BERA hallásvizsgálat

BERA hallásvizsgálat

Utolsó módosítás:2023.11.30

Kisbabák hallásvizsgálatára kiemelt figyelmet kell fordítani, mivel az ép hallás az alapja a beszédfejlődésüknek. Az ideális az, hogy a hallási problémákat még azelőtt azonosítsák, hogy bármilyen tünetet okoznának. Ezért a veleszületett halláskárosodás és hallóideg károsodás kizárására minden újszülött esetében elengedhetetlen a BERA-szűrővizsgálat.

 

Mi az a BERA hallásvizsgálat?

Mit mutat a BERA hallásvizsgálat?

Hogyan zajlik a BERA hallásvizsgálat?

Milyen típusú hangokat haszálnak a BERA hallásvizsgálat során?

Miért fontos a BERA hallásvizsgálat?

Mikor van szükség a BERA hallásvizsgálatra?

Mi az a BERA hallásvizsgálat?

A BERA hallásvizsgálatot (Brainstem Auditory Evoked Response) gyakran csecsemőknél és kisgyermekeknél alkalmazzák annak érdekében, hogy értékeljék és diagnosztizálják a hallási rendellenességeket vagy halláskárosodásokat, különösen olyan esetekben, amikor a gyermek még nem tudja kifejezni a hallásproblémáit vagy nehézségeket él át a hallászavarával kapcsolatban. A BERA hallásvizsgálat során elektromos jeleket használnak a hallóideg és az agy hallásért felelős területeinek ellenőrzésére.

A BERA hallásvizsgálat során a kisgyermek fejére elektrodákat helyeznek, és hangokat vezetnek be a fülébe egy fülhallgató segítségével. Az elektrodák érzékelik az agyban kialakuló elektromos válaszokat, amelyek a hallórendszer működésének jelei. Az audiológusok a kapott eredmények alapján  megállapítják, hogy a gyermek hallórendszere milyen módon reagál a hangokra, és az esetleges problémák alapján megérteni, hogy milyen típusú hallási zavarok vagy károsodások állhatnak fenn.

A BERA hallásvizsgálat hasznos lehet, hogy időben felismerjék a hallászavart vagy hallási problémákat gyermekeknél, ami lehetővé teszi a kezelési terv kidolgozását és az esetleges további intézkedések meghozatalát a gyermek hallásának támogatása érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat a BERA hallásvizsgálat?

A BERA hallásvizsgálat gyermekeknél hasonló információkat szolgáltat, mint a felnőtteknél végzett BERA vizsgálat, de a fő célja a gyermekek hallásproblémáinak és rendellenességeinek felismerése és diagnosztizálása, különösen akkor, amikor a gyermekek még nem képesek pontosan kifejezni a hallásproblémáikat vagy a vizsgálat egyéb okokból nehezen hajtható végre.

A BERA vizsgálat gyermekeknél azt mutatja:

 • Hallási reakciók: A BERA hallásvizsgálat során rögzített elektromos válaszok segítenek meghatározni, hogy a gyermekek hallórendszere milyen mértékben reagál a hangingerre. Az eredmények alapján az orvosok megállapíthatják, hogy a gyermeknek milyen mértékű hallási problémái vannak, és milyen hangintenzitás szükséges ahhoz, hogy reakciót váltson ki.
 • Latenciák: A BERA hallásvizsgálat során mért elektromos válaszok időbeni késéseit az orvosok figyelik. Az időbeni válaszok késése vagy rendellenességei segíthetnek az azonosításban, hogy a gyermekeknek milyen típusú hallási problémái vannak, például késleltetett idegi vezetés vagy egyéb idegi rendellenességek.
 • Aszimmetria: Az eredményekből az orvosok megállapíthatják, hogy az agy jobb és bal oldala közötti válaszok aszimmetrikusak-e. Az aszimmetria segíthet azonosítani egyoldalú halláskárosodásokat vagy egyéb problémákat.

A BERA hallásvizsgálat gyermekeknél egyaránt segít az orvosoknak meghatározni a hallási problémák típusát és súlyosságát. Az eredmények alapján a kezelőorvosok további kezelési vagy terápiás intézkedéseket javasolhatnak a gyermek hallásának támogatása érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Ezért fontos az újszülöttek hallásvizsgálata

Ezért fontos az újszülöttek hallásvizsgálata

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ és a Gyermekgyógyászati Központ munkatársa avatott be ...

Hogyan zajlik a BERA hallásvizsgálat?

A BERA hallásvizsgálat gyermekeknél általában az alábbi módon zajlik:bera

 • Előzetes konzultáció: Az előzetes konzultáció során a szülők és a gyermek találkoznak az orvossal vagy az audiológussal. Az audiológus megbeszéli a hallásvizsgálat célját és megvitatja a gyermek hallási panaszait a szülővel, ha vannak ilyenek. Ezen a ponton elmagyarázzák a vizsgálat menetét és válaszolnak a szülők és a gyermek esetleges kérdéseire.
 • Előkészületek: A gyermeknek nincs szüksége speciális előkészületekre a BERA hallásvizsgálat előtt. Fontos azonban, hogy a gyermek nyugodt legyen. A gyermeknek a hallásvizsgálat idején nyugodtnak kell maradnia, ezért javasolt, hogy vigyen magával játékot, könyvet, kedvenc plüssállatot a vizsgálatra.
 • Elektródák elhelyezése: Az eljárás során az elektrodákat a gyermek fejére helyezik. Ezek az elektrodák nem okoznak fájdalmat vagy kellemetlenséget, mivel csak érintik a bőrt. A szakember gondoskodik arról, hogy az elektrodák megfelelően illeszkedjenek a gyermek fejéhez.
 • Hanginger bevezetése: A hangokat egy fülhallgatón keresztül vezetik be a gyermek fülébe. A hangok lehetnek különböző frekvenciájúak és intenzitásúak. A gyermeknek nyugodtnak kell maradnia, és fontos, hogy minél kevesebbet mozogjon a hallásvizsgálat ideje alatt.
 • Vizsgálat lefolytatása: A BERA hallásvizsgálat során az elektródák rögzítik az agy elektromos válaszait a hangingerre. A szakember gondoskodik arról, hogy a vizsgálat zavartalanul menjen. A BERA hallásvizsgálat során az elektrodák mérni fogják az agy reakcióit a hangingerre, és az eredményeket rögzítik.
 • Vizsgálat befejezése és eredmények értékelése: Miután a vizsgálat befejeződik, a fül-orr-gégész elemzi az eredményeket. Az eredmények alapján az orvos vagy az audiológus megállapítja, hogy a gyermeknek van-e halláskárosodása vagy egyéb hallási rendellenességei.

A BERA hallásvizsgálat során a legfontosabb az, hogy a gyermek nyugodt és kooperatív legyen, hogy a hallásvizsgálat eredményeként pontos és megbízható adatok születhessenek a hallásról. 

Milyen típusú hangokat haszálnak a BERA hallásvizsgálat során?

A BERA hallásvizsgálat során különböző típusú hangokat használnak, hogy ingereljék a hallórendszert. Ezek a hangok változóak lehetnek a frekvenciájuk és az intenzitásuk szempontjából, és a vizsgálat céljától függően alkalmazzák őket. Az alábbiakban néhány példa a használt hangok típusaira:

 • Kattintások: Gyakran használnak kattintásokat a BERA hallásvizsgálat során. Ezek a rövid, erős hangok a hallórendszert ingerlik, és az agy elektromos válaszait rögzítik a kattintásokra.
 • Hanghullámok: A vizsgálat során a különböző frekvenciájú és intenzitású hanghullámokat is felhasználhatnak. Például magas és alacsony frekvenciájú hangokkal ingerelhetik a hallóideget.
 • Eltérő irányok: Néhány vizsgálatnál különböző irányból érkező hangokat használnak, hogy megtudják, hogy az agy hogyan reagál az eltérő irányú hangokra.

Miért fontos a BERA hallásvizsgálat?

A BERA hallásvizsgálat fontos eszköz a hallási rendellenességek és halláskárosodások diagnosztizálásában és értékelésében. Az alábbiakban néhány ok, amiért fontos és hasznos a BERA vizsgálat:

 • Korai diagnózis: A BERA hallásvizsgálat segítségével korai szakaszban azonosíthatók a hallási problémák és rendellenességek, különösen gyermekeknél. Az időben történő diagnózis lehetővé teszi a szükséges kezelések és terápiás intézkedések mielőbbi megkezdését, ami javíthatja a hallás és beszéd fejlődését.
 • Hallási problémák differenciálása: A BERA hallásvizsgálat segít az orvosoknak megkülönböztetni az egyes hallási problémák típusait, például, hogy a belsőfül, az idegrendszer vagy az agy központi részeinek érintettsége áll.e a hallásvesztés hátterében. Ez fontos az optimális kezelési terv kialakításához.
 • Hallászavarok és halláskárosodások súlyosságának meghatározása: A BERA vizsgálat segítségével az orvosok megállapíthatják a hallási problémák súlyosságát és azok hatását a gyermek hallására, beszédfejlődésére. Ez segít meghatározni, hogy mennyire súlyos a hallási probléma, és segít a megfelelő intézkedések meghozatalában.
 • Az idegi rendellenességek azonosítása: A BERA hallásvizsgálat alkalmas az idegi rendellenességek kimutatására is, amelyek hatással vannak a hallás épségére. Ez az információ segíthet az orvosoknak abban, hogy megfelelő terápiát  állítsanak fel.
 • Követés és fejlődés értékelése: A BERA hallásvizsgálat hasznos lehet a hallásfejlődés követésére is. Az orvosok időről időre elvégezhetik a vizsgálatot a hallás változásainak nyomon követésére és az esetleges további kezelési szükségletek meghatározására.

A BERA vizsgálat tehát fontos eszköz a hallási problémák diagnózisában és kezelésében, különösen akkor, amikor a betegek, különösen a gyermekek, nem képesek kifejezni a hallási nehézségeiket vagy amikor az orvosoknak meg kell határozniuk a hallási probléma pontos okait és mértékét.

Mikor van szükség a BERA hallásvizsgálatra?

A BERA hallásvizsgálat gyermekeknél akkor szükséges, amikor gyanú merül fel a hallási rendellenességek jelenlétére. Az alábbi esetekben javasolható a BERA hallásvizsgálat elvégzése gyermeknél:

 • Csecsemők hallásvizsgálata: BERA hallásvizsgálatot alkalmaznak csecsemőknél, általában 4 hetes kor előtt, teljeskörűen. Mivel a csecsemők még nem képesek kifejezni a hallási nehézségeiket, a BERA segíthet az esetleges hallási problémák azonosításában.
 • Késleltetett beszédfejlődés: Ha a gyermek beszédfejlődése jelentősen lemarad a korához képest, és gyanú merül fel, hogy hallásprobléma állhat a hátterében, akkor a BERA hallásvizsgálat nélülözhetetlen az okok feltárásában.
 • Ismétlődő középfülgyulladás: A gyakori középfülgyulladások a hallásra gyakorolt hatás miatt indokolhatják a BERA vizsgálatot a halláskárosodás kimutatására.
 • A gyermekek váratlan hallásromlása: Amennyiben egy korábban normális hallással rendelkező gyermeknél hirtelen hallásromlás vagy hallási problémák jelentkeznek, a BERA segíthet az okok felderítésében.
 • Egyéb hallási tünetek: Ha a gyermek hallási problémákról panaszkodik, például azzal kapcsolatban, hogy nem hallja meg a hangokat, vagy a hangok torzultan hallatszanak, akkor a BERA hallásvizsgálat segíthet az okok meghatározásában.

A pontos indikációkat mindig az orvos határozza meg az egyedi esetek alapján. A BERA vizsgálat célja a hallásproblémák azonosítása, a halláskárosodás okainak feltárása és a megfelelő kezelési terv kidolgozása. Fontos, hogy a vizsgálatot tapasztalt szakember végezze el, különösen gyermekek esetében, és hogy az eredményeket a fül-orr-gégész értelmezze és javaslatokat tegyen a további kezelés vagy terápia szempontjából.

Téma szakértői