Csecsemők has, koponya és csípő ultrahangja - miért van rá szükség?

Csecsemők has, koponya és csípő ultrahangja - miért van rá szükség?

Utolsó módosítás:2023.04.12

Minden szülő külön figyeli, vajon jól fejlődik-e a gyermeke, egészséges-e. Kötelező jelleggel pont ezért vannak a védőnői/gyermekorvosi kontrollok, ahol szakemberek is nyomon követik a gyermekek állapotát. Ezen kívül lehetőség van még igen kis korban (6-8 hetes korban) hármas ultrahang szűrésre is, melynek során alaposan szemügyre lehet venni a hasi szerveket, csípőt és a koponya vizsgálata során az agy állapotát. Dr. Kövi Rita, a Gyermekgyógyászati Központ és az Ultrahangközpont gyermek radiológusa ezeket ismerteti. 

Hasi ultrahang 

Mit vizsgál: a hasi szerveket vizsgálja, beleértve májat, epét, lépet, veséket, húgyhólyagot beleket, hasnyálmirigyet, ivarszerveket. Gyermekeknél a legtöbb problémát a vesék szokták jelenti, valamint fiúknál a le nem szállt herék. 

Mi derülhet ki: fény derülhet a tüneteket nem okozó daganatokra (pl. neuroblastoma), valamint korai szakaszban a tünetmentes kórképekre (pl. húgyúti tágulatok, reflux, vese-vagy epekövek). Ezen kívül fontos, ha csak egy vese/patkóvese fejlődött ki, akkor fontos ezekről tudni, mivel  bár nincsenek egy életen át tünetei-, egy baleset során a nem szokványos helyzetű vese sérülhet, és erről jó, ha tudnak. Mindezek mellett a petefészek ciszta valóban lehet a szűrés felfedezése, de ez csak bizonyos méret után csavarodhat meg. 

Koponya ultrahang  

Mit vizsgál: amíg a nagykutacs nyitva van (kb. 18 hónapos korig, de a vizsgálatot jobb 6 hónapos korig elvégezni), addig a csecsemők agyának vizsgálatára alkalmas (agykamrák tágassága, agyállomány szerkezete), így kiszűrhetően bizonyos fejlődési rendellenességek, szüléskor fellépő vérzések, eltérések, neurológiai problémák okai is. 

Mi derülhet ki: agyvérzés, agykárosodás, agykamrai tágulatok, agyállományi meszesedés, daganatok, fejlődési rendellenességek. 

Csípő ultrahang 

Mit vizsgál: a combcsont és a csipőízületi vápa alakját, érettségét, egymáshoz való elhelyezkedését vizsgálja. Ha vizsgálatok (anamnézis, fizikális vizsgálat) alapján komoly gyanú van csípőficamra, akkor gyermekortopédiai vizsgálat javasolt, ám ha ez belátható időn belül nem elérhető, akkor gyermekradiológus által végzett csípő ultrahang vizsgálat javasolt- mondja Dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont gyermek radiológusa. 

Ha a családban előfordult már csípő diszplázia, illetve a gyermek ortopédorvos úgy ítéli meg, mindenképp szükséges az elvégzése! 

Mi derülhet ki: csípő diszplázia/csípőficam.

Téma szakértője

Specialitások:

Végzett vizsgálatok:

Rendelés típusa: személyes, rendelői vizit (kizárólag gyermek ellátás, 18 éves kor alatt)

Rendelés helyszíne: Széna tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.
Telefonszám: +36 70 638 8493

Kapcsolódó oldalak