6 féle kiütés a baba lábán, mit jelezhet?

6 féle kiütés a baba lábán, mit jelezhet?

Utolsó módosítás:2023.05.30

A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén gyakran jelentkezhetnek különböző bőrtünetek. Ezek egy része ártalmatlan és magától elmúlik, de több is van, amelyik orvosi kezelést igényel. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati központ orvosának segítségével most a lábon előforduló kiütések gyakori kiváltó okait vesszük sorra.

Ekcéma (atópiás dermatitis)

A leggyakoribb panasz, amellyel a kisgyermekes szülők orvoshoz fordulnak. Atópiás dermatitisz (ekcéma) a kisgyerekek közel 20 százalékánál alakul ki. Általában csecsemőkorban kezdődik, a betegek több mint felénél már az első életévben, a legtöbb esetben 5 éves kor előtt jelentkeznek a tünetek. A vörös foltokban, szárazan hámló, repedezett bőr rendkívül viszket, kezelés nélkül a gyerekek éjszaka is gyakran felébrednek a viszketésre.

Az ekcéma előfordulhat a testhajlatokban - leggyakrabban a térd mögött – de kialakulhat az arcon és a fejbőrön is. A táplálékallergia mellett tusfürdő, mosószer, öblítő is kiválthatja a tüneteket. Az ekcéma kezelésében többek között helyi szteroidkészítmények – krémek – használhatóak a panaszok jelentkezésekor. Az antihisztamin készítmények fontos szerepet játszanak a tünetek fellángolásakor jelentkező nagyfokú viszketés csillapításában. Lényeges a mindennapos testápolás szerepe, a megfelelő fürdő és hidratáló készítmények használata.

Melegkiütés (Miliaria)Bőrkiütés kisbabán a Gyermekgyógyászati központban.

A miliaria csecsemőknél fordul elő, amikor a verejtékmirigyeik elzáródnak. Ez egy nagyon gyakori állapot, különösen meleg, párás időben. Az apró rózsaszín kiütések, hólyagok, átlátszó dudorok elsősorban a testhajlatokban jelentkeznek, a fokozott verejtékezés miatt. A csecsemők combjai közti redőkben, a lábszár felső részén és a pelenka alatti területeken is előfordulhat. Emellett a nyak redőiben és a mellkas területén is kialakulhatnak kiütések.

A melegkiütések rendszerint kezelés nélkül elmúlnak, ha hagyjuk szellőzni a baba bőrét. Fontos, hogy elkerüljük a túlöltöztetést. A könnyű, légáteresztő, pamut ruhák viselése segít megelőzni a panaszok kiújulását.

Erythema multiforma

Fertőzések, gyógyszerek és betegségek is okozhatják az erythema multiforme nevű kórkép tüneteinek megjelenését. A kiütések a végtagokon jelennek meg, majd testszerte terjednek. Nem viszketnek, de hólyagosak lehetnek. Nem fertőz, rendszerint néhány hét alatt magától gyógyul.

Kéz-, láb- és szájbetegség

A kéz-, láb- és körömfájás gyulladt bőrkiütést okoz. A csecsemők nagy valószínűséggel tavasszal és nyáron fertőződnek meg. A tünetek kezelésén túl nem sokat tehetünk a gyógyulás érdekében. Szükség esetén a lázat csillapítsuk, ügyeljünk a folyadékpótlásra és az étkezésekre, a szájban kialakult kiütések miatt ugyanis ez akár fájdalommal is járhat.

Tinea

A tinea a bőr gombás, fertőző megbetegedése. A gombák a nyirkos, meleg helyeken tudnak jól elszaporodni, gyerekeknél a fejbőrön, lábon vagy az ágyék területén alakulhat ki. Jellegzetes tünete a nagyobb kiterjedésű, belül üres, piros kör alakú bőrtünet. A tinea gombaellenes krémekkel kezelhető, de a fertőzés tovább terjedését megelőzendő, az érintett gyermek nem mehet közösségbe.

Csalánkiütés

Az ekcéma mellett a másik gyakori bőrtünet a csalánkiütés gyerekeknél. Az erősen viszkető, csoportokban kialakuló kiütések a végtagok mellett a mellkas, has, hát területén jelentkezhetnek. A gyermekkori csalánkiütést leggyakrabban vírusok okozzák, de többek közt ételek, pollenek és kozmetikumok is előidézhetik, okainak felderítése ezért néha komplex kivizsgálást igényel.

Téma szakértője

Specialitások:
  • láz, visszatérő láz kezelése
  • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
  • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
  • húgyúti fertőzések kezelése
  • védőoltások beadása
  • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
  • étvágytalanság kezelése
  • elhízás
  • ellenállóképesség javítása
  • gyermekkori allergia megállapítása
  • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposság

Kamasz fiam here panaszait látta el a Doktor Úr! Nagyon segítőkész, megértő és a zavarban lévő fiam számára is megnyugtató volt a teljes vizsgálat!

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász