Reflux

Reflux

Utolsó módosítás:2023.04.18 13:32

A refluxbetegség egy kellemetlen tünetekkel járó krónikus betegség. Fontos az időben elkezdett kezelése a hosszútávú szövődmények elkerülése érdekében.

 

 

Mi is az a reflux

Mi az oka a gyermekeknél jelentkező refluxnak

Mik a reflux tünetei

Hogyan történik a reflux diagnózisának felállítása

Hogyan lehet kezelni a kisgyermekekben a refluxot

A refluxbetegség szövődményei

Hogyan tudja felismerni a szülő a refluxot gyermekénél

Mi a különbség a gyermekeknél és a felnőtteknél jelentkező refluxban

Orrpolippal kapcsolatos szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

Mi is az a reflux

A reflux betegség, más néven gasztro-oesophagealis reflux betegség (GERD), olyan állapot, amikor a gyomor savas tartalma visszafolyik a nyelőcsőbe és azon keresztül a torokba. Ez különösen kisgyermekeknél gyakori, mivel a nyelőcsövük még nem teljesen fejlett, és a záróizmuk nem működik megfelelően.

A reflux betegség tünetei közé tartozik a gyakori hányás, az étkezés utáni fájdalom vagy kényelmetlenség, az étkezés utáni sírás, az éjszakai ébredés, a nehéz légzés, a hasi fájdalom, a hasmenés és az aluszékonyság.

Ha a kisgyermeknek reflux betegsége van, akkor a kezelés elsősorban az életmód és az étrend módosításával kezdődik. Fontos, hogy a gyermek kisebb adagokban és gyakrabban egyen, így csökkentve a nyomást a gyomorban. Emellett fontos, nagyobb gyermekek esetében, hogy  ne egyen túl sok cukros, zsíros vagy fűszeres ételt.

Reflux esetén az orvosok gyakran írnak fel savcsökkentő gyógyszereket, amelyek csökkentik a gyomorsav termelődését azért, hogy megakadályozzák a savas tartalom visszafolyását a nyelőcsőbe. A reflux súlyosságától függően néha sebészeti beavatkozás is szükséges lehet. A legfontosabb azonban az, hogy a szülők figyeljék a gyermek tüneteit, és szükség esetén azonnal forduljanak orvoshoz.

Mi az oka a gyermekeknél jelentkező refluxnak

A kisgyermekeknél jelentkező reflux oka általában az, hogy a záróizom, amely a gyomor és a nyelőcső találkozásánál található, még nem fejlődött ki teljesen. Ez a záróizom segít megakadályozni a gyomorsav és az étel visszafolyását a nyelőcsőbe. Amíg ez a záróizom nem működik megfelelően, a gyomor tartalma könnyen visszafolyhat a nyelőcsőbe, ami a reflux tüneteit okozza.

A kicsiknél jelentkező reflux másik oka az is lehet, hogy az étel nagyobb mennyiségben és gyakrabban kerülnek a gyomorba, és a gyomor még nem tudja hatékonyan kezelni és üríteni azt. Ez a gyakori és nagyobb mennyiségű etetés azonban fontos az újszülöttek és csecsemők számára a megfelelő táplálékbevitel biztosítása érdekében.

Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek hozzájárulhatnak a reflux kialakulásához, mint például az anyatej intoleranciája, a laktózérzékenység vagy az allergiák. A dohányfüstnek való kitettség is növelheti a reflux kialakulásának kockázatát.Reflux

Mik a reflux tünetei

A kisgyermekek refluxának tünetei változóak lehetnek, de általában a következők tartoznak közéjük:

 

 • Gyakori hányás: A gyermekeknél jelentkezhet rendszeres vagy gyakori hányás, illetve a táplálék és a gyomor tartalma visszafolyhat a nyelőcsőbe.
 • Nyugtalanság, sírás: A  gyermek nyugtalan lesz, sírni kezd, és nehezebben hagyja el az anyja karját. Az étkezés utáni nyugtalanság különösen jellemző.
 • Étvágytalanság: A gyermek kevesebb ételt fogyaszt, mint amit korábban szokott, vagy gyakran visszautasítja az ételt.
 • Nehéz légzés: A reflux hatására a gyomorsav és az ételek visszafolyhatnak a légcsőbe, ami a gyermek nehézlégzését okozhatja.
 • Alvászavarok: A reflux miatt a gyermeknél alvászavar jelentkezhet, például éjszakai ébredések, álmatlanság és nyugtalan alvás.
 • Fájdalom: A gyermeknek fájdalmai lehetnek a hasban vagy a mellkasban, és kényelmetlenül érezheti magát.
 • Gyakori tüdőgyulladás: A reflux miatt a gyomortartalom könnyen juthat a tüdőbe, ez az úgynevezett aspiráció, és gyakori, illetve visszatérő tüdőgyulladást okozhat.

 

Ha a fenti tünetek bármelyike rendszeresen vagy súlyosan jelentkezik a gyermeknél, fontos, hogy a szülő orvoshoz forduljon. Az orvos fel tudja állítani a pontos diagnózist, és megkezdheti a reflux terápiáját.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan történik a reflux diagnózisának felállítása

A reflux diagnosztizálása általában a következő lépésekből áll:

 

 • Orvosi vizsgálat: Az orvos általában fizikális vizsgálatot végez, és megkérdezi a szülőket a gyermek tüneteiről és étkezési szokásairól.
 • pH-mérés a nyelőcsőben: Ez a teszt a nyelőcsőben található savas tartalom mennyiségének mérését jelenti. Ezt a tesztet általában altatásban végzik el a gyermek kényelme érdekében. Az orvos egy vékony csövet helyez a gyermek nyelőcsövébe, amely érzékelőket tartalmaz, hogy mérje a savas tartalmat.
 • Ultrahang vizsgálat: Az ultrahangos vizsgálat során az orvos megvizsgálja a gyomrot és a nyelőcsövet.
 • Endoszkópos vizsgálat: Ez a vizsgálat akkor javasolt, ha az orvos más vizsgálatok után sem tudja megállapítani a reflux pontos okát. Az endoszkópos vizsgálat során egy vékony, rugalmas csövet helyeznek be a gyermek nyelőcsövébe, amelyen egy kamera található. Az orvos ezzel a módszerrel részletesen meg tudja vizsgálni a nyelőcsövet és a gyomrot, és esetleg fényt deríteni a betegség okára.

 

Hogyan lehet kezelni a kisgyermekekben a refluxot

A kisgyermekeknél jelentkező reflux kezelése általában az életmód és a táplálkozás megváltoztatásával kezdődik, azonban a súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A következők a leggyakoribb kezelések:

 

 • Életmódváltás: Szoptatás esetén az édesanyának el kell kerülnie az olyan ételeket, amelyek súlyosbíthatják a reflux tüneteit, például a citrusféléket, paradicsomot, csokoládét, kávét, alkoholt és fűszeres ételeket.
 • Gyógyszeres kezelés: Az orvos által felírt gyógyszerek, mint például az antacidok és a protonpumpa-gátlók, segíthetnek a reflux tüneteinek enyhítésében.
 • Étrend-kiegészítők: Az orvos javasolhat étrend-kiegészítőket, például probiotikumokat, amelyek elősegíthetik az emésztést, és csökkenthetik a reflux kockázatát.
 • Sebészeti beavatkozás: Nagyon ritka esetekben, ha a gyermeknél súlyos és életveszélyes reflux alakul ki, sebészeti beavatkozásra lehet szükség a gyomorszáj körüli izom megerősítése érdekében.

 

Fontos megjegyezni, hogy a kezelés a reflux súlyosságától és a gyermek korától függ. Az orvos felmérni a tünetek súlyosságát, és a kezelést ennek megfelelően fogja megtervezni.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Mit tegyünk, ha a gyermek félrenyelt?

Ha a gyermek játék, vagy evés közben egyik pillanatról a másikra heves köhögésben tör ki, akkor elképzelhető, hogy félrenyelt, vagy lenyelt valamit. Egy apró falat, vagy játékdarab is okozhat súlyos tüneteket. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben és milyen ...

A refluxbetegség szövődményei

A refluxbetegségnek számos szövődménye lehet, amelyek jelentkezhetnek a gyermekeknél, ha nem kezelik időben.

Néhány fontos szövődmény:

 

 • Ételallergiák: A gyomorsav visszacsorgása a nyelőcsőbe irritálhatja a nyálkahártyát, ami hosszabb távon érzékenységet és allergiás reakciókat válthat ki az ételekre.
 • Nyelőcsőgyulladás: A reflux állandó irritációja miatt a nyelőcső nyálkahártyája gyulladt lehet, ami  miatt nyelőcsőgyulladás, oesophagitis alakulhat ki szövődményként.
 • Nyelőcsőszűkület: Ha a gyulladásos reakciók hosszú ideig fennállnak a nyelőcsőben, az hegesedéshez vezethet, és idővel a nyelőcső szűkülni kezdhet, ami nehezítheti az étkezést és a nyelést.
 • Súlygyarapodási problémák: Ha a reflux miatt a gyermek gyakran hány vagy nyelési nehézségei vannak, ez sajnos nehezítheti a táplálkozást és súlygyarapodási problémákat okozhat.
 • Fogszuvasodás: A reflux miatt a gyomorsav visszacsorgása a szájüregbe a fogak erózióját okozhatja, és kezelés nélkül hosszú távon fogszuvasodáshoz vezethet.

 

Fontos, hogy a szülők felismerjék a reflux tüneteit, és ha szükséges, időben orvoshoz forduljanak a megfelelő kezelés megkezdése érdekében. A korai kezelés megelőzheti a súlyosabb szövődmények kialakulását.

Hogyan tudja felismerni a szülő a refluxot gyermekénél

A refluxbetegség tünetei a gyermekeknél változóak lehetnek, és nem minden gyermeknél jelentkeznek ugyanazok a tünetek. Az alábbiakban megtalálható néhány jel, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyermeknél reflux áll fenn:

 

 • Gyakori hányás vagy regurgitáció (visszacsorgás), amelyek után a gyermek nyugodtabb lesz.
 • Nehézkes nyelési folyamat és folyamatos nyelések utáni nyelőcsőirritáció jelei.
 • Nyugtalan alvás, gyakori felkelések az éjszaka során.
 • Krákogás, fulladás vagy köhögés a regurgitáció során.
 • Irritáló vagy fájdalmas érzés a mellkasban vagy a gyomorban, ami miatt a gyermek nyugtalan lehet.
 • Étel elutasítása, étkezési nehézségek, az étkezés utáni elégtelen súlygyarapodás.
 • Fokozott sírás, nyugtalanság vagy ingerlékenység étkezés után vagy a fektetés során.
 • Gyakori orrdugulás, tüsszentés vagy légzési nehézségek.

 

Ha a szülő úgy gondolja, hogy a gyermeknek refluxa lehet, akkor fontos, hogy időben orvoshoz forduljon. Az orvos általában fizikai vizsgálatot végez, és további teszteket javasolhat, például pH-mérést a nyelőcsőben, vagy ultrahangvizsgálatot a gyomorban.

Mi a különbség a gyermekeknél és a felnőtteknél jelentkező refluxban

Bár a kisgyermekek és a felnőttek refluxa hasonló tüneteket okozhat, vannak különbségek a két csoport között. Az alábbiakban olvasható néhány fontos különbség:

 

 • Tünetek: A kisgyermekek refluxa általában hányással, köhögéssel és nyelési nehézségekkel jár, míg a felnőttek esetében a reflux esetén jelentkező tünetek általában égő érzéssel, savas ízzel a szájban, gyomorégéssel és kellemetlen szagú lehelettel járnak.
 • Okok: A kisgyermekek refluxa leggyakrabban a nyelőcső izmainak éretlensége miatt alakul ki, míg a felnőttek esetében az oka gyakran az alsó nyelőcső záróizom gyengesége vagy károsodása.
 • Kezelés: A kisgyermekeknél jelentkező reflux általában az életmód és a táplálkozás változtatásával kezelik, és a súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A felnőttek esetében azonban gyakran az életmódváltás, a táplálkozás megváltoztatása és a gyógyszeres kezelés is hatékony lehet. A súlyosabb esetekben műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.
 • Prognózis: A kisgyermekek esetén a  reflux általában idővel javul, ahogy a gyermek fejlődik és az  emésztőrendszere érik, fejlődik. A felnőttek esetében azonban a reflux krónikus állapot lehet, és életre szóló kezelést igényelhet.

 

Összességében a kisgyermekek és a felnőttek refluxa közötti különbségek elsősorban az okokban, a tünetekben és a kezelési lehetőségekben rejlenek, és az orvosnak ezeket figyelembe kell vennie a megfelelő diagnózis felállításakor és a kezelés kiválasztásakor.

Téma szakértői