Folyton éhes, mégis mindent kihány: a pylorus stenosis néhány nap alatt okozhat életveszélyes állapotot a csecsemőknél

Folyton éhes, mégis mindent kihány: a pylorus stenosis néhány nap alatt okozhat életveszélyes állapotot a csecsemőknél

Utolsó módosítás:2024.02.12

Az újszülött védelme és táplálása legmélyebbről fakadó ösztönünk. Ha azonban a kisbaba folyton éhes, mégis mindent kihány, az érzelmileg nagyon megterhelő lehet a szülő számára. A hipertrófiás pylorus stenosis a 3. héttől látható és 6-12 hét között manifesztálódó betegség, ami sugárhányással, kiszáradással és súlycsökkenéssel jár.  A betegséget csak műtéttel lehet korrigálni – mondja dr. Bánhegyi Barbara, a Gyermekgyógyászati Központ radiológusa, akivel erről a ritkán előforduló betegségről beszélgettünk.  

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Mi okozza a pylorus stenosist?

-A pylorus, ami latinul kaput jelent, a gyomor alsó része, amely a vékonybélhez kapcsolódik. Amikor pylorus szűkület alakul ki a babánál, a gyomorkimenet ürülését szabályzó izomzat megduzzad, elszorítva a gyomorból a patkóbélbe vezető pyloruscsatornát. Emiatt az étel alig vagy egyáltalán nem tud eljutni a vékonybélbe. A pylorus szűkülete gyakrabban alakul ki a fiúknál, elsőszülötteknél, valamint császármetszéssel született gyermekeknél, és családon belüli halmozódás is megfigyelhető – magyarázza dr. Bánhegyi Barbara, a betegség pontos okai azonban tisztázatlanok.

Aggasztó tünetek

- A rendellenesség nagyon gyorsan, néhány nap alatt alakul ki, és akár életveszélyes is lehet. A pylorus stenosis legjellegzetesebb következményes tünete a csaknem minden evés után jelentkező ún. sugárhányás, ami rendkívül intenzív – hívja fel a figyelmet a szakember. Mivel a csecsemők teste kisebb, mint a felnőtteké, nem tolerálják jól a folyadékvesztést, ami kiszáradáshoz és elektrolit-egyensúlyzavarokhoz vezethet.  Ennek jele a csecsemő bágyadtsága, aluszékonysága, de a kiszáradást a csökkent bőrturgor, beesett kutacs és a kevés vizeletmennyiség is jelzi. Amennyiben a csecsemőnél ezeket a tüneteket tapasztaljuk, késlekedés nélkül forduljunk orvoshoz! A pylorus stenosisra jellemző, hogy bár a gyermeknek a hányások után is van étvágya, de a lenyelt táplálék rövid időn belül, emésztetlenül visszakerül. A székletek száma kevesebb lesz, a baba súlygyarapodása leáll, és a kórkép előrehaladtával csökken is. Ha a gyermek fejlődésében – jó étvágy mellett – elmaradást tapasztalunk, mindenképpen szükséges a vizsgálatot ebben az irányban is folytatni.

Hogy történik a betegség diagnosztizálása?A pylorus stenosis mellett a gyerekek étvágya megmarad, de az étel emésztetlenül visszajön.

- A jellegzetes tünetek és az életkor ismeretében a diagnózis hamar felállítható a szakember számára. A baba vizsgálatakor a pylorus területén sokszor tapintható a jellegzetes olíva- vagy cseresznyenagyságú dudor, és az etetést követően a gyomor perisztaltikája (a has jellegzetes hullámzó mozgása) is látható lehet. Az elektrolit egyensúly aktuális állásáról vérvizsgálat nyújt információt számunkra. A diagnózis felállításához a hasi UH biztosítja a legbiztosabb támpontot – ismerteti Bánhegyi doktornő, mellyel egyértelműen mérni tudjuk a pylorus falvastagságot is. Amennyiben a falvastagság 3 mm-nél vastagabb, vagy a teljes pylorusvastagság eléri a 7 mm-t, indokolt a műtéti beavatkozás. A pylorus stenosis diagnosztizálásához tapasztalt ultrahangos szakemberre van szükség.

Hogy készüljünk a vizsgálatra?

-Csecsemőkorban a hasi ultrahangvizsgálat nem igényel különösebb előkészítést, és nem szükséges éhgyomorral érkeznie a piciknek. Az ultrahangvizsgálat nem fáj, biztonságosan alkalmazható képalkotó eljárás a csecsemők diagnosztizálásában is. A csecsemőt a hátára fektetve vizsgáljuk, és melegített kontaktgélt használunk, hogy ne legyen számára kellemetlen a procedúra. A vizsgálat során a szülő, aki végig a baba mellett lehet, a gyermek nyugtatásában, testhelyzetének pozicionálásában mindenképpen nagy segítséget jelent számunkra – teszi hozzá a radiológus szakember.  

A műtéti beavatkozás

-A csecsemők többnyire kiszáradva, felborult elektrolit és sav-bázis egyensúllyal kerülnek be az egészségügyi intézménybe, ezért először a só- és vízháztartás infúziós rendezésére van szükség. A pylorus szűkület műtéttel gyógyítható, melynek során átmetszik a megvastagodott izomrostokat, így a gyomorkimenet elfolyási akadálya megszűnik. A legtöbb csecsemő gyorsan, általában 3-4 órával a műtét után visszatér a normál táplálkozáshoz. Ha nem alakul ki komplikáció, a gyermek a műtétet követő 48 órán belül otthonába bocsájtható – mondja dr. Bánhegyi Barbara, a Gyermekgyógyászati Központ radiológusa.

Téma szakértője

Specialitások:
  • csecsemőkori szűrővizsgálat (hármas ultrahang - has, koponya, csípő)
  • csípőízület ultrahang
  • ízületi ultrahang
  • lágyrész ultrahang
  • pajzsmirigy ultrahang
  • has- és kismedence ultrahang

Rendelés típusa: 

  • személyes, rendelői vizit
  • csecsemő- és gyermek ellátás már 0 éves kortól (Bosnyák téri rendelőben 1 éves kortól)
  • felnőtt ellátás is
  • magyar és angol nyelvű rendelés

Rendelés helyszíne: 

Kapcsolódó oldalak