran előfordul, hogy a gyermekkel levő szülő is fertőződik.

 Az idősek, az immunszupprimált személyek és az alapbetegségekkel küzdő egyének súlyosabb tüneteket és szövődményeket tapasztalhatnak az RSV fertőzés során. Ezért fontos, hogy az RSV –vel fertőzött gyermek, amíg beteg, kerülje a nagyszülőkkel való érintkezést, megelőzve a fertőzésüket.

Az RSV fertőzések ellen nincs specifikus gyógymód, és a kezelés általában tüneti. Fontos azonban az RSV fertőzések megelőzése, különösen a csecsemők és kisgyermekek esetében. Az egészségügyi intézkedések betartása, mint például a rendszeres kézmosás, a fertőtlenítőszerek használata és a beteg gyermekekkel való közvetlen érintkezés minimalizálása, segíthet csökkenteni az RSV terjedését a gyermekek között.

RSV tünetei

Az RSV fertőzés tünetei változhatnak a kor és az egészségi állapot alapján. A legtöbb esetben az RSV fertőzés enyhe légúti tüneteket okoz, hasonlóan az egyéb megfázásokhoz. Az alábbiakban olvasható néhány gyakori tünetet, melyek RSV fertőzés során jelenkezhetnek:

 • Orrfolyás és orrdugulás: Az RSV fertőzés gyakran orrfolyással és eldugult orral járhat. Az orrváladék lehet átlátszó vagy sűrűbb, sárgás-zöldes színű.
 • Köhögés: Az RSV fertőzés köhögést okozhat. A köhögés lehet száraz vagy produktív, ami azt jelenti, hogy köpet távozik a köhögéssel.
 • Torokfájás: Az RSV fertőzés során a torok is érzékeny lehet, ami torokfájást okozhat.
 • Láz: Néhány csecsemőnél és kisgyermeknél az RSV fertőzés lázzal járhat. A láz lehet enyhe vagy magasabb hőmérsékletű.
 • Légzési nehézségek: Súlyosabb esetekben, különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél, az RSV fertőzés légzési nehézségeket okozhat. Nehézlégzés, stridoros, sípoló légzés, gyorsabb légzés vagy nehézlégzési epizódok jelentkezhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy az RSV fertőzés tünetei hasonlóak lehetnek más légúti vírusfertőzésekhez, mint például az influenza vagy az adenovírus. A pontos diagnózist csak egészségügyi szakember tudja felállítani a megfelelő vizsgálatok és klinikai értékelés alapján.

Súlyosabb esetekben az RSV fertőzés hörghurutot vagy tüdőgyulladást is okozhat, különösen a kisebbeknél. Ha gyanús RSV fertőzésre gyanakodik gyermekénél, érdemes azonnal konzultálni az orvossal a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

RSV kezelése

Az RSV fertőzés kezelése általában tüneti jellegű, mivel nincs specifikus antivirális gyógyszer az RSV ellen. Az alábbiakban olvashaók a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszerek:

Otthoni kezelés:

 • Pihenés: Fontos, hogy a fertőzött gyermek pihenjen, hogy a szervezet energiája a gyógyulásra fordulhasson.
 • Hidratálás: Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása segít megelőzni a kiszáradást és enyhíti a torokfájást.
 • Orrcseppek vagy orrspray-k: Az RSV okozta orrfolyás és orrdugulás enyhítésére alkalmazhatók, különösen a csecsemőknél és kisgyermekeknél, akik még nem tudnak hatékonyan orrot fújni.
 • Lázcsillapítók: Ha a láz magas, lázcsillapítók adhatók az orvos utasításai szerint. Fontos azonban az orvossal konzultálni a megfelelő adagolás és a gyermekkorban alkalmazható lázcsillapítók tekintetében.

Kórházi ellátás:

 • Súlyosabb esetekben, különösen a csecsemőknél és kisgyermekeknél, akiknél légzési nehézségek lépnek fel, kórházi ellátásra lehet szükség.
 • Kórházban az orvosok oxigénterápiát, folyadékpótlást és egyéb támogató intézkedéseket alkalmazhatnak a légzési nehézségek enyhítésére és a szövődmények megelőzésére.

A megelőzés fontos szerepet játszik az RSV fertőzések kezelésében. Az egészségügyi intézkedések betartása, mint például a rendszeres kézmosás, a fertőtlenítőszerek használata és a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezés minimalizálása, segít csökkenteni az RSV terjedését a közösségekben.

RSV szövődménye

Az RSV fertőzés súlyos esetekben szövődményeket okozhat, különösen a csecsemők, kisgyermekek, idősek és az immunszupprimált személyek esetében. Lehetséges szövődmények:

 • Hörghurut: Az RSV fertőzés gyakran hörghurutot okozhat, ami a légutak gyulladásához vezet. Ez köhögést, légszomjat és nehezített légzést okozhat.
 • Tüdőgyulladás: Súlyosabb esetekben az RSV fertőzés tüdőgyulladást (pneumónia) okozhat. Ez a tünetek súlyosabbá válásával járhat, beleértve a magas lázat, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat és köhögést.
 • Otitis media: Az RSV fertőzés növelheti az otitis media (középfülgyulladás) kockázatát, különösen a csecsemőknél és kisgyermekeknél. Ez fájdalmat és fülzúgást okozhat.
 • Asztma rohamok: Az RSV fertőzés szerepet játszhat az asztma rohamok kiváltásában vagy súlyosbításában, különösen az érzékenyebb egyéneknél.
 • Súlyos légzési nehézségek: Különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél az RSV fertőzés súlyos légzési nehézségeket okozhat, amelyek sürgős orvosi ellátást és oxigénterápiát igényelnek.

 

Összefoglalva tehát az RSV egy gyakori légúti vírus, amely leginkább csecsemőket és kisgyermekeket érint. Az RSV fertőzés általában enyhe légúti tüneteket okoz, mint például orrfolyás, köhögés, torokfájás és láz. A fertőzés leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, amikor egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent.

Bár az RSV fertőzés általában enyhe lefolyású, súlyosabb esetekben szövődményeket okozhat, különösen a csecsemők, kisgyermekek, idősek és az immunszupprimáltak esetében. Ilyen szövődmények közé tartozhat a hörghurut, tüdőgyulladás, otitis media és súlyos légzési nehézségek.

Az RSV fertőzés kezelése általában tüneti jellegű, mivel nincs specifikus antivirális gyógyszer az RSV ellen. Az otthoni kezelés magában foglalja a pihenést, megfelelő folyadékbevitelt, lázcsillapítók alkalmazását és orrcseppek használatát az orrfolyás és orrdugulás enyhítésére. Súlyosabb esetekben, különösen légzési nehézségek esetén, kórházi ellátásra lehet szükség.

Téma szakértői