Láz

Láz

Utolsó módosítás:2023.09.15 13:50

Ahogy a testhőmérséklet emelkedik, és a hő kezdi átjárni a testet, egy ismerős érzés keríthet hatalmába: a láz. De vajon miért fontos ez a lázas állapot, és hogyan kell kezelni? Cikkünkben ezekre térünk ki részletesen.

 

Online Bejelentkezés

Dr. Lakos Gábor

Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Lázzal kapcsolatos szolgáltatásaink

Még nem láz: mennyi is a normál testhő?

A normál testhőmérséklet gyermekek és felnőttek esetén általában 36-37 Celsius-fok között van. Azonban fontos megjegyezni, hogy az emberek közötti kis eltérések természetesek lehetnek, és a testhőmérséklet változhat a napszaktól, az aktivitástól, a környezeti hőmérséklettől és más tényezőktől függően.

A normál testhőmérséklet jellemezhető maghőmérséklettel és köpenyhőmérséklettel.

 • Maghőmérséklet: A maghőmérséklet az emberi test belső részeiben, például a hasüregben vagy a szájban mért hőmérsékletre utal. Általában a rektális (végbélen keresztüli) mérés a legmegbízhatóbb módszer a maghőmérséklet meghatározására.

  • Normális maghőmérséklet: A 36,5-37,5 Celsius-fok közötti értékek tekinthetők normálisnak. Azonban egyedi eltérések előfordulhatnak.
 • Köpenyhőmérséklet: A köpenyhőmérséklet a bőrön, például a hónaljban vagy a homlokon mért hőmérsékletet jelenti.
  • Normális köpenyhőmérséklet:  35,8-37,2 Celsius-fok közötti értékek tekinthetők normálisnak. Ezen a területen a hőmérséklet ingadozhat, különösen a külső hőmérséklet és a testmozgás hatására.

Hőemelkedés és láz: A hőemelkedés és a láz az emberi test hőmérsékletének megemelkedését jelzik.

Mi az a láz?

A láz a testhőmérséklet emelkedését jelenti, általában az immunrendszer válaszként a fertőzésekkel, gyulladásokkal vagy más betegségekkel szemben. A láz gyakran társul más tünetekkel, például hidegrázással, fejfájással, izomfájdalommal, gyengeséggel vagy fáradtsággal.

Az immunrendszer által termelt speciális anyagok, például a citokinek, a fertőzés vagy gyulladás hatására az agy hypothalamus nevű részének hőszabályozó központjába hatnak. Ez a központ megváltoztatja a testhőmérsékletet szabályozó folyamatokat, aminek következtében a testhőmérséklet emelkedik.

A láz rendszerint egy védelmi mechanizmus, amely segíti a szervezetet a fertőzés vagy betegség leküzdésében. Az emelkedett hőmérséklet segíthet az immunrendszer működésének fokozásában, csökkentheti a kórokozók szaporodását, és támogathatja a gyógyulási folyamatot. Azonban fontos megjegyezni, hogy a láz önmagában nem mindig jelent súlyos betegséget, és gyakran ártalmatlan vagy enyhe fertőzésekkel is járhat.

A láz kezelése legtöbbször tüneti kezelést jelent, például folyadékpótlást, pihenést és lázcsillapítók alkalmazását.

Kapcsolódó cikkünk

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

Szükséges-e csillapítani a lázat gyerekeknek és ha igen, akkor hogyan? Különböznek-e a láz tünetei csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél? A szülők által gyakran feltett kérdésekre dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász és gasztroenterológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt.

Testhőmérséklettel kapcsolatos értékek

 • Normál testhő: 36-37,2 oC
 • Hőemelkedés: 37,2-38 oC
 • Láz: 38-39oC
 • Magas láz: 39 oC felett

Miért fontos a láz?

A láz fontos szerepet játszik a  szervezet védekező mechanizmusában. Bár a láz kellemetlen tünetekkel járhat, mint például a fáradtság, a fejfájás vagy az izomfájdalom, mégis a szervezetLázcsillapítás a Gyermekgyógyászati Központ védelmében lép fel. Az alábbiakban olvasható, miért fontos a láz:

 • Fertőzések elleni védekezés: A láz egy természetes immunválasz, amely segíti a szervezetet a fertőzésekkel való küzdelemben. A megnövekedett testhőmérséklet segíthet megölni vagy lelassítani a kórokozók, például vírusok vagy baktériumok szaporodását. Emellett a láz aktiválja az immunrendszer működését, ami hatékonyabbá teszi a fertőzésekkel szembeni harcot.
 • Gyulladás csökkentése: A láz a gyulladásos folyamatok csökkentésében is segíthet. A gyulladás része az immunválasznak, de néha a gyulladás túlzott lehet és károsíthatja a szervezetet. A láz emelkedése gátolhatja a gyulladásos mediátorok termelődését, és ezáltal csökkentheti a gyulladást.
 • Immunrendszer aktiválása: A láz hatására az immunrendszer aktiválódik és fokozottabb működésbe lép. Ez segíthet a fertőzések elleni küzdelemben és a gyógyulási folyamat felgyorsításában.

Bár a láz fontos védelmi mechanizmus, a magas és tartósan fennálló láz esetén, valamint egyéb súlyos tünetek jelenlétében fontos a gyermekkel orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Hogyan mérhető a láz?

A láz mérése többféle módon történhet a gyermekeknél:

 • Orális (szájon át): A láz mérése szájon keresztül történik egy hőmérővel. A hőmérőt a gyermek szájában kell tartani megadott ideig (általában néhány perc), majd leolvasható a mérés eredménye.
 • Rektális (végbélen át): A láz mérése a végbélben történik egy hőmérővel. Ehhez a módszerhez higiéniai megfontolásokra van szükség, és a hőmérőt óvatosan kell bevezetni a végbélbe. Ez a módszer a legpontosabb eredményt adja a maghőmérséklet meghatározásához, és a láz mérésének legegyszerűbb kivitelezési módja csecsemőknél.
 • Hónalj (axilláris): A láz mérése a  hónaljban történik egy hőmérővel. A hőmérőt a hónaljba kell helyezni, és a karral szorosan a testhez kell tartani, amíg befejeződik a mérés. Ez a módszer könnyen elvégezhető, de általában kisebb pontatlanságokkal járhat. A gyermek ficánkolása, vagy a nem jól odaszorított lázmérő miatt fals eredményt adhat.
 • Fülhőmérő: A láz mérése a fülben történik egy infravörös hőmérővel. Az infravörös hőmérőt a fülbe kell irányítani. Ez a módszer gyors és kényelmes, ezért kifejezetten jó gyermekek esetén, de némi eltérést okozhat a maghőmérséklethez képest.
 • Homlok lázmérő: Elterjedt módszer a láz mérésére. Ez egy olyan eszköz, amelyet a homlokra kell helyezni, és infravörös technológiával méri a bőr hőmérsékletét. A láz mérése így gyors, kíméletes, de általában kisebb pontossággal járhat, mint a más módszerek, ugyanis a környezeti hőmérséklet hatással van a kapott eredményre.

Milyen esetekben lehet lázas a gyermek?

Gyerekeknél a láz számos különböző okból jelentkezhet. A láz egy immunrendszeri válasz, amelyet a szervezet a fertőzésekkel, gyulladásokkal vagy más betegségekkel szemben aktivál. Az alábbiakban olvasható néhány gyakori ok, amelyek lázat okozhatnak gyermekeknél:

Mikor kell láz esetén orvoshoz fordulni?

Csecsemők (3 hónapos kor alatt):

 • Ha a csecsemő testhőmérséklete eléri vagy tartósan meghaladja a 38 Celsius fokot 
 • Ha a csecsemőnek láza van, és az általános állapota rossz, nyugtalanság tapasztalható.
 • Ha a csecsemőnek nehéz légzése vagy légzési nehézségei vannak.
 • Ha a csecsemő nem eszik vagy nem iszik megfelelően.
 • Ha a csecsemő gyakran hány.
 • Ha a csecsemőnek hasmenése van.

Kisgyermekek:

 • Ha a kisgyermek testhőmérséklete eléri vagy meghaladja a 39 Celsius fokot .
 • Ha a lázhoz társulnak súlyos tünetek, például erős fejfájás, nehézlégzés, zavartság, görcsök vagy erős hányás.
 • Ha a kisgyermek általános állapota rossz.
 • Ha a kisgyermek nem tolerálja a folyadékot, nem eszik vagy nem iszik megfelelően.
 • Ha a kisgyermeknek súlyos hasmenése van.
 • Ha a láz tartósan magas marad vagy ismétlődően visszatér.

Előfordulhat betegség nélkül is láz?

Igen, előfordulhat, hogy a gyermekeknél láz jelentkezik betegség nélkül is. A láz nem mindig csak fertőzéshez társulhat, hanem a szervezet normális válasza lehet bizonyos körülményekre vagy tényezőkre. Ez a láz többnyire ártalmatlan és átmeneti.

Néhány olyan helyzet, amikor láz jelentkezhet gyermekeknél betegség nélkül:

 • Fogzás: Az első fogak megjelenését gyakran kísérheti enyhe láz vagy hőemelkedés. Ez a láz rövid életű és ártalmatlan.
 • Oltások: Az oltások adása után a gyermekek belázasodhatnak. Azonban nem kell megijedni. Ha az oltás után belázasodik a kisgyermek, azt mutatja, hogy hatékony a védőoltás, és az immunrendszere működésbe lépett.
 • Stressz vagy szorongás: A gyermekek érzékenyek lehetnek, és néhány élethelyzetet nagy stresszként él meg a szervezetük. Ilyen lehet például az óvodai vagy bölcsődei beszoktatást. Ebben az esetben is láz léphet fel náluk fertőzés nélkül, pszichoszomatikus alapon. ..

Hogyan lehet csillapítani a lázat?

A láz csillapítására több módszer is rendelkezésre áll:

 • Gyógyszerek: Lázcsillapítók, például paracetamol vagy ibuprofen, segíthetnek a láz csökkentésében és a társuló kellemetlen tünetek enyhítésében. Fontos azonban megfelelő adagolás és a gyógyszerre vonatkozó utasítások betartása. Gyermek esetén különösen fontos konzultálni az orvossal vagy gyógyszerészrel a megfelelő dózis kiválasztása érdekében.
 • Megfelelő folyadékbevitel: Fontos, hogy a lázas gyermek elegendő folyadékot fogyasszon, hogy elkerülje a kiszáradást. Víz, gyümölcslevek, anyatej, tápszer mind  segíthet a hidratálásban.
 • Ruházat: A gyermeket könnyű, laza ruházatba kell öltöztetni, hogy a test hőt tudjon leadni. 
 • Hűtési módszerek: Hűsítő hatású intézkedések segíthetnek a test hőmérsékletének csökkentésére. Például hideg borogatás a homlokra vagy testre, hűvös vagy langyos fürdők (nem hideg!) vagy hűtött környezet kialakítása.
 • Pihenés: Fontos, hogy a lázas kisgyermek pihenjen. A pihenés segít a testnek regenerálódni a betegséggel való küzdelemben.

A lázcsillapítás célja a kellemetlen tünetek enyhítése és a láz csökkentése, de a láz maga is része a szervezet védekező mechanizmusának a fertőzésekkel szemben. Ha a láz tartósan magas, vagy egyéb súlyos tünetek jelentkeznek, javasolt orvoshoz fordulni a gyermekkel a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A nem csillapított láz veszélye

A láz magasabb testhőmérsékletet jelent, amelynek célja a szervezet védekező mechanizmusainak aktiválása. Általában a láz önmagában nem jelent súlyos veszélyt, és gyakran része a betegségek természetes folyamatának.

Azonban néhány esetben a magas és tartósan fennálló láz veszélyeket jelenthet a gyermekeknél, és orvosi beavatkozást igényelhet.

 • Lázgörcs:A lázgörcs az egyik olyan állapot, amely csecsemők és kisgyermekek esetében előfordulhat magas lázhoz kapcsolódóan.A lázgörcs egy roham, amely az agy elektromos aktivitásának átmeneti zavara miatt következik be. A pontos okát nem ismerjük teljesen, de genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a lázgörcs kialakulásában.Leggyakrabban 6 hónapos és 5 év közötti gyermekeket érint. Bár a lázgörcs látványos és aggodalmat keltő, általában nem okoz hosszú távú károsodást.
 • Hipertermia: Ritkán, de előfordulhat, hogy a láz magasabb testhőmérsékletet eredményez, ami hipertermiához vezethet. A hipertermia súlyos állapot, amely veszélyeztetheti az agy, a szív és más szervek normális működését. Ez sürgős orvosi ellátást igényel.
 • Kiszáradás: Csecsemőknél és gyermekeknél egyaránt a láz és a megnövekedett testhőmérséklet miatt fokozott a folyadékvesztés lehetősége. A kiszáradás egy nagyon veszélyes állapot, ezért kiemelten fontos a megelőzése, itatással, anyatejjel, tápszerrel, mert ha ez nem következik be, kórházi ellátás is szükségessé válhat.

Ezek az esetek általában ritkák, és a láz jelentős részét a szervezet önállóan képes kezelni. Azonban ha a láz tartósan magas, vagy a gyermeknek egyéb súlyos tünetei vannak (pl. nehézlégzés, erős fejfájás, tudatzavar), fontos az azonnali orvosi segítség kérésére. 

Összefoglalva, a láz tehát általában nem jelent súlyos veszélyt és része a szervezet természetes védekező mechanizmusának a fertőzésekkel szemben.

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1-es rendelő

Telefonszám: +36 30 208 5571