Hasfájás

Hasfájás

Utolsó módosítás:2024.04.04 11:52

A gyermekkori hasfájás egy gyakori, de gyakran nehezen érthető probléma. Sok szülő tudja, hogy a gyerekek és a hasfájás kéz a kézben járnak.  A hasfájás mégis aggodalmat kelthet a szülőkben, ugyanis banális okoktól kezdve számos betegség felmerülhet a hasfájás hátterében.  Fontos figyelni gyermekünkre, és ha a hasfájás tartós vagy súlyos, orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A hasfájás megfelelő kezeléssel vagy életmódváltással megszüntethető a gyermekeknél. 

Gyermekkori hasfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Miért ilyen gyakori a gyermekkori hasfájás?
Mik a hasfájás leggyakoribb okai?
Milyen súlyosabb betegség állhat a hasfájás hátterében?
Mi okozhat krónikusan fennálló hasfájást a gyermekeknél?
Mikor kell a gyermekkori hasfájással orvoshoz fordulni?

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Gyermekkori hasfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Miért ilyen gyakori a gyermekkori hasfájás?

Minden szülő találkozott már gyermekkori hasfájással. A gyermekek körében gyakran előforduló panasz a hasfájás, ami rossz hangulattal, kedvetlenséggel is társulhat, a szülőkben pedig aggodalmat kelthet. A hasfájás gyakori panasz, nem csak a gyermekek körében, de a felnőtteknél is. Ennek hátterében az áll, hogy számos dolog vezethet hasfájáshoz. Ezek között igen egyszerű okok is vannak (például mosdóba kell mennie a gyermeknek) vagy komolyabb betegségek is. A hasfájás csecsemőkortól egészen a kamaszkorig előfordulhat. Leggyakrabban a 3-12 éves korosztályban jelentkezik hasfájás, de az idősebb gyermekeket is érintheti. A hasfájás általában erős, görcsös fájdalommal jár a gyermek hasának alsó részén. A hasfájás hosszabb-rövidebb ideig tarthat, de általában néhány órán belül enyhül. A hasfájás előfordulhat önmagában, de olyan tünetek is társulhatnak hozzá, mint például a láz, hányás vagy hasmenés. Hogyha más tünetek is jelentkeznek, az egy komolyabb betegségre utalhat.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy a gyermekek sokszor nem tudják pontosan meghatározni, hogy hogyan és hol fáj a hasuk. Ezért rendszeresen csak hasfájásra panaszkodnak, habár ez több különböző tünetet és helyet jelenthet, ez alapján pedig számos ok felmerülhet bennünk a hasfájást illetően. A hasfájás jelenthet puffadást, görcsölést vagy szúró fájdalmat. A hasfájás jelentkezhet a hasnak csak egy pontján vagy nagyobb területén: jelentkezhet a gyomorban, belekben, az alhasban, a bordaívek alatt stb. Ezeket a különbségeket a gyermekek gyakran nem észlelik vagy nem tudják szavakba önteni. Holott a hasfájás pontos okának tisztázásához ezek nagyon fontosak.

Mik a hasfájás leggyakoribb okai?

A gyermekkori hasfájás okai igen összetettek lehetnek, és sokszor nem könnyű meghatározni, hogy mi is okozza a fájdalmat. A hasfájás leggyakrabban nem egy súlyos betegség tünete, hanem egyszerű okokra vezethető vissza. Ez nem azt jelenti, hogy félvállról kellene venni a hasfájás problémáját. A legjobb, ha nem feltételezzük a legjobb vagy a legrosszabb esetet a hasfájás hátterében, hanem inkább a fájdalom típusára és az egyéb tünetekre összpontosítunk. Ezek segíthetnek azonosítani a problémát.Hasfájás - Gyermekgyógyászati Központ

A hasfájás leggyakoribb okai:

 • Emésztési zavarok: Bizonyos ételek fogyasztásától, például a zsíros vagy savas ételektől a gyermekeknél is kialakulhat hasfájás. Hasfájás lehet a túl gyors evés vagy szénsavas italok fogyasztása miatt is. Gyermeke akár égő érzésre is panaszkodhat a hasa felső részén, amihez reflux, valamint böfögés, puffadás is társulhat.
 • Székrekedés: Lehet, hogy gyermeke hasa azért fáj, mert egy ideje nem volt székletürítése. Ez esetben görcsölhet a hasa, puffadtnak tűnhet.
 • Gasztroenteritisz: Többféle vírus és baktérium okozhat gasztroenteritiszt vagy "gyomorrontást". A norovírus az egyik ilyen vírus, ami a gyomor és a belek gyulladásához vezet. Gyermeke émelygést érezhet, vagy azt mondhatja, hogy hánynia kell. Alsó hasi görcsök is jelentkezhetnek hasmenéssel együtt.
 • Ételintolerancia: Az ételintolerancia egy olyan reakció, amelyet gyermeke bizonyos ételek fogyasztására mutat. Az ételintolerancia kellemetlen tünetekkel (hasfájás, puffadás, hasmenés) jár. A leggyakoribb kiváltó okok közé tartoznak például a tej és tejtermékek, a csokoládé, a paradicsom és a tojás.
 • Stressz: Az iskolai stressz, a szülői elvárások és a baráti konfliktusok is okozhatnak gyermekkori hasfájást. Gyermeke általános, homályos hasi diszkomfortérzést vagy hányingert írhat le, amikor stresszesnek érzi magát.
 • Menstruációs fájdalom: Ha gyermeke a pubertáskorban van, és enyhe vagy közepes mértékű alhasi görcsökkel küzd, lehet, hogy a menstruáció a küszöbön áll. A menstruációs fájdalom szokatlan lehet és komoly megterhelést jelenthet a hormonális változásokkal együtt gyermekének.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen súlyosabb betegség állhat a hasfájás hátterében?

A hasfájás is lehet annak a jele, hogy orvoshoz kell fordulni gyermekével. A súlyosabb hasfájás egyes okai miatt gyermekének antibiotikumokra lehet szüksége a fertőzés megszüntetéséhez vagy műtétre az elzáródások megszüntetéséhez. Ha az alábbi állapotok bármelyikére gyanakszik, azonnal keresse fel gyermeke orvosát.

 • Vakbélgyulladás: A vakbélhez (ami a vastagbél kezdeti szakaszánál található) kapcsolódik egy féregnyúlvány nevű tasak, benne immunsejtekkel A féregnyúlvány begyulladhat és kezelés nélkül szétrepedhet, és további szövődményekhez vezethet. A vakbélgyulladással járó hasfájás általában hirtelen kezdődik a köldök körül. Ezután a fájdalom végül a has jobb alsó kvadránsába vándorol.
  A vakbélgyulladás egyéb tünetei lehetnek:
  • mozgás, köhögés és tüsszentés hatására rosszabbodó fájdalom
  • a gyermeke által korábban tapasztalt más típusú fájdalmaknál erősebb fájdalom
  • súlyosbodó fájdalom
  • étvágytalanság
  • hányinger
  • hányás
  • láz
  • hasi duzzanat
 • Bélelzáródás: Bélelzáródás is okozhat görcsös, visszatérő fájdalmat. A bélelzáródásnak különböző okai lehetnek, például a gyermeke által lenyelt tárgyak is okozhatnak bélelzáródást, vagy a bélrendszer rendellenességei, például a gyulladásos bélbetegség (IBD). Kezelés, például beöntés vagy műtét nélkül az elzáródás előrehaladhat, és akár 2-5 napon belül végzetes lehet. A bélelzáródás egyéb tünetei lehetnek például a hányinger és a zöld színű epe hányása.
 • Húgyúti fertőzés: A húgyúti fertőzések némileg gyakoriak a gyerekeknél, különösen a lányoknál. Gyermekének éles vagy tompa fájdalma lehet az alhasi részen, a hólyag és a vesék környékén. Lázat, bűzös szagú vagy véres vizeletet is tapasztalhat.
 • Anafilaxia: Fontos minden szülőnek ismernie az anafilaxia jeleit, különösen azoknak, akik gyermeke valamilyen allergiában szenved. Az ételintoleranciával ellentétben az ételallergia életveszélyes lehet, ha anafilaxiához vezet. Bár a kezdeti tünetek enyhék lehetnek, a dolgok gyorsan súlyosbodhatnak, még akkor is, ha csak kis mennyiségű allergénnek van kitéve a gyermek. A gyermekeknél hányinger, hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom jelentkezhet. A legfontosabb, hogy figyeljünk az emellett jelentkező egyéb anafilaxiás sokk tüneteire:
  • csalánkiütés, kipirult bőr vagy sápadtság
  • nyelési nehézség vagy gombócérzés a gyermek torkában
  • zihálás vagy légzési nehézség
  • rekedtség beszéd közben
  • orrfolyás vagy tüsszögés
  • duzzadt ajkak vagy nyelv
  • gyorsult szívverés
  • szédülés
  • eszméletvesztés
 • Sérv: A sérvnek különböző típusai vannak, akkor keletkezik, amikor a belek átpréselődnek egy legyengült izom- vagy kötőszöveti területen az ágyékban. A sérv az ágyéksérüléshez hasonló fájdalmat, hasfájást okozhat a gyermekeknél.

  Kapcsolódó cikkünk

  Kellemetlen tünetek a nyaralás alatt gyerekekkel

  Kellemetlen tünetek a nyaralás alatt gyerekekkel

  Minden óvintézkedés ellenére és a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek, rosszullétek az utazás, nyaralás ideje alatt. Ezek gyors kezeléséhez ad tanácsokat dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa, illetve azt is elmondja, mi az, ami feltétlenül kerüljön az úti ...

Mi okozhat krónikusan fennálló hasfájást a gyermekeknél?

A hasfájás fent ismertetett okain kívül vannak bizonyos betegségek, amelyek krónikusan, folyamatosan vagy visszatérőn fennálló hasfájást okoznak. A krónikus hasfájás a gyerekek és a szülők számára egyaránt nyugtalanító lehet, ezért fontos, hogy a gyermekorvossal együttműködve meghatározzák a kiváltó okot és a kezelés módját.

A krónikus hasfájás hátterében meghúzódó betegségek lehetnek bélrendszeri eredetűek lehetnek, például:

 • Irritábilis bél szindróma (IBS)
 • Cöliákia
 • Fekélyes vastagbélgyulladás
 • Crohn-betegség

Mikor kell a gyermekkori hasfájással orvoshoz fordulni?

Egy enyhe hasfájás nem feltétlenül ad okot aggodalomra, de ha gyermeke a hasfájáson kívül más tüneteket is mutat, akkor érdemes orvoshoz fordulni.  Előfordulhat, hogy a kisgyermekek nem tudják megmondani, mi a baj pontosan. Ilyenkor a gyermek hangulata, reakciói, viselkedése és természetesen az Ön megérzései is fontosak annak eldöntésében, hogy mennyire lehet súlyos a hasfájás, hogy orvoshoz kell-e fordulni vagy akár más sürgősségi osztályra vinni a gyermeket. Ennek eldöntésében segítheti Önt, ha végiggondolja a következő tüneteket a gyermeke hasfájása kapcsán:

 • Hasfájás intenzitása: Ha gyermeke vigasztalhatatlan, vagy azt mondja, hogy a fájdalma erős, akkor komoly lehet a baj. Még akkor is, ha a fájdalom csak időszakos, menjen biztosra azzal, hogy kivizsgáltatja gyermeke hasfájását.
 • Hasfájás helye: A fájdalom gyermeke hasának jobb alsó részén jelentkezik? Ez lehet a vakbélgyulladás tünete, ami műtétet igényelhet. A vakbéllel kapcsolatos korábbi figyelmeztető jel a köldök körüli fájdalom.
 • Hasfájáshoz társuló hányás: Hányás esetén érdemes odafigyelni a színére. Ha vért lát gyermeke hányásban, érdemes rögtön orvoshoz fordulni. Ennek hátterében lehet olyan egyszerű dolog, mint az orrvérzés, de akkor is fontos kizárni valami rosszabbat. A zöld színű hányás a másik aggályos szín, amely bélelzáródást jelezhet.
 • Hasfájás székeléshez kapcsolódóan: A hányáshoz hasonlóan, ha a gyermeke székletében vért lát hasfájással együtt, az fertőzést, IBD-t vagy más olyan problémát jelenthet, amely orvosi ellátást igényel.
 • Hasfájás vizeléshez kapcsolódóan: Ha gyermeke azt mondja, hogy fáj a vizeletürítés, ez húgyúti fertőzés jele lehet, amelynek megszüntetéséhez antibiotikumra van szükség.
 • Allergia jelei: Az anafilaxia is okozhat gyomorproblémákat. Figyeljen a zihálásra, légzési nehézségekre, az ajkak vagy a nyelv duzzanatára, csalánkiütésre, sápadtságra vagy az allergiás reakció egyéb jeleire, különösen, ha gyermekének már volt allergiája. Az anafilaxia jeleinek észlelésekor azonnal hívjon mentőt.
 • Hasfájás és egyéb jelek: Ha gyermeke fogy, letargikus, fertőzés tüneteit tapasztalja nála vagy bármi más szokatlanra panaszkodik, akkor ne habozzon, hívja fel orvosát a hasfájás pontos okának kiderítéséhez.

  Téma szakértői