Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

Bárányhimlő: nem csak kiütéseket okozhat

Utolsó módosítás:2023.02.27

A legrosszabb, ami történhet, ha elkapar egy kiütést és nyoma marad – gondoljuk sokan a gyermekünknél jelentkező bárányhimlő kapcsán. Pedig a fertőző betegség ennél komolyabb szövődményeket is okozhat. A tünetekről és lehetséges szövődményekről dr. Lakos Gábor csecsemő- és gyermekgyógyászt, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát kérdeztük.

Mi okozza a bárányhimlőt?

A bárányhimlő vírusfertőzés, a varicella zoster vírus okozza. A herpeszvírusok csoportjába tartozó kórokozó rendkívül ragályos, cseppfertőzéssel, valamint a használati tárgyak megérintésével is terjed. Ezért fordulhat elő, hogy akár teljes óvodai csoportok elkapják a fertőzést rövid időn belül. Ha egy közösségben megjelenik a fertőzés, a terjedését meggátolni aligha lehet, ugyanis leginkább a tünetek megjelenése előtti néhány napban fertőz, de a lappangási idő 14 nap is lehet.

Náthával kezdődik, kiütésekkel folytatódik

Náthás tünetekkel kezdődik a bárányhimlő.Az első tünetek egy gyermekközösségekben gyakorinak számító megfázáshoz hasonlítanak. Néhány napos orrfolyás, levertség, fejfájást, hőemelkedést követően azonban megjelennek a kiütések. A jellegzetes bőrtünetek testszerte jelentkezhetnek. Több napon keresztül jelennek meg újabb apró, rózsaszín, viszkető pöttyök, miközben még a régebbi, már hólyagos vagy pörkösödő kiütések is láthatóak. A kiütések akár több héten keresztül is megmaradhatnak, azonban leszáradó, pörkösödő állapotban már nem fertőznek.

Így csillapíthatjuk a tüneteket

  • Ha nincs bakteriális felülfertőződés, a vírus ellen nem adunk antibiotikumot. Tüneti kezelés javasolt.
  • Ágynyugalom, a bőr kíméletes ápolása (pl. fürdés helyett zuhanyozás, utána puha törölköző óvatos használata) ajánlott.
  • Segíthetnek a viszketést csökkentő készítmények, például a szájon át szedett antihisztamin.
  • A gyermek körmeit vágjuk rövidre, éjszakára pedig megfontolandó a kesztyű viselése, ezzel is csökkenthetjük annak kockázatát, hogy elkaparja a kiütéseket.
  • Kerüljük a túlöltöztetést és a szobában se legyen túl meleg, a verejtékezés rontja a tüneteket.
  • Ha a kiütések a szájüregben is megjelentek, adjunk pépes ételeket és kerüljük a savas (pl. narancslé) vagy túl sós ételeket.

Eltérő súlyosságú a betegség lefolyása

Sokan úgy vélik, hogy csak az szerez igazi védettséget, aki átesett a betegségen. Ezért hallani olyan esetekről, amikor az ismert bárányhimlős gyermek mellé a szülők játszódélutánokat szerveztek, hogy a gyerekek megfertőződjenek. Sajnos ez azonban előre nem kiszámítható következményekkel is járhat, ugyanis a betegség lefolyása gyermekenként különböző lehet. Vannak, aki enyhébb tünetekkel vészelik át, és vannak, akiknél szinte az egész gyermeket elborítják a kiütések. Ráadásul a többgyermekes családokban is megfigyelhető, hogy a második-harmadik fertőzés gyakran súlyosabb lefolyású. Ezért megeshet, hogy az óvodából hazavitt bárányhimlő jobban megviselte a nagyobb, idősebb, de a fertőzésen még át nem esett gyermeket, mint a kisebb testvért.

A bárányhimlő kockázatai

A rengeteg kiütés miatt az érintett gyerekeknél megnő a veszélye, hogy elkaparják az erősen viszkető pöttyöket és ezzel felülfertőződés alakul ki. A gennykeltő baktériumok miatt a betegség lefolyása elhúzódhat, illetve a kiütések után is tartósabb foltok maradhatnak meg. Ritkán előfordulhat szövődményként agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, tüdő-, máj- és vesegyulladás is.

A kockázatok kapcsán meg kell említeni, hogy a terhesség bizonyos időszakaiban a bárányhimlő veszélyt jelent a magzat fejlődésére. Javasolt ezért a tervezett gyermekvállalás előtt megbizonyosodni róla, hogy valóban átestünk-e a fertőzésen és amennyiben nem, védőoltást kérni, különösen, ha második, harmadik gyermeket tervezzük, így ugyanis fokozott a kockázata, hogy a fertőzés például az óvodai közösségből a családba jut.

Kisgyermekeknek kötelező a védőoltás

A 2019 óta kötelező bárányhimlő elleni védőoltás a súlyos lefolyású fertőzések ellen nyújt védelmet. A védőoltást követően ugyanis vagy egyáltalán nem okoz tüneteket, ha a gyermek a bárányhimlő kórokozójával találkozik, vagy pedig enyhe lefolyású lesz a betegség.

Téma szakértője

Specialitások:
  • láz, visszatérő láz kezelése
  • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
  • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
  • húgyúti fertőzések kezelése
  • védőoltások beadása
  • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
  • étvágytalanság kezelése
  • elhízás
  • ellenállóképesség javítása
  • gyermekkori allergia megállapítása
  • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elhúzódó köhögés

2 éves kislányom hosszantartó köhögését sikerült meggyógyítania a Doktor Úrnak! Több gyerekorvos után, végre választ kaptunk a kérdéseinkre és megoldást a problémára. Mindemellett kedves és tényleg gyerekközpontú! 5 csillag! 

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász