Pikkelysömör

Pikkelysömör

Utolsó módosítás:2023.04.01 15:26

A pikkelysömör oka

A pikkelysömört kiváltó faktorok, triggerek

A pikkelysömör kockázati tényezői

A pikkelysömör tünetei

Mikor forduljon orvoshoz?

A pikkelysömör diagnózisa

A pikkelysömör szövődményei

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör egy bőrbetegség, amely viszkető, hámló foltokkal járó kiütéseket okoz, leggyakrabban gyermeke térdein, könyökein, törzsén és a fejbőrén. A pikkelysömör gyakori krónikus betegség, amely nem gyógyítható. Fájdalmas lehet, zavarhatja az alvást és megnehezítheti a koncentrációt. Az állapot hajlamos ciklikusan változni, néhány hétig vagy hónapig fellángol, majd egy időre elmúlik. A pikkelysömörre genetikai hajlamos embereknél gyakori kiváltó okok a fertőzések, vágások vagy égési sérülések, valamint bizonyos gyógyszerek.

A pikkelysömör oka

A pikkelysömör jelenlegi tudásunk szerint az immunrendszer betegsége miatt alakul ki, amely a bőr sejtjeinek szokásosnál gyorsabb növekedését és cserélődését okozza. A pikkelysömör leggyakoribb típusában, az úgynevezett plakkos pikkelysömörben, a sejtek gyors cseréje száraz, hámló foltokat eredményez. A pikkelysömör oka nem teljesen tisztázott. Valószínűleg a betegség hátterében egy autoimmun folyamat áll, melyben az általában fertőzésekkel küzdő sejtek tévedésből megtámadják az egészséges bőrsejteket. A kutatók úgy vélik, hogy mind a genetika, mind a környezeti tényezők szerepet játszanak a pikkelysömör kialakulásában. Az pikkelysömör nem fertőző betegség.

[getMultiNewsWithLabelID]

A pikkelysömört kiváltó faktorok, triggerek

Sokan, akik hajlamosak a pikkelysömörre, évekig tünetmentesek lehetnek, amíg a betegséget valamilyen környezeti tényező ki nem váltja. A pikkelysömör gyakori kiváltó okai a következők:

 • Fertőzések, például torokgyulladás vagy bőrfertőzések.
 • Időjárás, különösen a hideg, száraz körülmények
 • A bőr sérülése, például vágás vagy horzsolás, rovarcsípés vagy súlyos leégés
 • Bizonyos gyógyszerek
 • A szájon át szedett vagy beadott kortikoszteroidok gyors megvonása.

A pikkelysömör kockázati tényezői

A pikkelysömör bárkiben kialakulhat. Az esetek körülbelül egyharmada gyermekkorban kezdődik.
A következő tényezők növelhetik a pikkelysömör kialakulásának kockázatát:

 • Családi előzmények. Az állapot családokban halmozottan fordul elő. Ha valakinek az egyik szülője pikkelysömörben szenved, jelentősen nő a betegség kialakulásának valószínűsége. Ha pedig mindkétkét szülő pikkelysömörben szenved, a kockázat még magasabb.
 • Passzív dohányzás. Ha a gyermek rendszeresen van kitéve dohányfüstnek, az nemcsak a pikkelysömör kockázatát növeli, hanem a betegség súlyosságát is fokozhatja. Számos másik ok mellett ezért is fontos még a gyermekvállalás előtt leszokni a dohányzásról. Serdülőknél már az is előfordulhat, hogy a kortársak dohányoznak, így kiemelten fontos, hogy a psoriasisban szenvedő serdülők tartózkodjanak a dohányfüsttől.

A pikkelysömör tünetei

A pikkelysömör gyakori jelei és tünetei a következők:

 • Foltos kiütés, amely az érintett gyermekeknél nagyon eltérő módon nézhet ki. A kiütés színes skálán változhat, a korpaszerűen hámló foltoktól a test nagy részét borító kiütésekig.
 • A kiütések színe változó. Sötétebb bőrű gyermekeken általában lila árnyalatúak, szürke pikkelyekkel fedve.Világos bőrön rózsaszínűek vagy vörösek ezüstös pikkelyekkel.
 • Kicsi, hámló foltok (gyermekeknél a leggyakoribb megjelenés forma)
 • Száraz, repedezett bőr, amely akár vérezhet is
 • Viszketés, égő vagy fájdalom
 • A bőrtünetek néhány hétig vagy hónapig fellángolnak, majd elmúlnak.

A pikkelysömörnek több típusa létezik, amelyek mindegyike különböző tünetekkel jár:

 • Plakkos pikkelysömör. A pikkelysömör leggyakoribb típusa, a plakkos pikkelysömör, száraz, viszkető, kiemelkedő bőrfoltokat (plakkokat) okoz, amelyeket pikkelyek borítanak.A plakkok száma változó, lehet néhány folt, vagy akár testszerte megjelenő elváltozás. A plakkok általában a gyermek könyökén, a térdén, a hátának alsó részén és a fejbőrén jelennek meg. A foltok színe a bőrszíntől függően változik. Az érintett bőr átmeneti színelváltozással (gyulladás utáni hiperpigmentáció) gyógyulhat.
 • Guttált pikkelysömör. A guttált pikkelysömör gyermekeket érintő második leggyakoribb típusa. Általában bakteriális fertőzés, például torokgyulladás váltja ki. A törzsön, a karokon vagy a lábakon apró, csepp alakú, hámló foltok jelzik.
 • Inverz pikkelysömör. Az inverz pikkelysömör főként az ágyék, a fenék, illetve serdülőknél a mellek bőrredőit érinti, és nagyon gyakori 2 éves kor alatti csecsemők pelenka alatti területein. Sima, gyulladt bőrfoltokat okoz, amelyek súrlódásra és izzadásra súlyosbodnak. Gombás fertőzések is kiválthatják a pikkelysömör ezen típusát.
 • A köröm pikkelysömöre. A pikkelysömör a gyermek körmeit és a lábkörmeit is érintheti, ami lyukacsosodást, rendellenes körömnövekedést és elszíneződést okozhat. A pikkelysömörös körmök meglazulhatnak és leválhatnak a körömágyról (onycholysis).
 • Gennyes pikkelysömör. A gennyes pikkelysömör egy ritka típus, világosan körülhatárolt, gennyes hólyagokat okoz. Kiterjedt foltokban vagy a tenyér vagy a talp kis területein fordulhat elő.
 • Erythrodermás pikkelysömör. A pikkelysömör legkevésbé gyakori típusa, az eritrodermás pikkelysömör, az egész testet hámló, égő, viszkető  kiütéssel boríthatja. Lehet rövid ideig tartó (akut) vagy hosszú távú (krónikus).

[getMultiNewsFiveWithLabelID]

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha azt gyanítja, hogy gyermeke pikkelysömörben szenvedhet, keresse fel gyermekbőrgyógyászát. Akkor is forduljon gyermekorvoshoz, ha a gyermeke állapota:

 • súlyossá vagy kiterjedté válik
 • kellemetlenséget és fájdalmat okoz
 • kezelés hatására nem javul

A pikkelysömör diagnózisa

Gyermekorvosa először kérdéseket tesz fel Önnek gyermeke egészségi állapotával és a családjában előforduló betegségekkel kapcsolatban, majd megvizsgálja gyermeke bőrét, fejbőrét és körmeit. Ezután szükség lehet kis bőrminta levételére (biopszia) mikroszkópos vizsgálat céljából. Ez segít meghatározni a pikkelysömör típusát és kizárni más rendellenességeket.

[getMultiNewsFiveWithLabelID]

A pikkelysömör szövődményei

Ha gyermeke pikkelysömörben szenved, később más betegségek kialakulásának is nagyobb a kockázata, többek között:

 • Arthritis psoriatica, amely fájdalmat, merevséget és duzzanatot okoz az ízületekben és azok környékén.
 • Átmeneti bőrszínváltozás (gyulladás utáni hipopigmentáció vagy hiperpigmentáció) ott, ahol a plakkok begyógyultak.
 • Szembetegségek, mint például kötőhártya-gyulladás, szemhéjgyulladás (blepharitis) és uveitis.
 • Elhízás
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • Magas vérnyomás
 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Egyéb autoimmun betegségek, mint például a cöliákia, a szklerózis multiplex és a Crohn-betegség
 • Mentális zavarok, például alacsony önértékelés és depresszió.

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör kezelés célja a bőrsejtek gyors növekedésének megállítása és a pikkelyek eltávolítása. A kezelési lehetőségek közé tartoznak a krémek és kenőcsök (lokális terápia), a fényterápia (fényterápia), valamint a szájon át vagy injekció formájában beadott gyógyszerek. Az, hogy milyen kezeléseket alkalmazunk, attól függ, hogy mennyire súlyos a pikkelysömör, és mennyire reagált a korábbi kezelésekre. Előfordulhat, hogy különböző gyógyszereket vagy a kezelések kombinációját kell kipróbálnia, mielőtt megtalálják a gyermeke számára legmegfelelőbb terápiát. Még sikeres kezelés esetén is a betegség általában visszatér.

Helyi terápia

 • Kortikoszteroidok. Ezek a gyógyszerek a leggyakrabban felírt gyógyszerek az enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör kezelésére. Olaj, kenőcsök, krémek, testápolók, gélek, habok, spray-k és samponok formájában kaphatók. Az enyhe kortikoszteroid kenőcsöket  általában érzékeny területekre, például az arcra vagy a bőrredőkre, valamint a kiterjedt foltok kezelésére ajánlják. A helyi kortikoszteroidokat a fellángolások idején naponta egyszer, a remisszió idején pedig váltakozó napokon vagy hétvégén lehet alkalmazni. Az erős kortikoszteroidok hosszú távú használata vagy túlzott alkalmazása elvékonyíthatja a bőrt. Idővel a helyi kortikoszteroidok veszítenek a hatásosságukból.
 • D-vitamin-analógok. A D-vitamin szintetikus formái - mint például a kalcipotrién és a kalcitriol - lassítják a bőrsejtek növekedését. Ez a típusú gyógyszer önmagában vagy helyi kortikoszteroidokkal együtt alkalmazható. A kalcitriol kevésbé okoz irritációt az érzékeny területeken.
 • Retinoidok. A retinoidok gél vagy krém formájában kapható. Naponta egyszer vagy kétszer kell őket alkalmazni. A leggyakoribb mellékhatások a bőrirritáció és a fokozott fényérzékenység, így használatuk mellett különösen ügyelni kell a fényvédelemre.
 • Szalicilsav. A szalicilsavas samponok és fejbőroldatok csökkentik a fejbőr pikkelysömör hámlását. Ezek vény nélküli vagy vényköteles erősségben kaphatók. Ez a fajta termék önmagában vagy más helyi terápiával együtt is használható, mivel előkészíti a fejbőrt a gyógyszer könnyebb felszívódására.Pikkelysömör, Gyermekgyógyászati Központ

Fényterápia

A fényterápia a közepesen súlyos vagy súlyos pikkelysömör első vonalbeli kezelése, akár önmagában, akár gyógyszerekkel kombinálva. Ennek során gyermeke bőrét ellenőrzött mennyiségű természetes vagy mesterséges fénynek teszik ki. Ismételt kezelésekre van szükség.

Szájon át szedett vagy beadott gyógyszerek

Ha gyermeke közepesen súlyos vagy súlyos pikkelysömörben szenved, vagy ha más kezelések nem váltak be, orvosa szájon át szedhető vagy injekciós (szisztémás) gyógyszereket írhat fel gyermekének. A gyógyszerek némelyikét csak rövid ideig alkalmazzák, és esetleg más kezelésekkel váltogatják őket, mivel súlyos mellékhatásokat okozhatnak. A következő gyógyszertípusok lehetnek hatásosak a pikkelysömör kezelésében:

 • Szteroidok
 • Retinoidok
 • Biológiai készítmények
 • Metotrexát
 • Ciklosporin

A pikkelysömör terápiás megfontolásai

Gyermekbőrgyógyásza Ön és gyermeke igényei, valamint a pikkelysömör típusa és súlyossága alapján választja ki a kezelési módot. Valószínűleg a legenyhébb kezelésekkel - helyi krémekkel és ultraibolya fényterápiával (fényterápia) - kezdi a kezelést. Ezután, ha gyermeke állapota nem javul, előfordulhat, hogy erősebb kezelésekre tér át. Gyermekeknél általában a helyi kezelések vagy a fényterápia elegendőnek bizonyulnak, ritka esetekben szükséges lehet a szájon át szedett gyógyszerek használata. A cél minden esetben az, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb módszert a sejtek forgalmának lassítására a lehető legkevesebb mellékhatással.

[getTeamWithLabelID]