Lázgörcs

Lázgörcs

Utolsó módosítás:2023.12.22 00:53

A lázgörcs egy olyan jelenség, amely általában magas lázzal járó betegségek, leggyakrabban fertőzések következtében alakul ki, különösen 6 hónap és 5 év közötti gyermekeknél. Ez az állapot gyakran ijesztő lehet a szülők számára, de fontos tudni, hogy általában rövid életű és nem okoz tartós károsodást.

 

Mi az a lázgörcs?

A lázgörcs jellemző tünetei

Mikor fordulhat elő lázgörcs?

A lázgörcs összefügg a magas lázzal?

Ha egyszer előfordult lázgörcs, nagyobb az esélye a későbbi megjelenésnek?

Mikor kell mentőt hívni lázgörcs esetén?

A lázgörcs veszélye

A lázgörcs terápiája

Mi az a lázgörcs?

A lázgörcs egy olyan jelenség, amely általában hirtelen, magas lázhoz kapcsolódik, és 6 hónap és 5 év közötti gyermekeknél jelentkezik leggyakrabban. Ez egy epilepsziás jelenség, de fontos megjegyezni, hogy a lázgörcs nem azonos az epilepsziával, és a legtöbb esetben ártalmatlan.

A lázgörcs során a gyermek hirtelen elveszítheti az eszméletét, izmai megmerevedhetnek, és rángatózhatnak a végtagjai. A görcsök általában rövid időtartamúak, néhány másodperctől akár 15 percig is tarthatnak. A gyermek ezen idő alatt szokásosan lélegzik, és a görcs lezajlik, anélkül, hogy hosszú távú egészségügyi problémákat okozna.

A lázgörcsök különböző okokból adódhatnak, például fertőzések, például középfülgyulladás vagy légúti fertőzések, gyulladások vagy más lázas betegségek következtében. A genetikai hajlam is szerepet játszhat a lázgörcsök kialakulásában.

Bár a lázgörcsök általában nem okoznak tartós károsodást, mindenképpen fontos, hogy az ilyen eseteket orvos felügyelete mellett kezeljék

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A lázgörcs jellemző tünetei

A lázgörcs jellemző tünetei általában hirtelen és váratlanul jelentkeznek, és a következők lehetnek:

 • Hirtelen eszméletvesztés: A gyermek hirtelen elveszítheti az eszméletét.
 • Izommerevség: Az izmok megmerevednek, és a végtagok rángatózhatnak.
 • Rángatózás: A lázgörcs során a gyermek végtagjai vagy egész testének rángatózó mozgása jellemző.
 • Tartós ideig tartó görcsroham: A lázgörcsök általában rövid ideig tartanak, de akár 15 percig is eltarthatnak.
 • Légzés megszakadása: A gyermek lélegzetvétele megszakadhat vagy szabálytalan lehet a görcs alatt.

  Kapcsolódó cikkünk

  Csecsemőkori középfülgyulladás, így ismerheted fel!

  Csecsemőkori középfülgyulladás, így ismerheted fel!

  Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a ...

Mikor fordulhat elő lázgörcs?

A lázgörcsök általában gyerekeknél, különösen 6 hónapos és 5 év közötti korosztályban jelentkeznek, amikor a testhőmérséklet hirtelen és magasra emelkedik egy lázas állapot következtében. A lázgörcsök általában nem várt, hirtelen események, és a következő kiváltó tényezők járulhatnak hozzájuk:

 • Magas láz: A lázgörcsök általában magas lázzal járnak együtt. A lázgörcs kockázata növekszik, amikor a testhőmérséklet hirtelen és jelentősen emelkedik.
 • Fertőzések: Leggyakrabban olyan fertőzésekkel kapcsolatban jelentkeznek, mint például középfülgyulladás, légúti fertőzések, torokgyulladás vagy más lázas betegségek.
 • Genetikai hajlam: Ha a családban már előfordult lázgörcs, akkor a gyermeknél is nagyobb a valószínűsége annak, hogy tapasztalja ezt a jelenséget.
 • Kor: A lázgörcsök leggyakrabban 6 hónapos és 5 év közötti gyermekeknél fordulnak elő, de leggyakoribbak a 1 és 2 év közötti korosztályban.

Fontos megjegyezni, hogy a lázgörcsök bár ijesztőek lehetnek, általában ártalmatlanok, és ritkán okoznak tartós károsodást. Azonban minden lázgörcs esetét orvosi felügyelet alatt kell kezelni.

A lázgörcs összefügg a magas lázzal?

Igen, a lázgörcs gyakran összefügg a magas lázzal. A lázgörcs általában akkor jelentkezik, amikor a testhőmérséklet hirtelen és jelentősen emelkedik egy lázas állapot következtében. A magas láz tehát a lázgörcs egyik kiváltó tényezője.

A lázgörcs kockázata nő, ahogy a testhőmérséklet emelkedik, és általában a 38,9 °C feletti láz esetén válik valószínűbbé. Fontos kiemelni, hogy a lázgörcs nem minden lázas gyermeknél fordul elő, és a legtöbb lázas állapot nem vezet lázgörcs kialakulásához.

Ha egyszer előfordult lázgörcs, nagyobb az esélye a későbbi megjelenésnek?

Igen, ha a gyermeknél egyszer már kialakult lázgörcs, akkor növekszik az esélye a későbbi lázgörcsök kialakulásának. A lázgörcs gyakran azoknál a gyermekeknél jelentkezik, akiknek családjában már előfordult ilyen típusú görcsroham. A genetikai hajlam tehát szerepet játszhat ebben a jelenségben.

Az esélye a lázgörcs kialakulásának a legnagyobb azoknál a gyermekeknél, akiknél a családban már volt hasonló eset. Ettől függetlenül fontos megjegyezni, hogy a lázgörcs gyakorisága még mindig viszonylag alacsony a lázas gyerekek között. Nem minden lázas gyermeknél fordulnak elő lázgörcsök, és a többségük esetében a lázgörcs nem válik krónikus vagy tartós problémává.

Mikor kell mentőt hívni lázgörcs esetén?

A lázgörcs esetén fontos tudni, hogy bár ezek ijesztőek lehetnek, általában rövid távúak és nem okoznak tartós károsodást. Azonban bizonyos esetekben szükség lehet mentő hívására. AzLázgörcs alábbi esetekben érdemes azonnal segítséget kérni:

 • Az első lázgörcs esetén: Mindig, amikor a gyermek először tapasztal lázgörcsöt, orvosi segítséget kell kérni. Az orvos megvizsgálja a gyermeket, és segít az okok felkutatásában és a további intézkedések meghatározásában.
 • A görcs hosszabb ideig tart: Ha a lázgörcs tovább tart, mint a szokásos pár perc, és nem szűnik meg, sürgős orvosi segítséget kell kérni. Általában a lázgörcsök 5 percen belül megszűnnek, de ha hosszabb ideig tartanak, ez sürgős orvosi beavatkozást igényel.
 • Egy lázgörcs után azonnal következik egy másik: Ha a gyermek egy lázgörcs után azonnal újabb görcsrohamot tapasztal, sürgős orvosi segítséget kell kérni.
 • A gyermek nehézlégzést: Ha a gyermek nehézlégzést vagy egyéb légzési problémákat mutat, azonnal hívni kell a mentőket.
 • A gyermek eszmélete nem tér vissza: Ha a gyermek nem tér magához vagy nem tér vissza az eszmélete a görcsroham után, sürgős orvosi segítséget kell kérni.

Minden lázgörcs esetét komolyan kell venni, és a szülőknek mindenképpen konzultálniuk kell a gyermekorvossal.

A lázgörcs veszélye

Bár a lázgörcs általában nem okoz tartós károsodást, és a legtöbb gyermek teljesen felépül, bizonyos körülmények között szövődmények is kialakulhatnak. Fontos megérteni, hogy a lázgörcsök magukban nem betegségek, hanem egy adott betegség (általában fertőzés) tünetei. Az alábbiakban néhány olyan szövődményt és veszélyt lehet olvasni,amelyek a lázgörcsökkel kapcsolatban felmerülhetnek:

 • Traumatikus sérülések: A lázgörcs közben a gyermek elveszítheti az eszméletét és rángatózhat. Ez esetleg sérüléseket okozhat, például ha a gyermek leesik valahonnan vagy valamilyen módon megsérül, beveri a fejét vagy megüti magát.
 • Hosszú távú neurológiai problémák: Bár a lázgörcsök általában rövid távúak és ártalmatlanok, kivételes esetekben, különösen hosszantartó görcsök vagy rendkívül gyakran megjelenő lázgörcs esetén, ritkán előfordulhatnak hosszú távú neurológiai problémák.
 • A kiváltó betegség szövődményei: A lázgörcs mögött álló betegség, például egy fertőzés, komplikációkat okozhat, és ezek a szövődmények lehetnek súlyosabbak, mint maga a lázgörcs.
 • Hosszabb ideig tartó görcsök: Ha a lázgörcs hosszabb ideig tart, az növeli a kockázatot.
 • Gyakori és ismétlődő lázgörcs: Ha a gyermeknél gyakran vagy ismétlődően jelentkeznek lázgörcsök, az orvosi figyelmet igényel.
 • Az eszméletvesztés utáni hosszabb időn keresztüli tudatzavar: Ha a gyermek az eszméletvesztés után hosszabb időn keresztül nem tér magához, orvosi vizsgálatra és kezelésre van szükség a lehető leghamarabb.

A lázgörcs terápiája

A lázgörcs terápiája általában két fő szempontból közelíthető meg: azonnali intézkedések a lázgörcs alatt és a hosszú távú megelőzés.

 • Azonnali intézkedések a görcs alatt:
  • Környezet biztosítása: Gyermek környezetének biztonságossá tétele , és külső ingerek minimalizálása.
  • A gyermek oldalára fordítása: Ez segíthet elkerülni az esetleges hányást, hányadék félrenyelését vagy légzési nehézségeket.
  • Nem szabad semmit a szájba helyezni: Ne próbáljuk meg kinyitni a gyermek száját vagy beletenni bármilyen tárgyat. Ez a gyermek számára veszélyes lehet.
 • Orvosi kezelés:
  • Testhőmérsékletet csökkentése, hűtés: Lázcsillapítók, például paracetamol vagy ibuprofen alkalmazása segíthet a testhőmérséklet csökkentésében. Azonban ezeket csak az orvos által előírt adagban és számban alkalmazzuk.
  • Antiepileptikumok: Bizonyos esetekben az orvos antiepileptikumokat írhat fel a lázgörcs megelőzésére, különösen akkor, ha a lázgörcsök gyakoriak és hosszabb ideig tartanak.
  • A kiváltó ok kezelése: Mivel a lázgörcs általában egy másik betegség, például egy fertőzés következményei, az orvos a kiváltó ok kezelésére is összpontosít.
 • Hosszú távú megelőzés:
  • Lázkontroll: Az orvos tanácsot adhat a láz szakszerű kezelésére, hogy minimalizálja a lázgörcsök kockázatát.
  • Fertőzés megelőzése: A megfelelő higiénia, az oltások és az egészséges életmód segíthetnek a fertőzések megelőzésében, ami a lázgörcs kiváltó oka lehet.

Mindig fontos az orvos által adott konkrét utasításokat és ajánlásokat követni a gyermek egyéni egészségi állapotához igazítva. A szülőknek érdemes ismerniük a lázgörcs tüneteit, az elsősegélyintézkedéseket és rendszeresen konzultálniuk az orvossal a gyermekek egészségi állapotáról és a lázgörcsök kezeléséről.

Téma szakértői