A koraszülött gyerekek többsége kinövi az asztmát

A koraszülött gyerekek többsége kinövi az asztmát

Utolsó módosítás:2023.02.10

Az idő előtt világra jött gyermekek fogékonyabbak a betegségekre, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek náluk asztmás tünetek is. Egy nagyszabású, friss dán felmérés azonban megállapította, hogy a gyermekek többsége idővel kinövi a betegséget.

A kutatók 1,8 millió koraszülött adatait vizsgálták meg születésüktől közel 30 éves korukig. Az 1980 és 2009 közt zajló kutatásban a 37. terhességi hét előtt születettek egészségi állapotát hasonlították össze a később születettekével.gyermekkori asztma

Az orvostudomány fejlődésével a koraszülöttek életben maradási esélyei nagyon sokat javultak az elmúlt évtizedekben, a University of Copenhagen kutatói szerint azonban még mindig keveset tudunk arról, hogy milyen egészségügyi kockázatot rejthet magában az anyaméhben töltött idő lerövidülése. A koraszülött gyermekek egészségéről ezért sok féligazság, félelem kering még ma is a köztudatban.

A magzat a terhesség 37. hetétől már felkészült a szülésre, tüdeje is megfelelően kifejlődött, képes az önálló lélegzetvételre – mondja dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Az asztma kialakulásának több oka is lehet, de feltehetőleg a tüdő éretlensége is egy olyan tényező, ami miatt a 37. hét előtt született babáknál gyakrabban jelentkeznek asztmás tünetek csecsemő és kisgyermek korban. A PLOS ONE orvosi folyóiratban megjelent kutatásból kiderül, hogy a koraszülötteknél nemcsak az asztma, hanem egyéb légzőrendszeri eltérések is gyakoribbak, azonban ezek idővel, a gyermek fejlődésével megszűnnek.

A vizsgálatban résztvevők esetében a születéskori különbségek idővel elmosódtak, a kutatók megállapították, hogy felnőtt korukra mindkét csoportban azonos arányban fordult elő a légzőrendszerrel, tüdővel kapcsolatos egészségügyi probléma. A kisgyermekek között tehát ugyan valóban nagyon magas az asztmatikus panaszok előfordulása, de az életkor előrehaladtával ez a különbség egyre kevésbé jelentős.

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak