Hörghurut

Hörghurut

Utolsó módosítás:2023.10.16 23:17

A hörghurut, vagy más néven bronchitis, egy gyakori légzőszervi betegség gyermekeknél, amely a hörgők gyulladásával és összehúzódásával jár.

 

Mi az a hörghurut?

Hörghurut kórokozója

Hörghurut tünetei

Hörghurut kezelése

Mit lehet tenni házilag hörghurut esetén

Hörghurut szövődménye

Hörghuruttal kapcsolatos szolgálatatásaink a Gyermekgyógyászati Központnál

Mi az a hörghurut?

A hörghurut (bronchitis) elnevezés a betegség két fő jellegzetességét tükrözi. Az első rész, a "hörg", utal a hörgőrendszerre, amelyek a légzőrendszer részét képezik. A második rész, a "hurut", azt jelzi, hogy a betegség kísérője a megnövekedett nyáktermelés.

A hörghurut oka a hörgőrendszer nyálkahártyájának gyulladása, ami miatt a hörgők falában található nyákmirigyek túlzott mennyiségű váladékot termelnek. A hörgők belső felületét bélelő nyálkahártya csillószőrös hengerhámja normál körülmények között kifelé irányban mozog, hogy segítse a tüdőt a szennyeződések és idegen anyagok eltávolításában. Azonban a túlzott nyáktermelés irritálhatja a gyermekek légutait, ami köhögést eredményez, mivel a szervezet próbál megszabadulni a felesleges nyáktól. A köhögés a hörghurut egyik legjellegzetesebb tünete.

Ez a betegség gyakran megtámadja a hörgők és a légutak falát, ami további tünetekkel járhat, mint például nehézlégzés, mellkasi fájdalom és gyakran sípoló légzés. A hörghurut kezelésére gyakran gyógyszereket alkalmaznak, amelyek segítenek a gyulladás csökkentésében és a hörgők tágításában. Azonban az elsődleges megelőző intézkedés az, hogy a gyermekek kerüljék a káros, irritáló tényezőket, például az olyan területeket, ahol a közelükben dohányoznak, és ezzel a dohányfüstöt belélegezzék, mely irritáló hatású és egyéb légzőszervi irritánsokat.[getMultiNewsFiveWithLabelID]

Hörghurut kórokozója

A hörghurutot, különösen gyermekeknél, leggyakrabban vírusos kórokozók okozzák. Az alsó légúti vírusfertőzések, például az influenza vírus, a rhinovírusok és a légzőszervi szinuszitiszt okozó egyéb vírusok gyakran vezethetnek hörghurut kialakulásához gyermekeknél.

Az asztmás gyermekek, valamint olyan gyermekek, akiknek az immunrendszere gyengébb, hajlamosabbak lehetnek a hörghurut kialakulására. Bakteriális fertőzések is okozhatnak hörghurutot, de ezek általában kevésbé gyakoriak, és gyakrabban fordulnak elő idősebb gyermekeknél és felnőtteknél.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében a gyermekorvos vagy pulmonológus határozza meg a hörghurut kórokozóját, mivel a kezelés attól függ, hogy a betegség mögött vírus vagy bakteriális kórokozó áll-e. Az időben történő orvosi segítségkeresés és az ajánlott kezelés betartása kulcsfontosságú a gyermek gyorsabb felgyógyulásához és a tünetek enyhítéséhez.[getMultiNewsWithLabelID]

Hörghurut tünetei

A hörghurut (bronchitis) tünetei gyermekek esetén hasonlóak lehetnek a felnőttekéhez, de gyermekkorban különösen figyelmesnek kell lenni, mivel a kisgyermekek nehezebben fejezik ki a tüneteiket. A hörghurut tünetei gyermekeknél a következők lehetnek:

 • Köhögés: A köhögés a hörghurut egyik legjellemzőbb tünete. A köhögés lehet száraz vagy nedves, és lehet produktív is, ami azt fejezi ki, hogy a köhögés járt-e köpetürítéssel, vagy sem.
 • Nehézlégzés: A gyermek légzése nehezebbé válhat, ez olyan érzés lehet, mintha levegőt nehezen tudná be- és kifújni.
 • Fulladásérzés: A hörghurutos gyerekek úgy érezhetik, mintha nem kapnának elegendő levegőt, és fulladásérzést tapasztalhatnak.
 • Sípoló légzés: A hörgők összehúzódása miatt a légzés sípoló hangokkal kísért. Ez a sípoló légzés azt jelzi, hogy a légutak összeszűkültek.
 • Mellkasi fájdalom: Néhány gyermek fájdalmat érezhet a mellkasában a köhögés és a nehézlégzés miatt.
 • Láz: A hörghurutot okozó vírusfertőzés gyakran lázzal jár, ami a gyermek testhőmérsékletének emelkedését jelenti.
 • Fáradtság és gyengeség: Hörghurut esetén a gyermekek gyakran fáradtnak és gyengének érezhetik magukat a betegség miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a hörghurut tünetei változhatnak a gyermekek között, és a súlyosságuk is eltérő lehet. Az idősebb gyermekek könnyebben mondják meg a panaszaikat, míg a csecsemők és kisgyermekek nehezebben tudják kifejezni, hol és mi fáj nekik. Ha hörghurut gyanúja merül fel, vagy ha a gyermek tünetei súlyosabbak vagy hosszabb ideig tartanak, fontos orvosi segítséget kérni. A gyermekorvos a diagnózis felállítása után a legmegfelelőbb terápiát javasolja.

Hörghurut kezelése

A hörghurut kezelése gyermekeknél a tünetek súlyosságától és az októl függ. A hörghurut leggyakrabban vírusfertőzés következtében alakul ki, és általában önmagában is lezajlik. A kezelés célja a tünetek enyhítése és a gyermek kényelmének javítása. A következők a hörghurut kezelésének általános irányelvei gyermekeknél:hörghurut

 • Pihenés és hidratálás: A gyermeknek szüksége van megfelelő pihenésre és hidratálásra. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot kapjon, hogy ne száradjon ki.
 • Gyógyszerek: A köhögés enyhítésére és a tünetek kezelésére a szülő kérjen tanácsot a gyermekorvostól. Az orvos dönthet arról, hogy szükség van-e köptető vagy köhögéscsillapító gyógyszerre. Fontos azonban, hogy ne adjon a szülő olyan gyógyszert a gyermeknek, amit nem az orvos rendel el.
 • Asztma inhalátorok: Ha a hörghurut súlyosabb vagy asztmás tüneteket okoz, az orvos inhalátorokat is felírhat a gyermeknek az asztma kezelésére és a hörgők tágítására.
 • Vírusfertőzés esetén tüneti kezelés: Ha a hörghurut vírusfertőzés miatt alakult ki, nincs hatékony vírusellenes gyógyszer. A gyermekorvos azonban javasolhat olyan tüneti kezelést, amely enyhíti a lázat és az egyéb tüneteket.
 • Köhögési és légzési technikák: Bizonyos esetekben a gyermekorvos vagy pulmonológus tanácsot adhat a köhögés és légzés technikáiról, amelyek segíthetnek a nyák eltávolításában és a légutak tisztán tartásában.
 • Otthoni pára: Otthoni páraforrások, például egy párásító vagy forró zuhany, segíthetnek enyhíteni a hörgőkben keletkező szárazságot és a hörghurut nyomán kialakult légzőszervi a tüneteket.
 • Megelőzés: Fontos megelőző intézkedések közé tartozik a dohányfüst és más irritáló anyagok elkerülése, valamint az influenza elleni védőoltás igénybevétele, mivel az influenza vírus gyakran okoz hörghurutot.

Ha a gyermek tünetei súlyosak vagy hosszabb ideig tartanak, vagy ha légzési nehézségei vannak, haladéktalanul kérjen orvosi segítséget. A gyermekorvos felállítja a megfelelő diagnózist és szükség esetén további kezelést ír elő a gyermek gyógyulásának érdekében.

Mit lehet tenni házilag hörghurut esetén

Amikor a gyermeknél hörghurut tüneteit észleli, a szülőnek számos teendője lehet, hogy segítse a gyermekét a tünetek enyhítésében és a gyógyulás felgyorsításában. Itt van néhány lépés, amit a szülő tehet hörghurut esetén:

 • Szippantók: A mentolos szippantók segíthetnek enyhíteni a torokfájást és a köhögést.
 • Sóoldat használata: Az orvosi sóoldatok használata segíthet a nyák laza állapotában és könnyebb köhögésben. Azonban erről is ki kell kérni a gyermekorvos véleményét.
 • Páratartalom növelése: Ajánlott a párásító használata a gyermek szobájában, különösen a téli hónapokban, amikor a fűtési rendszerek kiszárítják a levegőt. A páratartalom növelése segíthet enyhíteni a légzőszervi tüneteket.
 • Inhalálás: Egyszerű inhaláló készítése házilg a gyermeknek, amely meleg vízgőzt áraszt, és enyhítheti a torokfájást és a hörgők szűkülését.

Fontos megjegyezni, hogy a csecsemők és kisgyermekek esetében a hörghurut kezelése különösen óvatosságot igényel, és az orvosi tanács fontos. Ha a gyermeknek hörghurutra utaló tünetei vannak, mindig konzultáljanak gyermekorvossal a legmegfelelőbb intézkedések meghozatalához.

Hörghurut szövődménye

A hörghurut (bronchitis) általában vírusfertőzés okozta kórkép, és általában enyhe, önmagától gyógyuló betegség gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Azonban vannak olyan esetek, amikor a hörghurut szövődményeket okozhat gyermekeknél, különösen akkor, ha nem megfelelően kezelik vagy ha a gyermeknek már előzőleg meglévő egészségi problémái vannak. Néhány lehetséges szövődmény a következő lehet:

 • Tüdőgyulladás (pneumonia): Ha a hörghurut miatt kialakuló gyulladás ráterjed a tüdőre, tüdőgyulladás alakulhat ki. Ez komolyabb probléma, és kórházi kezelést igényelhet.
 • Asztma súlyosbodása: Azoknál a gyermekeknél, akiknél már fennáll asztma, a hörghurut a hörgők összehúzódását és gyulladását ronthatja, ami súlyos légzési problémákhoz vezethet.
 • Kisgyermekeknél súlyosabb lefolyás: A kisgyermekeknél, különösen a csecsemők esetén, előfordul a hörghurut súlyosabb lefolyása, mivel a légzőrendszerük még fejletlen.
 • Krónikus hörghurut: Néhány gyermekeknél a hörghurut krónikussá válhat, ami azt jelenti, hogy a tünetek hosszú ideig fennmaradnak vagy rendszeresen visszatérnek.

Az elhúzódó vagy súlyos hörghurut esetén mindig ajánlott a gyermekorvossal konzultálni, hogy kizárják vagy kezeljék az esetleges szövődményeket. Az időben történő orvosi segítség kérés és a megfelelő kezelés segíthet minimalizálni a szövődmények kockázatát. Emellett a megelőzés is fontos: a gyermek immunrendszerének erősítése, az egészséges életmód és az influenza elleni védőoltás igénybevétele mind hozzájárulhat a hörghurut és az esetleges szövődmények elkerüléséhez.[getTeamWithLabelID]