Tojásallergia

Tojásallergia

Utolsó módosítás:2023.11.17 14:25

A tojásallergia az egyik leggyakoribb ételallergia, különösen gyakori a gyermekek körében. A tojásallergia az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti a tojásfehérjék iránt, ami számos kellemetlen tünetet okozhat. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a gyermekeknél gyakori tojásallergia okait, tüneteit, diagnózisát és kezelési lehetőségeit.


Tojásallergiával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mit jelent a tojásallergia?
Milyen tünetekkel jellemezhető a tojásallergia?
Mik a tojásallergia legsúlyosabb tünetei, és mi a teendő?
Melyik gyermekeknek van nagy kockázata a tojásallergia kialakulására?
Milyen ételeket érdemes kerülnie a gyermeknek tojásallergia esetén?
Mi a tojásallergia kivizsgálásának menete?
Hogyan történik a tojásallergia kezelése gyermekkorban?
Melyik védőoltások okozhatnak allergiás tüneteket tojásallergia esetén?

Tojásallergiával kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a tojásallergia?

A tojásallergia kialakulásának hátterében az immunrendszer túlzott működése áll. Tojásallergia esetén az immunrendszer a tojásfehérjéket potenciális veszélyként azonosítja, és túlzott reakciót indít el ellenük. A tojás allergénjei közül a leggyakoribbak az ovalbumin, ovomucoid, ovotransferrin és lysozyme. Ezek az anyagok a tojásfehérjében találhatók, és a tojásallergia reakcióit váltják ki az érintettekben. A tojásallergia a leggyakoribb IgE-közvetített ételallergiák közé tartozik a gyermekek körében. A szervezet tojásallergia esetén hisztamin felszabadításával védekezik, amely olyan anyag, amely az allergia típusos tüneteit (köhögés, zihálás és a csalánkiütés) okozza. Tojásallergia esetén a gyermekek tünetei jellemzően a tojás vagy tojást tartalmazó ételek fogyasztását követően, perceken vagy órákon belül jelentkeznek. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és légzési nehézségek, hányinger, csalánkiütés, ritkábban pedig anafilaxia, azaz életveszélyes allergiás reakció is jelentkezhet. Szerencsére a tojásallergia kinőhető, a gyermekek többsége kinövi a betegséget.

Milyen tünetekkel jellemezhető a tojásallergia?

A tojásallergia tünetei változatosak lehetnek, és azok súlyossága széles skálán mozoghat a gyermekek körében. A tojásallergia tünetei jellemzően a tojás vagy a tojás fehérjéit tartalmazó étel elfogyasztása után rövidesen (percek vagy órák alatt) jelentkezik. A tojásallergia tünetek közé tartozhatnak:Tojásallergia - Gyermekgyógyászati Központ

 • Bőrreakciók: viszketés, csalánkiütések, cserepes bőr, szemviszketés
 • Emésztőrendszeri tünetek: hasmenés, hányás, hasi fájdalom
 • Légzőszervi problémák: orrdugulás, köhögés, asztmás tünetek
 • Anafilaxiás reakciók: nehézlégzés, csökkenő vérnyomás, tudatzavar

Mik a tojásallergia legsúlyosabb tünetei, és mi a teendő?

A tojásallergia legsúlyosabb esete az anafilaxiás reakció. Az anafilaxiás reakció életveszélyes lehet, ezért ilyen esetben azonnali orvosi segítség szükséges a gyermeknek!

A tojásallergia reakcióinak súlyossága minden egyes alkalommal változhat, így minden szülőnek fel kell készülnie az anafilaxiás sokkra, akinek gyermeke érintett a tojásallergia által. Annak ellenére, hogy a korábbi allergiás reakció enyhe volt, a következő reakció súlyosabb lehet. Az anafilaxiás sokk felismerését és ellátását a kezelőorvos részletesen elmondja a szülőknek a gyermek tojásallergia diagnózisa esetén.

Az anafilaxia jelei és tünetei a következők:

 • A légutak beszűkülése, beleértve a torok megduzzadását vagy egy csomót a torokban, ami megnehezíti a légzést.
 • Hasi fájdalom és görcsök
 • Szapora pulzus
 • Sokk, súlyos vérnyomáseséssel, akár szédüléssel vagy eszméletvesztéssel járó súlyos vérnyomáscsökkenés.

Ha gyermekénél fennállhat a súlyos anafilaxiás reakció kockázata a tojásallergia miatt, orvosa felírhat sürgősségi adrenalin injekciót. Ezt anafilaxia esetén kell alkalmazni, a tünetek felismerése után a gyermek combizmába szúrható az injekció. Az adrenalin injekció számos gyermek életét mentette már meg.

Kapcsolódó cikkünk

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Az allergiás reakciók közül a legsúlyosabb az anafilaxia, mely akár végzetes lehet. A potenciális életveszély ellenére az anafilaxiás reakció egészen enyhe, ártalmatlannak tűnő tünetekkel is kezdődhet. Igazoltan allergiás gyermek esetében ezeket minden esetben komolyan kell venni, mert a rosszabbodás gyorsan bekövetkezhet. Dr. Moric Krisztina ...

Melyik gyermekeknek van nagy kockázata a tojásallergia kialakulására?

Tojásallergia bármelyik gyermeknél kialakulhat, vannak azonban bizonyos tényezők, amik hajlamosítanak erre. A tojásallergia jellemzően korai gyermekkorban kezdődik, és legtöbb esetben felnőttkorra megszűnik, de van akinél megmaradnak a tünetek.
A tojásallergia kialakulásának kockázatát növelhetik:

 • Atópiás dermatitis: Az ilyen típusú bőrreakcióban szenvedő gyermekeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki ételallergia, mint azoknál a gyermekeknél, akiknek nincsenek ilyen jellegű bőrproblémáik.
 • Családi előzmények: Fokozottan fennáll az ételallergia kockázata, ha egyik vagy mindkét szülő asztmás, ételallergiás vagy más típusú allergiában - például szénanáthában, csalánkiütésben vagy ekcémában - szenved.
 • Életkor: A tojásallergia leggyakrabban gyermekeknél fordul elő. Az életkor előrehaladtával az emésztőrendszer érik, és az allergiás ételreakciók kevésbé valószínűek.
 • Tápszer adása: Az anyatejes táplálás véd az ételallergiák, köztük a tojásallergia kialakulása ellen, míg a tápszer mesterséges fehérjéi nagyobb kockázatot jelentenek. Előfordulhat azonban, hogyha az anya tojást fogyaszt, az allergének az anyatejen át a csecsemőt is megfertőzhetik, és kialakulnak a tünetek.

Milyen ételeket érdemes kerülnie a gyermeknek tojásallergia esetén?

Tojásallergia esetén értelemszerűen kerülendő a tojás és a tojást tartalmazó ételek fogyasztása. Ez egy könnyebb feladatnak hangzik, mint amilyen valójában, tojást ugyanis nagyon sok élelmiszer tartalmaz rejtett formában. Tojásallergia esetén ezek az ételek is kerülendőek.

A tojást tartalmazó élelmiszerek közé tartozhatnak:

Mi a tojásallergia kivizsgálásának menete?

A tojásallergia diagnózisát általában allergológus vagy immunológus végzi el. A következő módszerek segítik a pontos diagnózis felállítását:

 • Bőrpróba (Prick-teszt): Kis mennyiségű tojásfehérjét csepegtetnek a bőrre, majd enyhe bemetszéseket végeznek az adott bőrterületen. Az orvos értékeli, hogy kialakul-e bőrkiütés vagy viszketés, ami a tojásallergiára utalhat.
 • Vértesztek: A vérvizsgálatok során az allergiás antitesteket (IgE) mérhetik, amelyek jelen vannak az allergiás reakciókban.
 • Eliminációs diéta: Az orvosok néha azt javasolják, hogy az érintett gyermekek próbálják ki az élelmiszerek egyes típusainak kizárását az étrendjükből, majd figyeljék meg, hogy a tünetek csökkennek-e.
 • Orális ételprovokáció: Az orvosok szoros felügyelete mellett az érintett gyermekek kis mennyiségű tojást fogyasztanak, miközben az orvos figyeli a reakciókat. Ez a kísérlet veszélyes tüneteket okozhat a gyermekben, így csak orvosi felügyelet mellett végezhető el.

Hogyan történik a tojásallergia kezelése gyermekkorban?

A tojásallergia diagnózisának kimondása után a kezelés első lépése a tojás és a tojást tartalmazó élelmiszerek kerülése. Bár a tojásételek kiiktatása gyermeke étrendjéből viszonylag egyszerűen hangozhat, a tojás számos élelmiszer rejtett összetevője, beleértve a pékárukat, salátaönteteket, fagylaltot és húsgombócokat. Fontos, hogy figyelmesen olvassa el a megvásárolni kívánt termék címkéit, hogy megbizonyosodjon róla, hogy nem tartalmaz tojást. A tojásallergia tüneteinek kezelésében a következő gyógyszerek lehetnek hatásosak:

 • Epinefrin injekció: Az anafilaxiás reakciók kezelésére szolgáló elsődleges eszköz az epinefrin injekció (adrenalin injekció). A tojásallergiás gyermekeknek epinefrint kell maguknál tartaniuk, vagy azt könnyen elérhetővé kell tenniük azokon a helyeken, ahol rendszeresen tartózkodnak, például az iskolában, az óvodában és otthon. A tojásallergia érintettjeinek és a környezetüknek meg kell ismerniük az epinefrin helyes használatát sürgősségi esetben.
 • Gyógyszerek: Az antihisztaminok és más allergiás tüneteket enyhítő gyógyszerek is segíthetnek a tojásallergiával élőknek a tünetek enyhítésében, de ezek nem helyettesítik az epinefrint az anafilaxiás reakciók kezelésében. Ha gyermeke reakciója enyhe, és csak néhány csalánkiütéssel jár, egy vény nélkül kapható vagy vényköteles antihisztamin enyhítheti a tüneteket. Gyermeke orvosa segíthet eldönteni, hogy az adott körülmények között melyik lehetőség a legjobb gyermeke számára.

A tojásallergiával élőknek fontos az iskolákban, közösségekben és éttermekben való tudatosság növelése. A környezetüknek ismernie kell az allergiás reakciók tüneteit és a sürgős segítségnyújtás folyamatát.

Melyik védőoltások okozhatnak allergiás tüneteket tojásallergia esetén?

Bizonyos védőoltások tojásfehérje felhasználásával készültek, és tojásallergia esetén súlyos mellékhatásokat okozhatnak, allergiás reakciót válthatnak ki. Szülőként ezért fokozott odafigyelést érdemel a tojásallergia. A gyermek oltásai kapcsán mindig érdeklődjünk az orvosnál, hogy milyen módon készült az oltóanyag, és javasolt-e a gyermek számára tojásallergia esetén.
A következő védőoltások beadása előtt érdemes konzultálni a gyermekorvossal: