A kólika tünetei csecsemőknél

A kólika tünetei csecsemőknél

Utolsó módosítás:2023.02.22

Szülőként nehéz megbirkózni azzal, ha gyermekünk csillapíthatatlanul sír. A csecsemőkori sírásnak több oka is lehet, ám ha nem sikerül semmilyen módon enyhíteni, lehet, hogy kólikával van dolgunk. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ilyen esetben.

Sírás minden ok nélkül?

A csecsemő sírással jelzi, ha éhes, fáradt, nyűgös vagy melege van, ezért ha a sírásának az okát keressük, ezeket mind sorra vesszük. Ha azonban a sírás nem szűnik és úgy érezzük, hogy minden lehetőséget mepróbáltunk, akkor csak tanácstalanul és aggódva járkálunk a sírós csecsemővel a kezünkben akár napokon, heteken át.

A kólika kifejezést akkor használjuk, ha a jól táplált, egészséges csecsemő látszólag minden ok nélkül sírós, nyűgös – magyarázza dr. Balogh Ádám. Fontos jellemző, hogy kólika esetén a sírás hosszú ideje fennáll, három hétnél régebben és hetente három napon át, legalább 3 órán át tart. Rendszerint azonos napszakban – általában eseténként – kezdődik, a normál sírásnál hangosabb, a csecsemő arca gyakran vörös az erőlködéstől, gyakran ökölbe szorított kézzel sír. A hasa puffadt lehet, sírás közben bélgázok is távozhatnak.

Kivizsgálás során ezeket ellenőrzi az orvos

Kólika kivizsgálása a Gyermekgyógyászati KözpontbanA gyakran sírós, nyűgös, hasfájós csecsemővel fontos orvoshoz fordulni, mert a háttérben akár komolyabb betegség is állhat. Csecsemőknél elsősorban a tejallergiára gondolunk, ami miatt hasfájós lehet, de a reflux is gyakran okoz panaszokat ebben az életkorban. Az orvosnak mondjuk el pontosan, hogy mióta, milyen gyakran sír, milyen a sírása, mit eszik a csecsemő és tapasztaltuk-e a székletének változását. Érdemes tüneti naplóval érkezni a konzultációra, vagyis legalább két héten keresztül feljegyezni, hogy mikor kezdődött a sírás, anyatejes babánál mit evett az édesanya, köthető-e egyéb kiváltó okhoz a jelentkezése.

Ha a kivizsgálás során az orvos a gyermeket egészségesnek találja, vagyis nincs szervi ok a visszatérő sírás mögött, akkor rendszerint csak az idő múlása segít, a kólika ugyanis általában a csecsemő három hónapos kora körül magától megszűnik. Ez idő alatt érdemes több praktikát kipróbálni, például a has finom masszírozása az óramutató járásával megegyező irányban segíthet. A zenehallgatás, séta a szabadban, babakocsiban vagy hordozókendőben is beválhat.

Téma szakértője

Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

Rendelés típusa: Személyes (rendelői) vizit és távkonzultáció (telefonos)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.
Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak