Járványos agyhártyagyulladás

Járványos agyhártyagyulladás

Utolsó módosítás:2023.12.15 19:13

A járványos agyhártyagyulladás, más néven meningitis, az agyhártya gyulladásával járó súlyos fertőző betegség. Habár a járványos agyhártyagyulladás ritka, az esetek súlyossága, a szövődmények és a betegség gyors lefolyása miatt fontos tudni róla. A járványos agyhártyagyulladás kapcsán a legfontosabb feladatunk szülőként felismerni a tüneteket és mihamarabb kórházba vinni a gyermeket!


Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban
Mit jelent a járványos agyhártyagyulladás?
Hogyan terjed a járványos agyhártyagyulladás?
Milyen tünetekkel jelentkezik a járványos agyhártyagyulladás a gyermekeknél?
Mit okozhat a járványos agyhártyagyulladás?
Hogyan vizsgálható ki a járványos agyhártyagyulladás?
Hogyan kezelhető a járványos agyhártyagyulladás?
Létezik gyermekeknek adható védőoltás a járványos agyhártyagyulladás ellen?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Gyermekgyógyászati Központban

Mit jelent a járványos agyhártyagyulladás?

Az agyhártyagyulladás az agyat borító és védő agyhártya gyulladását jelenti. A három agyhártya a pia mater, az arachnoidea és a dura mater. Ezeket úgy lehet elképzelni, mint egy tokot, vékony szövetrétegeket, amelyek védelmet nyújtanak az agy és a gerincvelő számára. Az agyhártyagyulladást többféle kórokozó okozhatja, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat. A leggyakoribb formák a Neisseria meningitidis (meningococcus), a Streptococcus pneumoniae és a Haemophilus influenzae baktériumok által okozott fertőzések. Ezek közül a meningococcus által okozott fertőzést szoktuk járványos agyhártyagyulladásnak nevezni, ugyanis nagyon könnyen terjed közösségekben és könnyen vezethet járványok kialakulásához a meningococcus fertőzés. A későbbiekben erről a betegségről lesz szó.

A járványos agyhártyagyulladás egy súlyos betegség, amely sokszervi károsodáshoz és halálhoz is vezethet. A Neisseria meningitidis nevű baktérium megfertőzheti az agyhártyát, a véráram révén pedig más szerveket is. A járványos agyhártyagyulladás lefolyása rendkívül gyors, így a felismerés és a korai kezelés kulcsfontosságú. A járványos agyhártyagyulladás kezelése antibiotikumokkal történik. A járványos agyhártyagyulladás megelőzése azonban védőoltással a legsikeresebb. A gyermekek és a fiatal felnőttek számára kérhető a járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás.

Hogyan terjed a járványos agyhártyagyulladás?

A járványos agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel, például köhögéssel vagy tüsszentéssel, illetve közvetlen érintkezés útján terjed. A járványos agyhártyagyulladás betegséget okozó baktérium nem él sokáig a testen kívül, így nem tud megélni a felületeken. Ezek a baktériumok általában felső légúti fertőzést okoznak, de a véráramba jutva okozhatnak agyhártyagyulladást. A járványos agyhártyagyulladás főként tinédzsereket és fiatal felnőtteket érint. A járványos agyhártyagyulladás rendkívül fertőző: zárt közösségekben, például a gyermek kollégiumi közösségében, táborokban könnyen terjedhet. A járványos agyhártyagyulladás betegséget akkor kaphatja el gyermeke, ha szoros kapcsolatban van valakivel, aki megbetegedett.

Kapcsolódó cikkünk

Ezeket a védőoltásokat fontold meg ősszel gyermeked védelme érdekében

Ezeket a védőoltásokat fontold meg ősszel gyermeked védelme érdekében

Az őszi és téli időszakban a koronavírus, az influenza és az RSV egyszerre támadhat, ami az idős és krónikus betegek mellett a csecsemőkre is komoly kockázatot jelenthet. A védekezésben kiemelt szerepet kapnak a védőoltások is – hangsúlyozta Prof. Dr. Mészner Zsófia infektológus gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ ...

Milyen tünetekkel jelentkezik a járványos agyhártyagyulladás a gyermekeknél?

A járványos agyhártyagyulladás tünetei között szerepelnek általános tünetek és olyanok is, amik nagyon típusosak erre a betegségre. Azonnal forduljon orvoshoz, ha gyermekénél az alábbiakban felsorolt tünetek bármelyikét észleli. Nagyon fontos a korai diagnózis felállítása, ugyanis a járványos agyhártyagyulladás gyorsan terjed, és akár órák alatt más szerveket is megfertőzhet a betegség.

A járványos agyhártyagyulladás jelei és tünetek a következők lehetnek:Járványos agyhártyagyulladás - Gyermekgyógyászati Központ

 • Láz
 • Erős fejfájás
 • Zavartság vagy ingerlékenység
 • Merev nyak, tarkókötöttség
 • Fényérzékenység, amit fotofóbiának nevezünk
 • Hányinger, hányás és/vagy hasmenés
 • Étvágy csökkenése
 • Kiütések: A járványos agyhártyagyulladás gyakori tünete a vörös színű, sok, apró, pontszerű kiütés a bőrön. A kiütések összefolyva nagyobb területet is beboríthatnak, ami úgy nézhet ki, mint a véraláfutás.
 • Rendkívüli fáradtság, álmosság
 • Izomfájdalom és ízületi fájdalmak
 • Kisgyermekeknél a tünetek közé tartozhat az étkezés megtagadása, a rángatózás vagy a petyhüdtség, illetve a rendkívüli fáradtság

Előfordulhat, hogy az újszülöttek és a csecsemők nem mutatják a járványos agyhártyagyulladás fent felsorolt klasszikus tüneteit. Ezeket a tüneteket nehéz észrevenni a csecsemőknél, akik nem tudják jelezni, körülírni, hogy mi lehet a gond. Ehelyett a csecsemők lassúak vagy inaktívak lesznek járványos agyhártyagyulladás esetén. Ingerlékennyé is válhatnak, sokat sírnak, rosszul táplálkoznak és hánynak a csecsemők. A járványos agyhártyagyulladás vagy más az agyat érintő betegség jele lehet, ha kidudorodik az elülső kutacs a csecsemőknél.

Amennyiben a fenti tünetek alapján gyermekénél felmerül a járványos agyhártyagyulladás gyanúja, azonnal orvost kell hívni! Ez egy olyan betegség, aminek a kezelése nem késlekedhet, mihamarabb meg kell kapnia a gyógyszereket a gyermekének, hogy megelőzzük a járványos agyhártyagyulladás súlyos, esetenként életveszélyes szövődményeit.

Mit okozhat a járványos agyhártyagyulladás?

A járványos agyhártyagyulladás kórokozója a meningocossus a garatból a véráram útján éri el az agyhártyát. A járványos agyhártyagyulladás első tünetei – ahogyan az előző bekezdésben felsoroltuk – az agyhártyák izgalmi tünetei. A betegség előrehaladottabb formájában azonban testszerte sok más szervet is megfertőzhet és számos szövődményt okozhat. A baktériumok a véráram útján az agyhártyán kívül más szerveket is elérhetnek. Amikor a járványos agyhártyagyulladás kórokozói a véráramba jutnak, azt meningococcus szeptikémiának vagy meningococcus szepszisnek nevezzük. Ez a folyamat vérzést okozhat a bőrben és az érintett szervekben, és életveszélyes állapotot okozhat.

A járványos agyhártyagyulladás által okozott szepszis tünetei a következők lehetnek:

 • Láz és hidegrázás
 • Fáradtságérzet
 • Hányás
 • Hideg kezek és lábak
 • Súlyos fájdalom az izmokban, ízületekben, mellkasban vagy a hasban
 • Szapora légzés
 • Hasmenés
 • Későbbi stádiumban sötétlila kiütés

A járványos agyhártyagyulladás tehát súlyos szövődményeket okozhat. Százból tíz-tizenöt ember meghal járványos agyhártyagyulladás következtében, még akkor is, ha antibiotikummal kezelik őket. A túlélők 20%-ánál hosszú távú szövődmények és károsodások alakulnak ki. A járványos agyhártyagyulladás hosszútávú szövődményei között a süketség, végtagvesztés, idegkárosodás, vesekárosodás vagy agykárosodás is előfordulhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan vizsgálható ki a járványos agyhártyagyulladás?

A járványos agyhártyagyulladás esetében, ahogy már korábban is említettük a korai diagnózis elengedhetetlen. A gyermek tipikus tünetei alapján fel kell merülnie a gyermekorvosban a járványos agyhártyagyulladás lehetőségének. Ezt fizikális vizsgálattal is meg lehet erősíteni. A járványos agyhártyagyulladás esetén egy háton fekvő gyermek fejének elfordítása, vagy lábának az égbe emelése fájdalmat fog okozni. Ez a tünet nagyon jellegzetes az agyhártyagyulladásokra, köztük a járványos agyhártyagyulladás diagnosztikájára. Kisgyermekeknél az orvosok a gyermek reflexeit is megvizsgálhatják az agyhártyagyulladás jelei miatt. A pontos diagnózishoz és a járványos agyhártyagyulladás kórokozójának azonosításához azonban gerincvelői folyadék vizsgálata is szükséges. A gerincvelői folyadékot leggyakrabban az L2-es, L3-as csigolya magasságában egy tűszúrással és a folyadék lebocsátásával veszik. A mintavétel kellemtelen lehet a gyermek számára, de hamar megvan. Ezt követően a gerincvelői folyadék laboratóriumi vizsgálata következik, ahol pontosan azonosítani tudják a járványos agyhártyagyulladás kórokozóját és az antibiotikum érzékenységét is meg tudják határozni. A baktériumok azonosításában a másik diagnosztikai eljárás a hemokultúra lehet. Ez lényegében vérvételt jelent a gyermekétől, amelyet a gerincvelői folyadékhoz hasonlóan vizsgálnak utána laboratóriumban. Ha a laboratóriumi, mikrobiológiai tenyésztés nem bizonyító erejű, a gyermek orvosa további vizsgálatokat is elrendelhet.

A mintavétel után a járványos agyhártyagyulladás kezelését meg kell kezdeni. Nincs lehetőség megvárni az eredményeket, azonnal antibiotikum terápiát kell indítani. A terápia módosítható később a tenyésztési eredmények birtokában.

Hogyan kezelhető a járványos agyhártyagyulladás?

A járványos agyhártyagyulladás sürgős orvosi beavatkozást igényel. A késői kezelés vagy a megfelelő kezelés hiánya súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve az agykárosodást, a vakságot vagy a halált. A járványos agyhártyagyulladás betegségét antibiotikumokkal kezelik. Az antibiotikum kiválasztásánál fontos szempont, hogy a gyógyszernek be kell jutnia a központi idegrendszerbe, hogy kifejthesse a hatását. Az antibiotikumokat hét-tíz napon keresztül adják, de sokkal hosszabb időbe is beletelhet, amíg a gyermek jobban érzi magát. Ez különösen akkor igaz, ha komplikációk lépnek fel. A gyermek állapotától és tüneteitől függően egyéb kezelésekre is szükség lehet, többek között:

 • A légzés segítése, oxigénterápia
 • Az alacsony vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek adása
 • Műtét

Antibiotikum szedése azoknak is ajánlott, akik együtt élnek vagy szoros kapcsolatban állnak a járványos agyhártyagyulladás érintettjével. Ez azt jelenti, hogyha gyermekünk megbetegszik, szülőként nekik is el kell kezdeni antibiotikumot szedni, mert nagy az esélye, hogy megfertőződtünk a gyermekünktől. Az antibiotikum terápiát akkor is el kell kezdeni, ha be vagyunk oltva a járványos agyhártyagyulladás ellen, habár akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy kialakul a betegség. Ezt nevezik profilaktikus vagy megelőző antibiotikum terápiának.

Létezik gyermekeknek adható védőoltás a járványos agyhártyagyulladás ellen?

A járványos agyhártyagyulladás ellen több fajta védőoltás is forgalomban van, melyek hatékony védelmet nyújtanak és segíthetnek megelőzni ezt a veszélyes betegséget. A járványos agyhártyagyulladás elleni vakcina nem tartozik a kötelező védőoltások közé, de szülőként dönthetünk úgy, hogy mégis kérjük gyermekünknek. A tinédzserek is fiatal felnőttek számára javasolt az oltás felvétele, ők ugyanis sok időt töltenek társaságokban, zárt közösségben. Az egészségügyi dolgozóknak is ajánlott a járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás, de bárki kérheti.

A védőoltáson túl a megfelelő higiéniai gyakorlatok megtanítása gyermekünknek, például a rendszeres kézmosás is fontosak a járványos agyhártyagyulladás megelőzésében.

Téma szakértői