Kéz-láb-száj betegség

Kéz-láb-száj betegség

Utolsó módosítás:2023.12.12 17:29

A kéz-, láb-,száj–betegség egy enyhe, fertőző, vírus okozta megbetegedés, amely leginkább kisgyermekeknél fordul elő. Lázas állapot mellett a kezeken, (tenyereken) lábakon (talpakon) és a szájban folyadékkal töltött apró hólyagok jelennek meg. Időben történő felismerése és kezelése esetén a betegség általában rövid ideig tart. 

Kéz-láb-száj betegség - Tartalom

Mi az a kéz-láb-száj betegség?

Kéz-láb-száj betegség tünetei

Kéz-láb-száj betegség okai

Kéz-láb-száj betegség diagnózisa

Kéz-láb-száj betegség kezelése

Kéz-láb-száj betegség szövődmények

Mi az a kéz-láb-száj betegség?

A "kéz-láb-száj betegség" egy vírusos eredetű fertőző betegség, amely általában csecsemők és kisgyermekek körében fordul elő. A betegség elnevezése a karakterisztikus tünetekre utal, melyek a kézen, a lábon és a szájüregben jelentkeznek. A leggyakoribb okozója a Coxsackie vírus, de az Enterovirus 71 is okozhat hasonló tüneteket

Kéz-láb-száj betegség tünetei

A Kéz-Láb-Száj betegség tünetei változóak lehetnek, de általában a következők közé tartoznak.

 • Kiütések: Vöröses vagy piros kiütések jelentkeznek a kezen, lábon, néha a popón és a lágyékon is. A kiütések lehetnek hólyagosak is, és néha Kéz-láb-száj betegségfájdalmasak.
 • Láz: Gyakran kíséri a betegséget, és magasabb hőemelkedéssel járhat. 
 • Torokfájás és Nyelési Nehézségek: A torokfájás és a nyelési nehézségek szájüregi tünetek lehetnek.
 • Általános Rossz Közérzet: Fáradtság, ingerlékenység, étvágytalanság.
 • Szomjúság és Nyáladzás: A szomjúság és a nyáladzás nőhet a szájszárazság miatt.
 • Fájdalom a Szájban: Az afták vagy fekélyek kialakulása a szájban.
 • Fájdalmas Nyirokcsomók: Néha a nyak területén lévő nyirokcsomók megduzzadhatnak és fájdalmassá válhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a Kéz-Láb-Száj betegség lefolyása általában enyhe, és a tünetek maguktól elmúlnak néhány napon belül. A legtöbb esetben a kezelés a tünetek enyhítésére és a kényelmetlenség csökkentésére irányul.

Mivel a betegség fertőző, fontos a megfelelő higiéniai intézkedések betartása, például a rendszeres kézmosás, a fertőzött személyektől való távolságtartás, és az érintett területek tisztán tartása. Ha valaki úgy gondolja, hogy Kéz-Láb-Száj betegségben szenved, ajánlott az orvos felkeresése a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Kéz-láb-száj betegség okai

A Kéz-Láb-Száj betegség (Hand, Foot, and Mouth Disease, HFMD) általában a Coxsackie A vírusok, különösen a Coxsackie A16 vírus, és az Enterovirus 71 okozza. Ezek a vírusok az enterovírusok csoportjába tartoznak, és jellemzően a melegebb hónapokban terjednek, amikor a vírusok könnyebben túlélnek és terjednek.

A Kéz-Láb-Száj betegség okai

Enterovírusok:

 • A Coxsackie A vírusok és az Enterovirus 71 a leggyakoribb okozói a betegségnek. Ezek a vírusok könnyen terjednek személyről személyre cseppfertőzés vagy a fertőzött személy testnedveivel való közvetlen érintkezés útján.

Kapcsolat Az Érintett Személyekkel:

 • A betegség könnyen terjedhet közvetlen érintkezés, például csók, kézfogás, illetve közvetett módon is, például fertőzött tárgyak érintése után.

Közösségi Helyek:

 • A gyerekek közötti közösségi helyeken, például óvodákban, iskolákban, játszótereken gyakrabban fordul elő a vírus terjedése.

Magas Páratartalom és Meleg Hőmérséklet:

 • A vírusok általában a magas páratartalom és meleg hőmérséklet kedvező körülményeit kihasználva terjednek hatékonyabban.

Gyenge Immunrendszer:

 • Azok, akiknek a immunrendszere gyengébb, például csecsemők és kisgyermekek, könnyebben megbetegedhetnek a Kéz-Láb-Száj betegségben.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Kéz-Láb-Száj betegség gyakran gyerekeknél fordul elő, felnőtteknél is előfordulhat. A fertőzés utáni immunitás általában kialakul, de a vírusok különféle törzsei továbbra is fertőzhetnek más törzseket nem érintett személyeket. A megfelelő higiéniai intézkedések, például a gyakori kézmosás, fontosak a fertőzés megelőzése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Az anyatejes táplálás a kognitív fejlődést is támogatja

Az anyatejes táplálás a kognitív fejlődést is támogatja

Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta ünnepeljük, augusztus első hete pedig a szoptatás hete. Ilyenkor kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy mennyire fontos az anyatej egy kisbaba életében. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának segítségével most az anyatejes táplálás kognitív ...

Kéz-láb-száj betegség diagnózisa

A Kéz-Láb-Száj betegség diagnózisát általában a klinikai tünetek alapján állítják fel az orvosok. A következő lépések segíthetnek a betegség azonosításában:

Tünetek Értékelése: Az orvos megvizsgálja a beteg által tapasztalt tüneteket, beleértve a kiütéseket a kezeken, lábakon, a szájban, a lázt, a torokfájást és más lehetséges tüneteket.

Anamnézis (Kórtörténet Felvétele): Az orvos kérdéseket tesz fel a beteg vagy a gondozók számára a tünetek kezdetéről, a betegség lefolyásáról és más releváns információkról.

Fizikai Vizsgálat: A beteg fizikai vizsgálatával az orvos értékeli a kiütéseket, a torokat és más érintett területeket.

Laboratóriumi Vizsgálatok (Opcionális): Általában a Kéz-Láb-Száj betegség diagnózisát klinikai alapon állítják fel. Azonban néha a vírus azonosítására szolgáló laboratóriumi vizsgálatokat is alkalmazhatnak, például a torokváladék vagy a széklet elemzését.

Képalkotó Vizsgálatok: Ritkán szükséges képalkotó vizsgálatok, például röntgen vagy ultrahang, ha az orvosnak kétségei vannak a diagnózissal kapcsolatban, vagy ha súlyosabb szövődmények gyanúja merül fel.

Kéz-láb-száj betegség kezelése

A Kéz-Láb-Száj betegség (Hand, Foot, and Mouth Disease, HFMD) kezelése általában tüneti, mivel nincs specifikus antivirális gyógyszer a betegség ellen. A cél a tünetek enyhítése és a kényelmetlenség csökkentése. Az alábbiakban találhatók általános kezelési irányelvek:

Fájdalom- és Lázcsillapítás: Használják a láz- és fájdalomcsillapítókat a tünetek enyhítésére. Paracetamol (acetaminophen) vagy ibuprofen alkalmazható a megfelelő adagolás és orvosi utasítások betartása mellett.

Meleg Pakolások: Meleg, nedves törlőkendőket vagy meleg vizes palackokat lehet alkalmazni az arcra, ahol a kiütések találhatók, a fájdalom és az enyhítés céljából.

Folyadékfogyasztás: Fontos az elegendő folyadékfogyasztás, különösen, ha a beteg kisgyerek vagy csecsemő. Víz, gyógytea, hűtött levesek segíthetnek hidratáltan tartani a szervezetet.

Nyugalom és Pihenés: A megfelelő pihenés segíthet a szervezetnek az immunrendszer aktivitásával a betegség elleni küzdelemben.

Ügyelni a Higiéniai Szabályokra: Gyakori kézmosás szappannal segíthet megelőzni a vírus további terjedését. Az érintett területeket tisztán kell tartani.

Értesíteni az iskolát vagy óvodát: Ha a betegség gyereket érint, fontos értesíteni az iskolát vagy az óvodát, hogy megfelelő intézkedéseket lehessen tenni a fertőzés terjedésének megakadályozására.

Antivirális Gyógyszerek (Ritkán): Nincs specifikus antivirális gyógyszer a Kéz-Láb-Száj betegség ellen, de néha az orvosok ritkábban alkalmazhatnak antivirális szereket súlyosabb esetekben vagy a szövődmények megelőzése érdekében.

Figyelés és Orvosi Ellátás: Ha a tünetek súlyosak vagy hosszú ideig tartanak, fordulj orvoshoz további értékelés és kezelés céljából. Mint minden betegség esetében, az egyén egyedi körülményeit figyelembe kell venni, és a kezelésről mindig az orvos adott ajánlásainak megfelelően kell dönteni. Az otthoni kezelési intézkedéseket az orvos által adott irányelvek alapján kell alkalmazni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

 

Kéz-láb-száj betegség szövődmények

A Kéz-Láb-Száj betegség általában enyhe lefolyású és önmagában gyógyuló, de bizonyos esetekben súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak, különösen ritka esetekben vagy olyan egyének esetében, akiknek immunrendszere gyengült. A lehetséges szövődmények közé tartozhatnak:

Dehidratáció:

Főként kisgyermekeknél és csecsemőknél lehet probléma, mivel a Kéz-Láb-Száj betegség gyakran jár lázzal és szájüregi fekélyekkel, ami csökkentheti a folyadékfogyasztást.

Neurologikus Szövődmények (ritka):

Néhány esetben a Kéz-Láb-Száj betegség összefüggésbe hozható neurológiai szövődményekkel, például agyhártyagyulladással vagy agyvelőgyulladással. Ezek a szövődmények azonban rendkívül ritkák.

Bőrfertőzések:

Az érintett területeken lévő hólyagok és sebek könnyen fertőződhetnek, ami további bőrfertőzéseket okozhat.

Egyéb Szövődmények (ritka):

Rendszerint az egészséges egyének számára a betegség nem okoz komoly szövődményeket. Azonban egyeseknél ritka esetekben szív- vagy tüdőszövődmények is kialakulhatnak.

Fontos kiemelni, hogy a Kéz-Láb-Száj betegség általában enyhe lefolyású, és a szövődmények ritkák. Az egészséges egyének, különösen a gyerekek, általában teljes mértékben felgyógyulnak a betegségből. Azoknak az egyéneknek, akiknél azonban súlyosabb tünetek jelentkeznek, vagy akiknek az immunrendszere gyengült, érdemes az orvosukkal konzultálni a megfelelő kezelés és ellenőrzés érdekében.

Téma szakértői