Calicivírus

Calicivírus

Utolsó módosítás:2023.06.05

A calicivírus -fertőzés egy gyakori betegség, amely általában a gyomor és bélrendszer megbetegedéséhez kapcsolódik. Magyarországon évente több ezer calicivírus -fertőzéses esetet jelentenek, és bár a legtöbb eset enyhe, időben történő diagnózis és kezelés nélkül a fertőzés súlyos szövődményekhez vezethet.

 

Mi az a calicivírus?

Kiknél fordul elő a calicivírus okozta fertőzés?

Mi okozza a calicivírus fertőzést?

Hogyan terjed a calicivírus?

Okozhat a calicivírus járványt?

Mi az a “tavaszi hányás”, és hogy függ össze a calicivírussal?

Milyen tünetei vannak a calicivírus fertőzésnek?

Calicivírus okozta fertőzés kezelése

Calicivírus szövődményei

Calicivírus megelőzése

Miért kell orvoshoz fordulni Calicivírus-fertőzés esetén?

Calicivírussal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a calicivírus?

Az embereket fertőző calicivírusok a Caliciviridae család vírusai közé tartoznak, és emberi megbetegedéseket okoznak. A calicivírusoknak többféle típusa létezik. A  fertőzés leggyakrabban cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel terjed, fertőzött személyek által vagy tárgyakkal való közvetlen érintkezéssel.

A calicivírusok általában a  gyomor-bélrendszert érintő megbetegedést okoznak, amelyek émelygéssel, hányással, hasmenéssel és hasi fájdalommal járnak. A calicivírus tünetei általában 1-3 nappal a fertőzés után jelentkeznek, és többnyire néhány nap alatt elmúlnak, de súlyosabb esetekben kórházi kezelésre is szükség  lehet.

A  calicivírusok nagyon ellenállóak, és nehéz eltávolítani őket a felületekről és az élelmiszerekről. Az ilyen fertőzések megelőzésének legjobb módja a higiéniai intézkedések betartása, mint a gyakori és alapos kézmosás, különösen étkezések előtt és után, valamint az ételek és italok biztonságos tárolása és helyes feldolgozása.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kiknél fordul elő a calicivírus okozta fertőzés?

A calicivírus okozta fertőzés bárkinél előfordulhat, aki a calicivírussal érintkezik vagy belélegzi a levegőben terjedő cseppeket. Azonban akik a leginkább fogékonyak a  calicivírus -fertőzésekre, azok a gyermekek és idősek.

A calicivírus -fertőzés cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel terjed, és gyakran fordul elő olyan helyeken, ahol sok gyermek és idősebb tartózkodik hosszabb ideig együtt, például óvodákban, iskolákban, játszóházakban, idősek otthonában, kórházakban.

A calicivírus -fertőzés a legtöbbször enyhe tünetekkel jár, például émelygéssel, hányással, hasmenéssel és hasi fájdalommal, de súlyosabb esetekben kiszáradást, vérzést és más komoly szövődményeket is okozhat. Ezért fontos a calicivírust időben felismerni és kezelni.

Kapcsolódó cikkünk

Így turbózd fel gyermeked immunrendszerét!

Így turbózd fel gyermeked immunrendszerét!

 Az őszi-téli szezon bővelkedik kórokozókban, a fertőző, felső légúti betegségek pedig különösen azokat a gyermekeket találják meg, akik most mentek először közösségbe. Dr. Lakos Gábor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa ad immunerősítő tippeket a szülőknek.

Mi okozza a calicivírus-fertőzést?

A calicivírus -fertőzést a calicivírusok okozzák, amelyek apró, gömb alakú vírusok. Ezek a vírusok általában szennyezett élelmiszerek vagy italok fogyasztásával terjednek, vagy közvetlenül a gyermekről gyermekre terjednek, például érintkezés útján vagy fertőzött játékokkal, széklettel való érintkezéssel. A calicivírus nagyon fertőző. A calicivírus nagyon ellenálló, ezért sokáig életképes az élelmiszerekben és a környezeti felületeken, így könnyen terjedhet fertőzött gyermekek és tárgyak között.

A calicivírus -fertőzés leggyakrabban a téli hónapokban fordul elő, különösen az arra fogékony csoportokban, mint például az idősebbek, a kisgyermekek és a gyenge immunrendszerű emberek esetén. Az érintetteknél jelentkezhet émelygés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és láz. A calicivírus -fertőzés általában enyhe, de súlyosabb esetekben kiszáradást okozhat, különösen az idősebbek és a kisgyermekek esetében. A calicivírus-fertőzés igazán veszélyes lehet az idősebbekre és a gyengébb immunrendszerűekre nézve, mert náluk súlyosabb szövődményeket okozhat. Az idősek immunrendszere általában gyengébb, és nehezebben küzdenek meg még az enyhébb fertőzéssel, ami miatt súlyosabb tünetek és hosszabb gyógyulási idő lehetséges. Ezért is fontos, hogy ha a kisgyermek fertőzött, addig kerülje a nagyszülőkkel való találkozást.

A calicivírus -fertőzés megelőzése érdekében fontos az alapos kézmosás, különösen az élelmiszerekkel való érintkezés előtt és után, valamint a tárgyak rendszeres fertőtlenítése, kifejezetten az olyan közösségi helyeken, mint az óvodák, bölcsődék és iskolák.

Hogyan terjed a calicivírus?

A calicivírus -fertőzés fertőzött gyermekről gyermekre terjedhet közvetlen vagy közvetett érintkezéssel a fertőzött székletével vagy hányásával. A calicivírus a környezetben hosszú ideig életképes és fertőzőképes maradhat.

A calicivírus -fertőzés leggyakrabban olyan helyeken üti fel a fejét, ahol sokan tartózkodnak kis zárt térben hosszabb ideig, például óvodákban, iskolákban, kórházakban, idősek otthonában. A fertőzés terjedése megelőzhető megfelelő higiéniai intézkedésekkel, például gyakori kézmosással, a környezet tisztán tartásával és a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezés elkerülésével.

Okozhat a calicivírus járványt?

A calicivírus -fertőzések egész évben előfordulhatnak, azonban járványok leginkább a hideg hónapokban fordulnak elő, amikor a gyermekek több időt töltenek beltéri helyeken, ahol könnyebben terjedhet a calicivírus.

A calicivírus -fertőzések olykor járványok formájában üti fel a fejét óvodákban, iskolákban, kórházakban, és más közösségi helyeken, ahol sok gyermek tartózkodik együtt és könnyen terjedhet a fertőzés.

Az egész világon előforduló calicivírusok bizonyos típusai hajlamosabbak járványokat okozni, különösen azokban az országokban, ahol a higiéniai szabályok és a vírus terjedésének megakadályozása gyengébb.

Mi az a “tavaszi hányás”, és hogy függ össze a calicivírussal?

A tavaszi hányás, más néven vírusos gastroenteritis, lehet calicivírus -fertőzés által okozott járvány is. Az ilyen típusú fertőzések általában tél vége és tavasz eleje között fordulnak elő.

A tavaszi hányás tünetei hasonlóak lehetnek a calicivírus -fertőzéséhez, beleértve az émelygést, a hányást, a hasmenést és a hasi fájdalmat. A fertőzött gyermekek többsége teljesen felépül a vírusos gastroenteritisből, azonban az időseknél, a kisgyermekeknél és a gyengébb immunrendszerű embereknél súlyosabb szövődményeket okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy a tavaszi hányás számos kórokozó által okozható, nem csak calicivírus  által, így ha valaki ilyen tüneteket tapasztal gyermekénél, fontos, hogy konzultáljon orvosával a megfelelő kórokozó kiderítése és kezelés érdekében.

Milyen tünetei vannak a calicivírus fertőzésnek?

A calicivírus  tünetei gyermekeknél és felnőtteknél is hasonlóak lehetnek, és általában 1-3 napig tartanak. A leggyakoribb calicivírus okozta tünetek a következők:

 • Émelygés és hányás
 • Hasmenés
 • Hasfájás és görcsök
 • Láz
 • Fejfájás
 • Fáradtság és gyengeség érzése

A calicivírus -fertőzés súlyossága változó lehet. Néhány gyermeknek csak enyhe tünetei vannak, míg másoknál súlyosabb tünetek fordulnak elő, amelyek kiszáradáshoz vezethetnek, ami életveszélyes lehet, különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél, ha a calicivírus nincs megfelelően kezelve.

A calicivírus -fertőzések gyorsan terjedhetnek, így fontos, hogy ha gyermekenél ilyen tüneteket tapasztal, tartsa otthon, így csökkentve a fertőzés továbbterjedését. A pihenés, hidratálás segíthet enyhíteni a tüneteket és felgyorsítani a gyógyulást. Ha a tünetek súlyosak vagy hosszabb ideje fennállnak gyermekénél, mindenképp keresse fel orvosát.

Calicivírus okozta fertőzés kezelése

A calicivírus -fertőzés általában magától múlik néhány nap alatt, és az enyhe tünetekkel járó calicivírus otthon is kezelhető. A legfontosabb kezelés a kiszáradás megelőzése, tehát nagyony sok folyadékot kell fogyasztani calicivírus -fertőzés esetén, különösen gyermekeknél. A szénsavmentes italok, mint például a víz és a gyümölcslé, a só és cukor hozzáadásával készített orális rehidratációs oldatok (pl. a WHO által javasolt ORS oldat), illetve a meleg folyadékok, tea és levesek egyaránt megfelelőek lehetnek. A hideg ételek és italok, mint például a jégkrém és a jégkockák, enyhíthetik a gyulladást a torokban, és csökkenthetik a hányingert.

Ha a gyermeknek magas láza van, az lázcsillapítókkal (pl. paracetamol, ibuprofen) kezelhető. A hasmenés és a hasi fájdalom enyhítése érdekében a gyermek pihenjen, és kerülje az olyan ételeket, amelyek súlyosbítják a tüneteket, például a zsíros, fűszeres és nehéz ételeket.

Ha a calicivírus-fertőzés során a gyermeknél súlyosabb tünetek lépnek fel, például kiszáradás vagy nagymértékű  hasmenés, abban az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. A calicivírus -fertőzés a legtöbb esetben nem igényel speciális kezelést, de fontos, hogy a fertőzött gyermek kerülje a többi családtagot, barátot, és iskolatársat, amíg a tünetek enyhülnek, így elkerülve a fertőzés továbbterjedését.

Calicivírus szövődményei

A calicivírus  okozta fertőzés néhány esetben súlyosabb tüneteket okozhat, különösen az idősebb embereknél, az immunszuppresszáltaknál vagy azoknál, akiknek valamilyen alapbetegségük van.

A calicivírus -fertőzés lehetséges szövődményei a következők lehetnek:

 • Kiszáradás: A calicivírus -fertőzés leggyakoribb szövődménye a kiszáradás. Ez azért fordulhat elő, mert a fertőzés során a test sok folyadékot veszít, és ha nincsidőben pótolva, súlyos következményei lehetnek.
 • Elektrolit egyensúlyhiány: A calicivírus okozta folyadékvesztés miatt a testben az elektrolitok szintje is csökkenhet. Ez különösen veszélyes lehet gyermekek, idősek esetén.
 • Hasi fájdalom: A calicivírus okozta hasmenés és hányás miatt  hasi fájdalom és görcsök előfordulhatnak.
 • Dehidráció: A calicivírus okozta kiszáradás súlyosabb formája, ami akkor fordul elő, ha a test nem kap elegendő folyadékot, hogy helyreállítsa az elveszett mennyiséget. Ez különösen veszélyes lehet csecsemők és kisgyermekek esetében, mert a szervezetük még nem képes hatékonyan szabályozni a folyadékháztartást.
 • Szövődmények egyéb betegségekben: Azoknál, akiknek már van valamilyen alapbetegségük, mint például  szív- vagy  májbetegség, a calicivírus -fertőzés további szövődményeket okozhat, és súlyosabb tünetekkel jelentkezhet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a calicivírus -fertőzés súlyos szövődményei viszonylag ritkán fordulnak elő, és a legtöbb beteg esetén a fertőzés magától múlik néhány nap alatt. Súlyosabb tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni a calicivírus okozta szövődmények elkerülése érdekeben.

Calicivírus megelőzése

A calicivírus -fertőzés megelőzése érdekében számos egyszerű intézkedést lehet tenni, csökkentve a fertőzés kockázatát. Ezek közé tartoznak:

 • Gyakori kézmosás szappannal és meleg vízzel, különösen étkezés és a WC használata előtt és után!
 • A fertőzöttekkel való érintkezés kerülése, az ételek, italok vagy a személyes tárgyak megosztásának elkerülése.
 • Gyakori takarítás, különösen a WC, a fürdőszoba és a konyha területén.
 • Fontos az étel helyes tárolása, főzése, sütése és hűtése segít csökkenteni a calicivírus -fertőzés kockázatát.
 • A calicivírussal fertőzött gyermek maradjon otthon amíg beteg. Az iskolába, az óvodába vagy más közösségi helyekre való visszatérés előtt győződjön meg róla, hogy a gyermeknek már nincsenek tünetei és nem fertőz.

Ezek az intézkedések fontosak, betartásuk segít csökkenteni a calicivírus -fertőzés kockázatát.

Miért kell orvoshoz fordulni calicivírus -fertőzés esetén?

Orvoshoz kell fordulni, ha calicivírus -fertőzésgyanúja merül fel, mivel a fertőzés tünetei hasonlóak lehetnek más betegségekhez, például a rotavírus-fertőzéshez vagy az élelmiszer-mérgezéshez. Az orvos segíthet a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

A calicivírus -fertőzés gyakran önmagában is elmúlik néhány napon belül, és nem igényel különleges kezelést. Azonban az orvos által javasolt gyógyszerek, például a folyadék- és elektrolit-pótlók vagy a hányáscsillapítók segíthetnek enyhíteni a tüneteket, és csökkenthetik a kiszáradás kockázatát, amely súlyosabb esetekben előfordulhat.

Különösen fontos akkor orvoshoz fordulni, ha a fertőzött gyermeknek komolyabb tünetei vannak, például súlyos hasmenés, erős hányás, magas láz, aluszékonyság, kiszáradás, vér a székletben vagy kevés vizelet, mivel ezek jelezhetik a súlyosabb szövődményeket, amelyek kórházi kezelést igényelnek.

 

Összefoglalva, a  calicivírus  egy fertőző betegség, amely okozhat hasmenést, hányást, hasi fájdalmat és lázat. A fertőzés általában a gyermekeket és az időseket érinti, és fertőzött gyermekről gyermekre terjedhet, különösen a nem megfelelő higiéniai viszonyok során, vagy a zárt terekben, ahol sok gyermek tartózkodik együtt, óvodákban, játszóházakban.

A calicivírus -fertőzés a legtöbb esetben enyhe, és magától elmúlik néhány napon belül, de ajánlott az orvoshoz fordulni, ha a tünetek súlyosabbak, és a betegnek magas a láza, súlyos kiszáradása van, vagy vér jelenik meg a székletében. Az orvos által javasolt kezelések közé tartozik a folyadék- és elektrolit-pótlás, ami a legfontosabb pontja a calicivírus kezelésének, a hányáscsillapítók és a lázcsillapítók pedig segíthetnek enyhíteni a tüneteket és megakadályozni a kiszáradást..

Téma szakértője

Specialitások:
 • láz, visszatérő láz kezelése
 • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
 • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
 • húgyúti fertőzések kezelése
 • védőoltások beadása
 • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
 • étvágytalanság kezelése
 • elhízás
 • ellenállóképesség javítása
 • gyermekkori allergia megállapítása
 • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

 • Személyes (rendelői) vizit
 • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571