Kólika

Kólika

Utolsó módosítás:2023.11.30 11:04

A csecsemőkori kólika egy gyakori, bár átmeneti állapot, amely a csecsemők és újszülöttek körében fordul elő, általában az életük első hónapjaiban. Jellemzője a hosszantartó sírás, a nyugtalanság és a hasi feszültség, amely gyakran az esti órákban jelentkezik. Bár a csecsemőkori kólika pontos okai nem ismertek, általában az emésztőrendszeri éretlenséggel és a gázok felhalmozódásával kapcsolják össze. Ebben az átmeneti állapotban a csecsemők egészsége általában nem sérül, és a tünetek általában az életük első hónapjaiban javulnak vagy múlnak el, amint az emésztőrendszerük fejlődik.

 

Mi az a kólika?

A kólika oka

A kólika tünetei

A kólika diagnózisa: hogyan lehetséges?

A kólika kezelése

Hogyan lehet megkülönböztetni a csecsemőkori kólika tüneteit a fertőző gastroenteritistől?

Kólikával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a kólika?

A csecsemőkori kólika egy olyan állapot, amely általában az első hónapokban vagy a csecsemők életének kezdeti szakaszában jelentkezik, és általában a csecsemő általános jólétében és növekedésében nem okoz tartós károsodást. A csecsemők kólikája a csecsemő emésztőrendszerének éretlenségéből ered, és gyakran az emésztőrendszerben felhalmozódó gázok, valamint az emésztési folyamatokkal kapcsolatos nehézségek miatt alakul ki.

A kólika csecsemőknél gyakran előforduló jelenség, amelyet esti órákban jellemzően erős sírás és nyugtalanság kísér. A baba ilyenkor általában feszeng, lábait összehúzza, és hasa megkeményedik. Ezen kívül a csecsemő nagyon érzékeny lehet, és gyakran sír kellemetlen hasi fájdalmak miatt.

A csecsemőkori kólika egy olyan átmeneti állapot, amely rövid távú, heves hasi kellemetlenséggel jár, és gyakran gázok miatt jelentkezik a csecsemő emésztőrendszerében. Ez a probléma igen gyakori az újszülöttek és fiatal csecsemők körében, különösen az életük első hónapjaiban. A csecsemőkori kólika ugyanúgy érinti a tápszert kapó és a szoptatott babákat is, és általában spontán módon enyhül a csecsemő életének 3-4. hónapjára.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A kólika oka

A csecsemőkori kólika pontos okai nem teljesen ismertek, és számos elmélet létezik a kialakulására vonatkozóan. Néhány lehetséges ok közé tartozik:

 • Emésztőrendszeri éretlenség: A csecsemők emésztőrendszere az újszülöttkorban még éretlen, és az emésztési folyamatok nehezebben mennek végbe. Az emésztőrendszer fejlődése és az enzimek termelődése néhány hétig vagy hónapig tart, ami az emésztési nehézségek és a kólika oka lehet.
 • Gázok felhalmozódása: A csecsemők gyakran nehezen szabadulnak meg a beleikben felhalmozódott gázoktól. Ez a gázok fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a csecsemőknek.
 • Érzékeny belek: Az érzékeny belekkel rendelkező csecsemők hajlamosabbak lehetnek a kólika kialakulására. A bélgörcsök az emésztőrendszeri izmok összehúzódásának és ellazulásának zavara lehet.
 • Érzékenység az ingerekre: Néhány csecsemő rendkívül érzékeny lehet a környezeti ingerekre, például a hangokra és a fényekre. Ez az érzékenység hozzájárulhat a kólika kialakulásához és súlyosbodásához.

Fontos megjegyezni, hogy a csecsemőkori kólika önmagában nem okoz tartós egészségügyi problémákat, és általában az életük első hónapjaiban jelentkezik. A tünetek általában idővel enyhülnek és megszűnnek, amint a csecsemő emésztőrendszere érik. Ha a szülők aggódnak a csecsemőjük állapota miatt vagy a tünetek súlyosabbak, érdemes orvoshoz fordulni a tanácsért és a kezelésért.

Kapcsolódó cikkünk

Ami miatt minden szülő aggódik: mitől lehet hasmenése a babának?

Ami miatt minden szülő aggódik: mitől lehet hasmenése a babának?

A hasmenés gyakori kórkép a gyermekeknél. A csecsemőknél, kisgyermekeknél legtöbbször valamilyen fertőzés áll a hátterében, de a vékonybél betegségei is okozhatnak napi többszöri híg székletet – mondja Dr. Hidvégi Edit, a Gyermekgyógyászati Központ gyermek gasztroenterológus, gyermek tüdőgyógyász szakorvosa.

A kólika tünetei

A csecsemőkori kólika tünetei általában jól felismerhetők, és a következők lehetnek:Kólika

 • Intenzív sírás: A csecsemőkori kólika általában hosszan tartó és intenzív sírással jár, ami naponta több órán keresztül is tarthat. A sírás gyakran hirtelen kezdődik, és nincs könnyű módja a megnyugtatásának.
 • Nyugtalanság és feszengés: A csecsemő általában nyugtalanul mozog, lábait behúzza, kinyújtja, megmarkolja és szorosan összehúzza öklét.
 • Hasi fájdalom: A csecsemő hasa megkeményedhet, és a hasi fájdalom jeleit mutathatja, például látszólagos diszkomfortérzést.
 • Érzékenység a környezeti ingerekre: A kólikás csecsemők gyakran érzékenyebbek lehetnek a külső ingerekre, például hangokra és fényekre, és ezek is fokozhatják a sírást.

Fontos megjegyezni, hogy a csecsemőkori kólika tünetei általában a nap bizonyos időszakaiban, például az esti órákban vagy éjszaka jelentkeznek, és a csecsemő egyébként egészségesnek tűnhet.

A kólika diagnózisa: hogyan lehetséges?

A csecsemőkori kólika diagnózisa általában a tünetek alapján történik, mivel nincs egyértelmű laboratóriumi vagy képalkotó vizsgálat, amely ezt az állapotot kimutatná. Az orvos általában az alábbiakat is figyelembe veszi a diagnózis során:

 • Tünetek és időtartam: Az orvos megvizsgálja a csecsemő kólikás tüneteit, például a hosszantartó sírást, a nyugtalanságot és a hasi fájdalmat. Fontos az is, hogy ezek a tünetek mennyi ideig tartanak és milyen rendszerességgel jelentkeznek.
 • Más betegségek kizárása: Az orvosnak ki kell zárnia más lehetséges egészségügyi problémákat, például gyulladásos bélbetegségeket vagy fertőzéseket, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak. Ehhez laboratóriumi vagy képalkotó vizsgálatokat is végezhetnek.
 • A csecsemő általános állapota: Az orvos értékeli a csecsemő általános egészségi állapotát és növekedését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek más súlyos problémák.
 • A szülői riport: A szülők beszámolói a csecsemő viselkedéséről és tüneteiről segíthetnek az orvosnak a diagnózisban.

Mivel a csecsemőkori kólika általában egy önmagában megszűnő állapot, az orvos a diagnózis után általában javaslatokat tesz a tünetek kezelésére és a szülőknek ad tanácsokat a csecsemő megnyugtatására és kényelmének növelésére. Az idő múlásával a tünetek enyhülni szoktak, és általában az életük első hónapjaiban elmúlnak, amint a csecsemő emésztőrendszere érik. Ha a tünetek súlyosabbak vagy tartósak, mindig érdemes újra konzultálni az orvossal, hogy kizárják más lehetséges egészségügyi problémákat.

A kólika kezelése

A csecsemőkori kólika kezelése általában magában foglalja azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek enyhíthetik a csecsemő kényelmetlenségét és segíthetik a szülőket abban, hogy megbirkózzanak a tünetek okozta sírással. Az alábbiakban néhány olyan módszer található, amelyek segíthetnek a csecsemőkori kólika kezelésében:

 • Megnyugtatás és testközelség: Gyakran a csecsemőknek a testi kontaktus és a bőr-bőr kapcsolat segít a megnyugvásban. Óvatosan tartva és ölelve a babát, vagy éjszaka a szülők mellett alvás (kiságyban például) segíthet enyhíteni a sírást és a nyugtalanságot.
 • Gyengéd masszázs: A csecsemő hasának óvatos masszírozása gyengéd körkörös mozdulatokkal segíthet a gázok mozgatásában és a hasi feszültség enyhítésében.
 • Gázok eltávolítása: A csecsemőnek segíthet a gázok eltávolítása a beleiből. Ezt a hasfájás mérséklése és a kényelmetlenség csökkentése érdekében lehet megtenni.
 • Szoptatás: Ha a csecsemő szoptatott, a szoptatás megnyugtató lehet számára, és segíthet a gázok okozta puffadás megszüntetésében.
 • Görcsoldók: Néhány esetben az orvosok lehet, hogy javasolnak görcsoldó gyógyszereket, amelyek enyhíthetik a bélgörcsöket és a kólika okozta fájdalmat. Azonban ezeket a gyógyszereket csak orvosi rendelvényre szabad alkalmazni.
 • Életmódbeli változtatások: Néhány esetben segíthet az életmódbeli változtatások bevezetése, például a csecsemő környezetének nyugodtan és csendesen tartása, vagy az ételek és italok, amelyeket az anya fogyaszt, figyelembevétele, mivel az anyatejben található anyagok is befolyásolhatják a csecsemő emésztőrendszerét.

Hogyan lehet megkülönböztetni a csecsemőkori kólika tüneteit a fertőző gastroenteritistől?

A csecsemőkori kólika és a fertőző gastroenteritis (gyomor-bélrendszeri fertőzés) tünetei néha hasonlóak lehetnek, de vannak különbségek, amelyek segíthetnek a két állapot megkülönböztetésében. Az alábbiakban találhatók azok a kulcsfontosságú különbségek, amelyek segíthetnek a csecsemőkori kólika és a fertőző gastroenteritis tüneteinek megkülönböztetésében:

Csecsemőkori kólika tünetei:

 • Időzítés: A csecsemőkori kólika tünetei általában az első hónapokban jelentkeznek, általában az életük első hététől az első néhány hónapig. A tünetek általában az esti órákban vagy éjszaka jelentkeznek, és gyakran hosszantartó sírással járnak.
 • Hasi fájdalom: A csecsemőkori kólika a csecsemő hasi kellemetlenségét és feszülését okozhatja, de nincs láz, hányás vagy hasmenés.
 • Életkor: A csecsemőkori kólika általában a csecsemők és újszülöttek körében fordul elő, és általában az emésztőrendszer éretlenségéhez köthető.

Fertőző gastroenteritis tünetei:

 • Időzítés: A fertőző gastroenteritis bármikor kialakulhat, és általában hirtelen kezdődik. A tünetek, mint például hányás, hasmenés és láz, gyakran egy vagy több nap alatt jelentkeznek.
 • Gyakori tünetek: A fertőző gastroenteritis tipikus tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a láz, az étvágytalanság és a folyadékveszteség.
 • Esetleg mások is érintettek: A fertőző gastroenteritis általában fertőző betegség, és mások is érintettek lehetnek, akikkel a csecsemő kapcsolatba kerül, például más családtagok vagy az anya.

Amennyiben a csecsemőnek hasonló tünetei vannak, mindig érdemes konzultálni az orvossal a helyes diagnózis érdekében. Az orvosok képesek lesznek megkülönböztetni a két állapotot, és szükség esetén további vizsgálatokat végeznek vagy kezelést javasolnak. Fontos megfigyelni a csecsemő állapotát, és ha a tünetek súlyosak vagy tartósak, azonnal orvoshoz fordulni.

Téma szakértői