Csalánkiütés

Csalánkiütés

Utolsó módosítás:2023.05.31 23:18

A csalánkiütés, azaz az urticaria, az egyik leggyakoribb bőrprobléma, amely viszkető, vörös kiütések formájában jelentkezik. Ez a kellemetlen állapot különböző okokra vezethető vissza, és bár általában ártalmatlan, súlyosabb esetekben komolyabb szövődményekkel járhat. Ismerje meg a csalánkiütés hátterét, tüneteit és hatékony kezelési módszereit!

 

Mi az a csalánkiütés?

Csalánkiütés oka

Csalánkütés tünetei

Csalánkiütés hátterében álló ok felderítése

Csalánkiütés esetén alkalmazott diagnosztikus lépések

Csalánkiütés kezelése

Csalánkiütés szövődménye

 Központjaink szolgáltatásai csalánkiütés esetén

Mi az a csalánkiütés?

A csalánkiütés egy olyan bőrreakció, amelyet a legtöbbször allergiás reakció okoz. A csalánkiütés kiütéseket és duzzanatot okozhat a bőrön.

A csalánkiütés jellemzően viszkető, vörös vagy rózsaszínű dudorok formájában jelenik meg a bőrön. A dudorok változó méretűek lehetnek, és gyakran összeolvadnak, így nagyobb területet lefedve. A kiütések általában hirtelen jelentkeznek, és idővel változhatnak, elhalványulhatnak vagy újra megjelenhetnek.

A csalánkiütés oka lehet allergiás reakció bizonyos ételekre, gyógyszerekre, rovarcsípésekre, növényekre vagy irritáló anyagokra. Az immunrendszer túlreagálása miatt a test hisztamin nevű vegyületet szabadít fel, ami a bőrreakciókat okozza.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Csalánkiütés oka

A csalánkiütés a legtöbb esetben allergiás reakció következménye. Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor a gyermekek immunrendszere túlzottan reagál bizonyos anyagokra, amelyeket allergéneknek nevezünk. Az allergének lehetnek élelmiszerek, gyógyszerek, rovarcsípések, növények, háztartási vegyszerek, pollen vagy állati szőrök.

Amikor az allergén anyaggal érintkezik a gyermek, az immunrendszer túlreagálja azt, és egy olyan vegyületet szabadít fel, amelyet hisztaminnak neveznek. Az hisztamin váltja ki a bőr reakcióját, ami viszketést, vörösödést és duzzanatot eredményezhet, amit csalánkiütésnek hívunk.

Az allergiás reakció kiváltásához genetikai hajlam is szükséges, tehát vannak gyermekek, akik genetikailag érzékenyebbek az allergiákra és nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk csalánkiütés vagy más allergiás reakció. Emellett az is fontos tényező, hogy korábban már volt-e a szervezetnek expozíciója az adott allergénnel, ami megindíthatja a túlérzékenységi reakciót.

Fontos megjegyezni, hogy bár az allergének a leggyakoribb okai a csalánkiütésnek, vannak olyan egyéb tényezők is, amelyek kiválthatják a tüneteket, például bizonyos gyógyszerek (pl. nem szteroid gyulladáscsökkentők vagy antibiotikumok), hideg vagy meleg időjárás, stressz, nyomás vagy súrlódás a bőrön.

A pontos ok meghatározása és a csalánkiütés kiváltó tényezőinek azonosítása érdekében az allergológusok és bőrgyógyászok részletes kikérdezést, vizsgálatot és allergiateszteket is végezhetnek.

Kapcsolódó cikkünk

Szúnyogcsípésre antihisztamint?

Szúnyogcsípésre antihisztamint?

A rovarcsípés a legtöbbünknél ártalmatlan probléma, ám egyeseknél – főként gyerekeknél – a szúrás környékén komoly duzzanat alakulhat ki. Sokan ezt allergiás reakciónak vélik, de valójában ez a rovar által bejuttatott méreganyag és az egyén érzékenységétől függő reakció, ...

Csalánkütés tünetei

A csalánkiütés (urticaria) tünetei általában a következők:

 • Kiütések: A csalánkiütésre jellemző kiütések általában viszkető, vörös vagy rózsaszínű dudorok formájában jelennek meg a bőrön. Ezek a dudorok változó méretűek lehetnek, és gyakran összeolvadnak, hogy nagyobb területeket fedjenek le. A kiütések helyi jellegűek, de elterjedhetnek az egész testen.
 • Viszketés: Az urticaria általában intenzív viszketést okoz, ami a kiütések megjelenésével vagy előtt jelentkezhet. A viszketés rendkívül kellemetlen és vakaródzásra késztethet.
 • Változó megjelenés: A csalánkiütés dinamikusan jelentkező kiütések lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a kiütések idővel változhatnak, elhalványulhatnak, majd újra megjelenhetnek. Az egyes kiütések általában rövid ideig tartanak, de újak megjelenése miatt állandóan változhat a bőr megjelenése.
 • Duzzanat: A csalánkiütés gyakran járhat duzzanattal, különösen az arcon, a szemek körül vagy a száj körül. Ez az angioödéma nevű jelenség, ami a mélyebb rétegek duzzanatát jelenti.
 • Egyéb tünetek: Néha a csalánkiütés együtt járhat más tünetekkel, például láz, hányinger, hányás vagy ízületi fájdalom. Ezek az esetek azonban ritkák, és általában a súlyosabb allergiás reakciókhoz társulnak.

Fontos megjegyezni, hogy a csalánkiütés tünetei általában átmenetiek és enyhék lehetnek. Többnyire a kiütések és a viszketés néhány órán belül vagy legfeljebb 24-48 órán belül elmúlnak. Azonban súlyosabb esetekben vagy ha egyéb tünetek is jelentkeznek, fontos orvoshoz fordulni.

Csalánkiütés hátterében álló ok felderítése

A csalánkiütés (urticaria) hátterében álló ok felderítése néha kihívást jelenthet, mivel számos tényező állhat mögötte, és az okok egyénenként változhatnak. Az alábbiakban olvasható néhány gyakori ok, amelyeket a csalánkiütés mögött azonosítani lehet:

 • Allergiák: Az allergiás reakciók gyakori kiváltó tényezői a csalánkiütésnek. Bizonyos élelmiszerek, mint például diófélék, tojás, tejtermékek, tenger gyümölcsei, földimogyoró és glutén, valamint bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), allergiás reakciót válthatnak ki.
 • Szérum betegség: Egyes gyógyszerek, például oltások bevitelét követően kialakulhat csalánkiütés. Ez az állapot általában a gyógyszerre adott immunreakció következménye.
 • Fizikai ingerek: Bizonyos fizikai ingerek, mint például hideg, meleg, nyomás, súrlódás vagy rezgés, kiválthatják a csalánkiütést. Ez a fizikai urticaria néven ismert.
 • Stressz vagy emocionális tényezők: A stressz vagy az erős emocionális reakciók is kiválthatják a csalánkiütést bizonyos embereknél.
 • Egyéb okok: Egyéb kiváltó tényezők is állhatnak a csalánkiütés mögött, úgy mint bizonyos fertőzések, rovarcsípések, növényi allergének, tartósítószerek vagy vegyszerek.

A csalánkiütés okának pontos meghatározásához fontos, hogy az orvos részletesen kikérdezze a szülőt a gyermek tüneteiről, az előzményekről és a tünetek körülményeiről, valamint elvégezzen bizonyos vizsgálatokat és allergiateszteket. Ez segíthet az ok felderítésében és a megfelelő kezelés meghatározásában. Ha tapasztal csalánkiütést gyermekénél, érdemes felkeresni egy allergológust vagy bőrgyógyászt, hogy segítsen az okok meghatározásában és a kezelésben.

Csalánkiütés esetén alkalmazott diagnosztikus lépések

A csalánkiütés (urticaria) diagnosztizálásához az alábbi diagnosztikai eljárásokat alkalmazhatják:

 • Kórtörténet és fizikális vizsgálat: Az orvos részletesen megkérdezi a szülőt a gyermek tüneteiről, az esetleges kiváltó tényezőkről, valamint megvizsgálja a gyermek bőrén látható csalánkiütéseket. Ez segít az orvosnak a tünetek és a lehetséges okok közötti összefüggések felismerésében.
 • Allergiás vizsgálatok: Az allergiatesztek segíthetnek az allergiás reakciók azonosításában, amelyek a csalánkiütést kiválthatják. Ilyen tesztek közé tartozhat a Prick-teszt (bőrallergia-teszt) vagy a vérvizsgálat (IgE antitestek mérésére).
 • Provokációs tesztek: Bizonyos esetekben, ha az ok nem egyértelmű, az orvos provokációs teszteket végezhet. Ez magában foglalhatja az allergénnel való érintkezést, például az élelmiszerrel vagy a gyógyszerrel végzett kontrollált előidézését a csalánkiütésnek, vagy fizikai ingerek, például hideg vagy meleg alkalmazását a bőrön.
 • Eliminációs diéta vagy kiváltó tényezők kizárása: Az orvos megkérheti a szülőt, hogy próbálja meg a gyermeket távol tartani bizonyos élelmiszerektől vagy környezeti tényezőktől, például háziállatoktól vagy vegyszerektől, hogy meghatározzák, vajon ezek járulnak-e hozzá a csalánkiütéshez.
 • Biopszia: nagyon ritka esetekben, amikor a tünetek tartósak vagy súlyosak, és nem tudják megállapítani, hogy mi állhat a rendsezresen visszatérő csalánkiütés mögött, az orvos elvégezhet bőrbiopsziát, amely során egy kis mintát vesznek a bőrből a további vizsgálatokhoz.

Csalánkiütés kezelése

A csalánkiütés (urticaria) kezelése általában a tünetek enyhítésére és a kiváltó okok kezelésére irányul. Az alábbiakban néhány gyakori kezelési lehetőséget lehet olvasni:

 • Antihisztaminok: Az antihisztaminok gyógyszerek, amelyek blokkolják az allergiás reakciókhoz vezető hisztamin nevű vegyület hatását. Ezek a gyógyszerek csökkenthetik a csalánkiütés okozta viszketést és a bőrpírt, és enyhíthetik a csalánkiütés tüneteit. Vannak rendelésre kapható és vény nélkül kapható antihisztaminok is.
 • H2-blokkolók: Bizonyos esetekben az orvos H2-blokkolókat is javasolhat, amelyek segíthetnek az allergiás reakciókban szerepet játszó egyéb vegyületek, például a hisztamin blokkolásában.
 • Gyógyszeres kezelés: Súlyosabb esetekben az orvos kortikoszteroidokat is felírhat, amelyek hatékonyak a gyulladás és a csalánkiütés enyhítésében. Ezeket általában csak rövid ideig alkalmazzák, mivel hosszabb távú használatuk mellékhatásokkal járhat.
 • Kiváltó tényezők elkerülése: Ha az ok ismert, és az csalánkiütést okozza, fontos elkerülni vagy minimalizálni a kiváltó tényezővel való érintkezést. Ez lehet például bizonyos élelmiszerek elkerülése, gyógyszerek cseréje vagy a környezeti tényezők, például hideg vagy meleg hatásainak minimalizálása.

Csalánkiütés szövődménye

A csalánkiütés (urticaria) általában enyhe és átmeneti állapot, amelyet viszkető kiütések és bőrpír jellemzi. Azonban néhány esetben szövődmények is előfordulhatnak. A csalánkiütés lehetséges szövődményei közé tartoznak:

 • Angioödéma: Ez egy mélyebb rétegekben jelentkező duzzanat, amely általában az arc, a szemek, az ajkak, a nyelv vagy az alsó légutak területén jelentkezik. Az angioödéma súlyosabb és potenciálisan veszélyesebb állapot lehet, mint maga a csalánkiütés, mivel a duzzanat befolyásolhatja a légutakat, nehezítve a légzést és a nyelését. Sürgős orvosi ellátást igényel!
 • Anafilaxia: Ez egy súlyos és életveszélyes allergiás reakció, amely az egész testre kiterjedhet. Az anafilaxia tünetei közé tartozhatnak a bőrkiütés mellett légzési nehézség, fulladás, duzzanat, szédülés, hányinger, hányás, gyengeség és eszméletvesztés. Az anafilaxia sürgős orvosi beavatkozást igényel, és azonnali epinefrin (adrenalin) injekcióra van szükség.
 • Krónikus csalánkiütés: Amikor a csalánkiütés tünetei több mint hat héten keresztül fennállnak, krónikus csalánkiütésről beszélünk. Ez az állapot hosszabb ideig tarthat, és a gyermek életminőségét jelentősen befolyásolhatja. A krónikus csalánkiütés oka általában nehezebben azonosítható, és hosszabb ideig tartó kezelést igényelhet.

 

Összefoglalva tehát a csalánkiütés (urticaria) viszkető, vörös kiütésekkel és bőrpírral járó állapot, amely általában átmeneti és enyhe, de néha súlyosabb lehet. A csalánkiütésnek számos kiváltó oka lehet, beleértve az allergiás reakciókat, fizikai ingereket, stresszt és egyéb tényezőket. A diagnózis általában a tünetek és a kórtörténet alapján történik, és néha allergiatesztek vagy provokációs tesztek segítségével igazolják.

Téma szakértői