Gerincferdülés

Gerincferdülés

Utolsó módosítás:2023.05.07 12:30

A gerincferdülés a gerinc deformitása, ilyenkor a gerincnek oldalirányú görbülete van. A gerincferdülésben szenvedő gyermek gerince S vagy C alakú. A gyermek úgy nézhet ki, mintha az egyik oldalra dőlne. A gerincferdülés okozhat váll- vagy csípőmagasságbeli különbséget. A röntgenfelvételekkel azonosítható a gerincferdülés és meg lehet mérni a gyermek gerincének görbületét. Attól függően, hogy mennyire súlyos a gerincferdülés, gyermekének gyógytornára, merevítőre vagy műtétre lehet szüksége.

 


Gerincferdüléssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mit jelent a gerincferdülés gyermekeknél?
Mi állhat a gyermekkori gerincferdülés hátterében?
Mik a gerincferdülés kockázati tényezői gyermekeknél?
Milyen tünetei vannak a gyermekkori gerincferdülésnek?
Hogyan diagnosztizálják a gerincferdülést egy gyermeknél?
Hogyan kezelik a gyermekkori gerincferdülést?
Mik lehetnek a gerincferdülés szövődményei?

Gerincferdüléssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a gerincferdülés gyermekeknél?

A gyermekkori gerincferdülés a gerinc deformitása. A gerincferdülés azt jelenti, hogy a gerinc oldalirányú görbületet mutat, mely 10 fokos vagy annál nagyobb. Fontos megkülönböztetni, hogy a görbületet oldalirányban (a gyermek hátát nézve, a nyaktól a fenékig nem egyenes a gerinc, hanem jobbra vagy balra látható a gerincferdülés) tartjuk kórosnak, ugyanis a gerincnek vannak fiziológiás, természetes görbületei. Ha elfordítjuk a gyermeket, és nem a hátát nézzük, hanem oldalról tekintünk rá, akkor láthatjuk a nyaki szakaszon a befelé, a háti szakaszon a kifelé, a deráktájon pedig ismét a befelé irányuló görbületet. Ez teljesen normális, egészéges így.

A normális gerinc hátulról nézve egyenesnek tűnik. Gerincferdülés esetén a gyermek gerince azonban S vagy C alakú. A gyermek úgy nézhet ki a hátát nézve, mintha az egyik oldalra dőlne. A görbület előfordulhat a gerinc jobb vagy bal oldalán. Vagy mindkét oldalon, különböző szakaszokon is előfordulhat. A középső (mellkasi) és az alsó (ágyéki) gerinc egyaránt érintett lehet.

Mi állhat a gyermekkori gerincferdülés hátterében?

A legtöbb esetben a gerincferdülés oka nem ismert. Előfordulhat, hogy a gyermek a gerincferdüléssel vele születik. Vagy később is kialakulhat nála a gerincferdülés. Leggyakrabban 10 és 18 éves kor közötti gyermekeknél fordul elő a gerincferdülés. A nemi különbségeket tekintve több lányt érint, mint fiút a gerincferdülés.

A gyermekkori gerincferdülés lehetséges okai a következők:

Mik a gerincferdülés kockázati tényezői gyermekeknél?

A gerincferdülés kialakulásának leggyakoribb kockázati tényezői közé tartoznak:

 • Életkor: A jelek és tünetek jellemzően serdülőkorban kezdődnek.
 • Nem: Bár a fiúknál és a lányoknál nagyjából azonos arányban alakul ki enyhe gerincferdülés, a lányoknál sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a görbület súlyosbodik és kezelést igényel.
 • Családi előzmények: A gerincferdülés előfordulhat a családban, testvérek is hajlamosabbak a gerincferdülésre, de a legtöbb gyermeknél a családban nem fordul elő a gerincferdülés, újonnan alakult ki.
 • Hanyag tartás: A testmozgás hiánya, a gerincet taró izmok gyengesége hajlamosíthatja a gyermekeket a gerincferdülés kialakulására.

Milyen tünetei vannak a gyermekkori gerincferdülésnek?

A gyermeknek a konkrét látható gerincferdülés mellett számos más tünete is lehet, melyeket ha észreveszünk, gerincferdülésre gyanakodhatunk. Ezek a gerincferdülés leggyakoribb tünetei:

 • A váll magasságbeli eltérése a két oldalon
 • A fej nem középen van a test többi részéhez képest
 • A csípő magasságának vagy helyzetének különbsége a két oldalon
 • A lapocka magasságának vagy helyzetének különbsége a két oldalon
 • Különbség abban, ahogy a karok a test mellett lógnak, amikor a gyermek egyenesen áll: a kar és a derék közötti háromszög mérete különböző
 • Különbség a hát oldalainak magasságában a gerinc két oldalán, amikor a gyermek előrehajol

Ezek a tünetek nemcsak a gerincferdülés jelei, hanem más hátproblémáknak is tűnhetnek, sérülés vagy fertőzés következményei is lehetnek. Emiatt a tünetek észlelésekor fontos felkeresni egy ortopédus szakorvost, aki meg tudja állapítani a gerincferdülés diagnózisát.

Hogyan diagnosztizálják a gerincferdülést egy gyermeknél?

A gerincferdülés diagnózisát az ortopédus szakorvos állítja fel. A gerincferdülés kiváltó okának megtalálásához fontos ismernie a pontos anamnézist, tüneteket, az esetleges szülési komplikációkat, méhen belüli fejlődési rendellenességeket. A gerincferdülés fizikai vizsgálattal azonosítható. Gyermekének azonban a gerincferdülés diagnózisához ezekre a vizsgálatokra is szüksége lehet:

 • Röntgenfelvételek: Ez a vizsgálat képeket készít a belső szövetekről, csontokról és szervekről. Ez a fő eszköze a gerinferdülés diagnosztizálásának. Megméri a gerinc görbületének mértékét, melyet fokokban adunk meg (Kopf-szög).
 • MRI: Ez a vizsgálat nagy mágnesek és egy számítógép kombinációját használja, hogy részletes képeket készítsen a testben lévő szervekről és struktúrákról. Pontosabb képet a lágyrészekről.
 • CT-vizsgálat: Ez a vizsgálat röntgensugarakat és számítógépet használ, hogy részletes képeket készítsen a testről. Sokkal részletgazdagabba, szeletekben látható kép készül a gerincről.

A gerincferdülés korai felismerése fontos a kezelés szempontjából. Ha nem kezelik, a gerincferdülés szív- és tüdőfunkciós problémákat okozhat, ugyanis nyomhatja ezeket a szerveket, korlátozhatja a tüdő tágulását, légzési nehézséget okozva. Éppen ezért a gyermekorvosok és iskolaorvosok is rutinszerűen keresik a gerincferdülés jeleit, szűrik a gyermekeket, hogy minél hamarabb felismert legyen a gerincferdülés.

Hogyan kezelik a gyermekkori gerincferdülést?

A gerincferdülés kezelése a gyermek tüneteitől, életkorától és általános egészségi állapotától függ. Attól is függ a gerincferdülés kezelése, hogy mennyire súlyos az állapot. Ennek mértékére két paramétert használnak. Az egyik, a más korábban is említett Kopf-szög a görbület mértékéről, a másik pedig az úgynevezett Risser-stádium. Ez egy 1-től 5-ig tartó skálán adja meg a csigolya csontosodási állapotát. Ezen paraméterek ismeretében tervezhető meg a gerincferdülés terápiája.Gerincferdülés

A gerincferdülés kezelésének célja a görbület súlyosbodásának megállítása és a deformitás megelőzése. A gerincferdülés kezelése magában foglalhatja a következőket:

 • Megfigyelés és ismételt vizsgálatok: Enyhe gerincferdülés esetén elegendő, ha gyermekével gyakran felkeresik orvosukat, hogy ellenőrizze gerincének görbületét. Az, hogy a görbület romlik-e, a csontozat növekedésének mértékétől függ, vagyis attól, hogy gyermeke csontozatilag mennyire érett. A gerinc görbülése gyakran lelassul vagy megáll, miután a gyermek eléri a serdülőkort.
 • Gyógytorna: 15 foknál kisebb Kopf-szögű gerincferdülés esetén ajánlott, ilyenkor a gyógytorna elegendő lehet a gerincferdülés korrigálására. Képzett gyógytornász gyermekével fellazító, légző és globális felsőtest-korrekciós mozgásokat csinál, hogy erősítse a gerinc melletti izmokat, javítsa a tartást, mely megszüntetheti a gerincferdülést. Ajánlott továbbá az úszás is a gerincferdülés gyógyítására.
 • Rögzítés: Ha gyermeke még növekszik és nagyobb fokú (40 Kopf szögig és 3-as Risser stádiumig) a gerincferdülés, egy ideig merevítőre, fűzőre vagy gipszrögzítésre lehet szüksége. Ezt érdemes egy nap a lehető legtöbb ideig, akár 23 órán át hordani.
 • Műtét: Gyermekének akkor lehet szüksége műtétre, ha a görbület a röntgenfelvételen 45 fokos vagy annál nagyobb, és a merevítés nem lassította a görbület előrehaladását. Ez súlyos fokú gerincferdülést jelent, mely már veszélyes lehet a tüdőre és szívre. A műtét során a gerinc mellé kétoldalról olyan fémrudakat helyeznek be, melyeknek fiziológiás görbületük van. Ezáltal a gerincet behúzzák a helyes irányba, a csigolyák rotatioja megszűnik, és vele együtt a többi deformitás is. A kisebb gyermekek hamarabb felépülnek a műtétből és megszűnik a gerincferdülés. A műtét szövődménye lehet az alsó végtag bénulása az idegek megsértése miatt, vérvesztés és fertőzés.

  Kapcsolódó cikkünk

  Ezek a gyakori ortopédiai problémák a gyerekeknél

  Ezek a gyakori ortopédiai problémák a gyerekeknél

  A szülők gyakran felfigyelhetnek a gyermekük ortopédiai problémáira, hiszen az úgynevezett lúdtalp, a hanyagtartás nevű rendellenesség, és a súlyosabb gerincferdülés nem ritka jelenség. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont és a Gyermekgyógyászati Központ ortopéd szakorvosa arra figyelmeztet, hogy még a jelentéktelenebbnek ...

Mik lehetnek a gerincferdülés szövődményei?

Bár a legtöbb gerincferdülésben szenvedő gyermeknél a gerincferdülés enyhe formában jelentkezik, azonban a gerincferdülés néha szövődményeket okozhat. A gerincferdülés szövődményei közé tartoznak:

 • Légzési problémák: Súlyos gerincferdülés esetén a bordakosár a tüdőre nyomódhat, ami megnehezíti a légzést, lekorlátozza a tüdő tágulását. Így légzési nehézséghez vezethet a gerincferdülés.
 • Hátproblémák: Azok, akiknek gyermekkorukban gerincferdülésük volt, felnőttként nagyobb valószínűséggel szenvednek majd krónikus hátfájásban. Ez különösen igaz, ha a gyermekkori gerincferdülés kóros görbülettel járt, nagy volt és kezeletlen maradt.
 • Megjelenés, esztétikai problémák: Ahogy a gerincferdülés súlyosbodik, egyre feltűnőbb változásokat okozhat - beleértve az egyenetlen csípőt és vállakat, a kiemelkedő bordákat, valamint a derék és a törzs oldalra tolódását. A gerincferdülésben szenvedő gyermekek, főként a pubertások sokszor nehezen viselik a gerincferdülés miatti esztétikai változásokat, csökkenti önbizalmukat. Szerencsére azonban mindez korrigálható!

  Téma szakértői