Orrfolyás

Orrfolyás

Utolsó módosítás:2023.11.30 11:02

Az orrfolyás, különösen gyermekeknél, gyakori egészségügyi probléma, amelyet különféle tényezők okozhatnak, például vírusok, allergiák vagy irritáló tényezők. Általában az orrfolyás önmagában nem jelent komoly problémát, de hosszan tartó vagy súlyos esetekben szövődményekhez vezethet.

 

Mi az az orrfolyás?

Mi okoz orrfolyást?

Az orrfolyás típusai

Az orrfolyás tünetei

Az orrfolyás kezelése

Mit lehet házilag tenni az orrfolyás ellen?

Az orrfolyás szövődményei

Központjaink szolgáltatásai orrfolyás kezelésére:

Mi az az orrfolyás?

Az orrfolyás, a gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt gyakori légúti tünet. Az orrfolyás olyan állapot, amikor az orrnyálkahártya fokozottan termel nyálkát, ami az orrjáratokon keresztül ürül az orrból. A nyálka a légzőszervrendszer egyik védelmi mechanizmusának része, mivel segít megszűrni a belélegzett levegőt, és eltávolítani a káros anyagokat, például vírusokat, baktériumokat és porokat.

A gyermekek esetében az orrfolyás gyakran vírusos vagy allergiás eredetű lehet. A vírusok, például az influenza vagy a megfázás kiválthatják az orrfolyást, és általában együtt járnak más tünetekkel, például orrdugulással, torokfájással és köhögéssel. Az allergiás reakciók, például a pollenek vagy házi poratkák elleni allergia, szintén okozhatnak krónikus orrfolyást gyermekeknél.

Ha a gyermek orrfolyása tartós vagy súlyos, mindenképpen ajánlott orvosi segítséget kérni, hogy megfelelő kezelést és diagnózist kapjon.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okoz orrfolyást?

Az orrfolyás különböző okok miatt jelentkezhet, és általában vírusos vagy allergiás eredetű.

Az orrfolyás gyermekeknél számos különböző okból származhat. A leggyakoribb okok a következők:

 • Vírusos fertőzések: A csemeték gyakran szenvednek vírusos fertőzésektől, például náthától vagy influenzától. Ezek a fertőzések gyulladást okoznak az orrnyálkahártyában, ami  az orrfolyás  egyik leggyakoribb oka. A gyermekeknek hajlamosabbak lehetnek a gyakori fertőzésekre, mivel immunrendszerük még fejletlen lehet.
 • Allergiák: Az allergiák, például a pollenallergia, porallergia vagy állatszőr-allergia is gyakori okai lehetnek az orrfolyás kialakulásának gyermekeknél. Az allergiás reakciók során az immunrendszer túlzottan reagál az allergénekre, ami orrfolyást és más allergiás tüneteket okoz.
 • Hideg időjárás: A hideg időjárás kiszáríthatja az orrnyálkahártyát, és irritációval járhat, ami az orrfolyás kialakulását okozhatja.
 • Por és irritáló anyagok: A por, füst, kémiai irritánsok is okozhatnak orrfolyást a gyermekeknél. Ezek az irritánsok az orrnyálkahártyát irritálják és gyulladást okozhatnak.

  Kapcsolódó cikkünk

  Elindult az allergiaszezon! Ezekre figyelj gyermekednél!

  Elindult az allergiaszezon! Ezekre figyelj gyermekednél!

  Egyre fiatalabb korban jelentkezik a szénanátha, amiről sokan nem is tudják, hogy nem nátha, hanem allergia! Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, hogyan különböztethetjük meg a szénanáthát a vírusos náthától ...

Az orrfolyás típusai

Az orrfolyás színe, állaga és mennyisége változhat a gyermekeknél, és ezek a jellemzők segíthetnek az orrfolyás okának megállapításában. Az orrfolyás színe és jellege gyakran utalhat a probléma típusára. Az alábbiakban olvashatók az orrfolyás különböző fajtái és azok jellemzőit:

 • Vírusos orrfolyás: A vírusos eredetű orrfolyás általában kezdetben tiszta és vizes. Azonban néhány nap múlva a szín megváltozhat és sárgás vagy zöldes színű lehet, ami a felső légúti fertőzés során felszabaduló fehérvérsejtek jelenlétére vagy bakteriális felülfertőződésre utalhat.
 • Allergiás orrfolyás: Az allergiás orrfolyás tiszta, vizes és általában a kiváltó allergénnel való érintkezést követően jelentkezik. Az allergiás orrfolyás esetén a tünetek tartósak lehetnek és az allergénekkel való kapcsolat során erősödhetnek.
 • Bakteriális orrfolyás: A bakteriális orrfolyás sárgás vagy zöldes színű és sűrűbb állagú. Ez a típusú orrfolyás bakteriális fertőzésre utal, és gyulladásos folyamatokat jelez az orrüregben.
 • Vérzéses orrfolyás: Ha az orrfolyás vérrel keveredik, az az orrnyálkahártya irritációja, szárazsága vagy orrüregi sérülés jele lehet. A vérzéses orrfolyás egyéb orvosi problémákra is utalhat.
 • Száraz orrfolyás: A száraz orrfolyás jellemzője, hogy az orrnyálkahártya száraz, repedezett és gyulladt. Az orrfolyás minimális vagy zöldes lehet.
 • Krónikus orrfolyás: Ha az orrfolyás hosszú ideig tart és tartós problémát jelent, például krónikus sinusitis vagy allergiás rhinitis esetén, akkor a szín és az állag változhat, de általában enyhén zöldessárga lehet.

Fontos megjegyezni, hogy az orrfolyás jellege önmagában nem mindig elegendő a diagnózis felállításához. Ha a gyermeke rendszeresen szenved orrfolyástól, vagy az orrfolyás súlyos vagy tartós, érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő vizsgálat és kezelés érdekében.

Az orrfolyás tünetei

Az orrfolyás tünetei általában az orrnyálkahártya irritációjával és gyulladásával járnak együtt. Ezek a tünetek változhatnak a súlyosság és az ok szerint. Az orrfolyás leggyakoribb tünetei:Orrfolyás

 • Orrfolyás: Az orrfolyás az egyik legjellemzőbb tünet. Az orrüreg ilyenkor váladékkal telített, ami az orrüregből ürül. Az orrfolyás lehet vízszerű vagy sűrűbb, attól függően, hogy mi okozza azt.
 • Nyálkahártya gyulladása: Az orrnyálkahártya gyulladása és duzzanata miatt az orr eldugulhat, ami nehezíti a légzést.
 • Orrviszketés: Az orrnyálkahártya irritációja és szárazsága miatt az orr területén viszketés jelentkezhet.
 • Tüsszögés: A nyálkahártya irritáltsága tüsszögést okozhat.
 • Torokfájás: Az orrfolyás gyakran társulhat torokfájással, különösen vírusos fertőzések esetén.
 • Fejfájás: Az orrfolyás és az orrdugulás miatt a fejfájás is kialakulhat.
 • Fáradtság és általános gyengeség: Az orrfolyás és a vele járó tünetek általános fáradtságot és gyengeséget okozhatnak.
 • Láz: Ha az orrfolyás vírusos eredetű, láz is kísérheti.
 • Vérzéses orrfolyás: Ha az orrnyálkahártya nagyon irritált vagy száraz, akkor a vérzéses orrfolyás is előfordulhat.
 • Fülproblémák: Az orrfolyás és az orrdugulás fülfájdalmat vagy hallásproblémákat is okozhat, különösen gyermekeknél.

Az orrfolyás kezelése

Az orrfolyás kezelése gyermekeknél attól függ, hogy mi okozza azt. Az alábbiakban található néhány általános kezelési és megelőzési javaslat gyermekeknél:

 • Hidratálás: Fontos biztosítani, hogy a gyermekek elegendő folyadékot igyanak, mivel a hidratáltság segíthet megelőzni a nyálkahártya kiszáradását és enyhítheti az orrfolyást.
 • Orrcseppek vagy orrsprayk: Bizonyos orrsprayk, amelyek sóoldatot tartalmaznak, segíthetnek megtisztítani az orrnyálkahártyát és enyhíteni az orrfolyást. Azonban óvatosan használja őket, mivel hosszú távú alkalmazásuk az orrnyálkahártya szárazságát okozhatja. Számos orrspray kapható recept nélkül is gyermekek számára, de mindenképpen konzultáljon az orvosával a megfelelő termék kiválasztásához.
 • Melegített sós víz: A melegített sós víz használata orrszíváshoz segíthet a váladék eltávolításában. Használjon egy orrszívót, hogy óvatosan eltávolítsa a váladékot a gyermek orrából.
 • Allergiás reakciók kezelése: Ha allergiák okozzák a gyermek orrfolyását, fontos az allergiás okok azonosítása és kezelése. Az orvos allergiavizsgálatot és antiallergiás kezelést (antihisztaminok, orrsprayk) javasolhat.
 • Irritáns anyagok távoltartása: Kerülje az olyan környezeti irritáló anyagokat, mint a dohányfüst, az erős szagok és a poratkák a gyermek közvetlen környezetében.
 • Fokozott higiénia: A gyermekek gyakran érintik meg az arcukat, különösen az orruk környékét. Fontos őket segíteni abban, hogy rendszeresen mossák kezeiket, és ne töröljék meg az orrukat a kezükkel.

Mit lehet házilag tenni az orrfolyás ellen?

Az orrfolyás enyhítésére gyermekek esetében számos házi módszer alkalmazható. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a gyermeke súlyos tünetekkel küzd, vagy ha az orrfolyás hosszú ideig tart, akkor mindenképpen konzultáljon gyermekorvosával, mivel az orvos a legmegfelelőbb kezelést fogja javasolni. Az alábbiakban néhány házi tippet talál a gyermekek orrfolyásának enyhítésére:

 • Pihenés és hidratálás: Fontos biztosítani, hogy a gyermek elegendő pihenést kapjon, és gondoskodjon róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyon. A hidratálás segíthet a száraz orrnyálkahártya kellemetlenségeinek enyhítésében.
 • Párologtatás: Az otthoni párologtatás segíthet a szoba levegőjének nedvesítésében, ami enyhítheti az orrdugulást és az orrfolyást.
 • Inhalálás: Az inhaláció segíthet a gyermek orrnyálkahártyájának hidratálásában és az orrfolyás és orrdugulás enyhítésében. Inhaláció során a forró vízgőzt lélegzik be, amely segíthet a váladék lazításában és enyhítheti az orrfolyást.
  • Ennek módja:
   • Forraljon fel vizet, majd vegye le a tűzről, hogy kissé lehűljön. A víz ne legyen forró, hogy a gőz ne égesse meg a gyermek arcát vagy a légutakat.
   • Öntse a forró vizet egy nagy tálba vagy edénybe, majd a gyermek hajoljon az edény fölé, és takarja le a fejét egy törülközővel vagy lepedővel. Így a gőzök közvetlenül az arcára és az orrára irányulnak.
   • Lélegezze be a gyermek mélyen a gőzöket a száján keresztül, majd lassan ki a száján vagy az orrán keresztül.

Az orrfolyás szövődményei

Az orrfolyás szövődményei gyermekeknél általában hasonlóak a felnőttek szövődményeihez. Néhány potenciális szövődmény a következő lehet:

 • Orr- és arcüregi fertőzések: Az orrfolyás hozzájárulhat az orr- és arcüregi fertőzések kialakulásához, például sinusitishez vagy középfülgyulladáshoz. A váladék a sinusokban vagy a középfülben stagnálhat, ami bakteriális felülfertőzésre ad lehetőséget.
 • Fülproblémák: Az orrfolyás és az orrdugulás a fül különböző területein is problémákat okozhat, például fülfájást, hallásvesztést vagy középfülgyulladást.
 • Alvászavar: Az orrdugulás vagy az állandó orrfolyás miatt a gyermek alvászavarokkal küzdhet, amelyek befolyásolhatják a nappali aktivitást és az iskolai teljesítményt.
 • Bőrirritáció: Az orr alatt és az orrlyukakban jelentkező folyamatos orrfújás bőrirritációt okozhat, például bőrpírt, kipirosodást és hámlást.
 • Köhögés: Az orrfolyás gyakran irritálja a torkot és az alsó légutakat-legfőképp akkor, amikor a grataba hátracsorog, ami köhögést okozhat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb esetben az orrfolyás gyermekeknél rövid időn belül megoldódik, és nem okoz súlyos szövődményeket. Az orvosi ellátás és a szülői gondoskodás általában elegendő a tünetek enyhítéséhez. Ha az orrfolyás tartós vagy súlyos, vagy ha más tünetek jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárja a komolyabb fertőzéseket, és meghatározza a megfelelő kezelést.

Téma szakértői