Poratka allergia

Poratka allergia

Utolsó módosítás:2023.05.31

A betegség, amit a köznyelvben házipor-allergiának neveznek, valójában nem a házipor, de még nem is a háziporatka okozza, hanem annak mikroszkopikus méretűre széttört és a levegőben elszálló beszáradt széklete. A poratkák ürüléke az, amelyet belélegezve vagy megérintve az allergiás tünetek jellegzetes reakcióját váltja ki. A házipor-atka a leggyakoribb légúti allergiát okozó allergén a lakásban található allergének közül.

 

Mi az a poratka?

Hol van poratka a mindennapi életben?

Mi az a poratka allergia?

Poratka allergia tünetei

Poratka allergia diagnózisa

Honnan tudhatom, hogy gyermekemnek poratka allergiája van?

Poratka allergia kezelése

Mit tehet a szülő otthon a poratka allergia ellen?

 Központjaink szolgáltatásai poratka allergia esetén

Mi az a poratka?

A Dermatophagoides pteronyssus és a Dermatophagoides farinae két fajta poratka, amelyek az emberi lakókörnyezetben gyakran előfordulnak. Ők a legfontosabb házi poratkák, amelyek az otthonok porainak jelentős részét alkotják.

Ezek a poratkák az ízeltlábúak osztályába tartoznak, és rokonságban állnak a pókokkal. Méretük rendkívül kicsi, kb. 0,3 mm hosszúak, ami azt jelenti, hogy csak mikroszkóppal vagy nagyítóval láthatók, szabad szemmel nem.

A poratka szaporodása és túlélése szorosan kapcsolódik a lakások páratartalmához és hőmérsékletéhez. A nedves környezet és a meleg időszakok kedveznek a szaporodásuknak. A poratka életciklusa négy stádiumból áll, és a fejlődéséhez nedvességre és táplálékra, például lehullott emberi bőrsejtekre van szükségük.

A poratka száma általában a tavasz végén, nyár elején és ősz elején a legnagyobb a lakásokban. Ebben az időszakban a lakások levegőjének nedvességtartalma magasabb, ami ideális környezetet teremt a poratka túlélése számára. Télen, kora tavasszal és késő ősszel, amikor a fűtött lakások páratartalma alacsonyabb, a poratka száma általában csökken.

Az emberi lakókörnyezetben a Dermatophagoides pteronyssus és a Dermatophagoides farinae a házi porban, szőnyegekben, matracokban, párnákban és más textíliákban találhatók meg. A poratka a a házi porban található elhalt és lehullott bőrsejtekkel táplálkoznak. Fontos megjegyezni, hogy a poratka allergiát okozhat az arra fogékony gyermekekben, és a házi poratka allergiájának kezelésére oda kell figyelni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hol van poratka a mindennapi életben?

A poratka megtalálható az otthonokban a porban és más poros környezetben.

 • Matracok és párnák: A matracok és párnák olyan helyek, ahol a poratka szívesen tartózkodik. A matracokban és párnákban található bőrsejtek és környezet ideális táplálékforrást és élőhelyet számára.
 • Szőnyegek és szőnyegpadlók: A szőnyegek és szőnyegpadlók a poratka számára tökéletes búvóhely lehet. A szőnyeg rostjai között felhalmozódó por és bőrsejtek vonzza a poratkákat.
 • Bútorok: A poratka be tud jutni a bútorok pórusaiba és réseibe, különösen a párnázott bútorokba. Ezért a kanapék, fotelok és más ülőalkalmatosságok is potenciális helyek lehetnek a pratka számára.
 • Ruhák és ágyneműk: Asokáig a szekrény mélyén tartott ruhák, ágynemű szintén szaporodási- és búvóhely a poratka számára.
 • Függönyök és redőnyök: A függönyök és redőnyök porosodni szoktak, és ezáltal ideális környezetet teremtenek a poratka számára.
 • Poros polcok és felületek: A polcok, könyvek, dekorációk és egyéb porosodni hajlamos felületek is tartalmazhatnak poratkákat.

Ezek olyan előfordulási helyek az otthonokban, amelyek a gyermekek közvetlen környezetében lehetnek, és a poratka búvóhelyéül szolgálhat. A poratka száma és elterjedése az adott otthon körülményeitől nagyban függ. Rendszeres takarítás, poros felületek tisztítása, porszívózás és megfelelő páratartalom fenntartása segíthet minimalizálni a poratka jelenlétét.

Kapcsolódó cikkünk

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Az allergiás reakciók közül a legsúlyosabb az anafilaxia, mely akár végzetes lehet. A potenciális életveszély ellenére az anafilaxiás reakció egészen enyhe, ártalmatlannak tűnő tünetekkel is kezdődhet. Igazoltan allergiás gyermek esetében ezeket minden esetben komolyan kell venni, mert a rosszabbodás gyorsan bekövetkezhet. Dr. Moric Krisztina ...

Mi az a poratka allergia?

A poratka allergia tulajdonképpen ezekre az apró élőlényekre adott allergiás reakció, ami leggyakrabban már kisgyermekkorban mutatkozik. Pontosabban, nem magára a poratka, hanem a poratka széklete váltja ki az allergiás reakciót, ami belélegezve irrtáló és allergizáló hatással bír.

Poratka allergia tünetei

A poratka allergia tünetei általában légzőrendszeri és bőrproblémákhoz kapcsolódnak. Az allergiás reakció akkor következik be, amikor az érzékenyített személy belélegzi vagy érintkezik a poratka által kibocsátott allergénekkel. A leggyakoribb tünetek a következők lehetnek:

Orr- és szemtünetek:

Asztmás tünetek:

Bőrtünetek:

 • Bőrviszketés
 • Bőrkiütés
 • Ekcéma (vörös, viszkető, gyulladt bőrterületek)
 • Csalánkiütés (kiütések, amelyek viszketnek és kiemelkednek a bőrből)

Ezek a tünetek általában az allergén expozíciót követően jelentkeznek a gyermekeknél, és a tünetek súlyossága változó lehet az allergiás gyermekek között. A poratka allergia tünetei gyakran rosszabbak lehetnek az éjszakai vagy reggeli időszakban, amikor a gyermek hosszabb ideig volt a poratka által szennyezett környezetben, például az ágyban.

Fontos megjegyezni, hogy a poratka allergia tünetei nagyon hasonlóak lehetnek más allergiás állapotokhoz, például pollen allergiához vagy állatszőr allergiához. Ezért a pontos diagnózis és az allergén azonosítása érdekében érdemes Központunk Orvosaihoz fordulni, akik megfelelő vizsgálatokat végeznek.

Poratka allergia diagnózisa

A poratka allergia diagnózisát az allergológus vagy immunológus végzi. A diagnózis felállításához általában az alábbi lépéseket követik:

 • Kikérdezés: Az orvos először részletesen megkérdezi a szülőt a gyermek tüneteiről, beleértve a légzőszervi és bőrtüneteket, valamint azok időzítését és súlyosságát. Fontos információkat gyűjtenek az allergiás reakciók kiváltó okairól, például a házi porral való érintkezésről.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a gyermeket, különös tekintettel a légzőszervekre és a bőrre. A bőrön esetleges allergiás reakciók, kiütések vagy gyulladás jelei lehetnek.
 • Bőrpróba (prick-teszt): Ez a leggyakoribb teszt a poratka allergia diagnózisára. Az orvos apró mennyiségű allergén kivonatot cseppent a gyermek bőrére, majd kis tűvel enyhe bekarcolást vagy szúrást ejt a bőrön, hogy az allergén bejusson. Ha a gyermek érzékeny a poratkákra, akkor a bőr a területen vörössé, duzzadtá vagy viszketővé válik.
 • Vértesztek: A vérvizsgálat is segíthet a poratka allergia diagnózisában. Az IgE antitestek szintjét mérhetik, amelyek a poratka allergénekkel szembeni immunválasz során termelődnek. A magas IgE szintek utalhatnak poratka allergiára.
 • Multiplex allergia teszt: Multiplex allergia teszt (Alex) teljeskörű allergia vizsgálatot tesz lehetővé. Egy vérvételből közel 300 allergént lehet megvizsgálni segítségével, amely komplex képet adhat a kellemetlen allergiás panaszok hátterére.

Ezek az eljárások segítenek az orvosnak azonosítani, hogy a gyermek valóban poratka allergiában szenved-e, és kizárni más allergiás állapotokat. A pontos diagnózis lehetővé teszi az egyéni kezelési terv kidolgozását és az allergiás tünetek hatékony kezelését.

Honnan tudhatom, hogy gyermekemnek poratka allergiája van?

Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermeke poratka allergiával küzdhet, ajánlott allergológushoz vagy immunológushoz fordulnod a pontos diagnózis felállítása érdekében. A következő tünetek és jelek utalhatnak poratka allergiára a gyermeknél:

 • Ismétlődő allergiás tünetek: Gyakori orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, viszkető szemek, köhögés, bőrviszketés, kiütések vagy ekcéma jelentkezése.
 • Mikor és hol: Ha az allergiás tünetek akkor jelentkeznek, amikor a gyermek hosszabb ideig tartózkodik az ágyban vagy poros környezetben, gyakran reggel vagy éjszaka. Emellett a tünetek jelentkezhetnek, amikor a gyermek érintkezik poros tárgyakkal, például plüssjátékokkal vagy poros könyvekkel.
 • Családi anamnézis: Ha a családban már előfordult allergiás betegség, mint például poratka allergia, asztma vagy ekcéma, akkor nagyobb az esély arra, hogy a gyermeknél is fennáll az allergiás hajlam.

Poratka allergia kezelése

A poratka allergia kezelése általában a tünetek enyhítésére és az allergén expozíció csökkentésére összpontosít. Az alábbiakban olvasható néhány gyakran alkalmazott kezelési módszer:

 • Antihisztaminok: Az antihisztaminok olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik az allergiás reakciókat, mint például az orrfolyás, tüsszögés, viszketés és szemirritáció. Ezek általában vény nélkül kaphatók, de a pontos adagolást és alkalmazást az orvos határozza meg.
 • Nazális szteroid spray-k: Ezek a spray-k helyileg alkalmazott gyógyszerek, amelyek csökkentik az orrdugulást, az orrfolyást és az orrnyálkahártya gyulladását. Az orvos írhat fel receptre ilyen típusú gyógyszert, és megfelelő használatukat is meg kell tanulni.
 • Imunoterápia: Az immunterápia vagy allergén-specifikus immunterápia (ASIT) olyan eljárás, amely során a szervezetet fokozatosan ki vannak téve az allergénnek, hogy csökkentse az allergiás reakciókat hosszú távon. Az immunterápia általában hosszú távú kezelés, és az orvos felügyelete alatt történik és ezért kisebb gyermekeknél nem javasolt.
 • Allergén expozíció csökkentése: Fontos lépés a poratka allergénekkel való érintkezés csökkentése a lakásban. Ez magában foglalja a rendszeres takarítást, a poratkákkal való érintkezést minimalizáló intézkedések, mint például a hipoallergén matrac- és párnahuzatok használata, a porszívózás HEPA szűrővel, a rendszeres ágyneműcsere, a  légtisztítók használata stb.
 • Személyre szabott tanácsadás: Az allergológus vagy immunológus személyre szabott tanácsokat adhat a specifikus allergén expozíció csökkentésére otthon vagy az óvodában iskolában, valamint az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek megfelelő használatára.

Mit tehet a szülő otthon a poratka allergia ellen?

A szülő otthon is számos intézkedést tehet a poratka allergia kezelésében. Íme néhány tipp:

 • Takarítás: Rendszeres és alapos takarításra van szükség a poratka allergének csökkentése érdekében. A padlók, bútorok, szőnyegek és ágyneműk alapos porszívózása, felmosása és tisztítása segít eltávolítani a lerakódott poratka allergénjeit. HEPA szűrővel rendelkező porszívót használata javasolt, mert ezek hatékonyabban tartják vissza a finom poratka részecskéket.
 • Páratartalom szabályozása: Poratka a magas páratartalmat kedveli. A páraelszívók vagy légtisztítók használata segíthet csökkenteni a páratartalmat a lakásban, különösen a hálószobában. Az optimális páratartalom 40-50% közötti legyen.
 • Ágynemű és párna: A hipoallergén ágyneműt, matrac- és párnahuzatok használata javasolt, amelyek kifejezetten poratka allergének elkerülésére készültek. Ajánlott rendszeresen mosni az ágyneműt forró vízben (60°C-on), a poratka-szám minimalizálása érdekében.
 • Gyerekszoba: Minimálisra csökkenteni a poratkákkal való érintkezést a gyermek hálószobájában. Gyakran mosni el a plüssjátékokat, nehéz függönyöket, díszpárnákat és más poros tárgyakat.
 • Szellőztetés: Rendszeresen szellőztetés a lakásban, hogy friss levegő jusson a helyiségekbe.
 • Allergénmentes zóna: Allergénmentes zóna kialakítása a gyermek hálószobájában. Ez lehetővé teszi a gyermek számára, hogy az allergénmentes környezetben pihenhessen és aludjon.

 

Összefoglalva, a poratka egy apró ízeltlábú, amely gyakran megtalálható a lakásokban. A két leggyakoribb poratkafaj, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak az embereknél, a Dermatophagoides pteronyssus és Dermatophagoides farinae. Ezek a poratkák az ágyban, matracban, párnákban, szőnyegekben és más poros környezetben élnek.

A poratka allergia olyan állapot, amikor a gyermekek immunrendszere túlzottan reagál a poratka allergénjeire. Az allergiás reakció leggyakrabban az orr- és szemtünetek, mint az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, viszkető vagy vizes szemek, valamint a bőrtünetek, például kiütések vagy ekcéma formájában jelentkezik.

Téma szakértői