Komoly szövődményeket okozhat a kezeletlen gyermekkori gerincferdülés

Komoly szövődményeket okozhat a kezeletlen gyermekkori gerincferdülés

Utolsó módosítás:2023.04.03

Nehéz iskolatáskát cipel, keveset mozog, a tartása görnyedt az utóbbi időben pedig hátfájásra panaszkodik? Dr. Dobos Márta Ilona, a Gyermekgyógyászati Központ ortopéd orvosa elmondta, hogy a felsorolt panaszok esetén mindenképp javasolt a kivizsgálás. Ha valóban gerincferdülés áll a háttérben, fontos mielőbb kezelni, mert ennek elmulasztása gyermek- és felnőttkorban is panaszokat okoz, az egészségi problémákon túl pedig a pályaválasztásra is kihat.

A hanyagtartástól a funkcionális gerincferdülésig

A testtartásbeli probléma óvodáskortól kezdődően középiskolás korig nagyon gyakori a gyerekek körében. Hanyagtartást a mozgásszegény életmód, leggyakrabban az iskolában és a számítógép előtti ülés, a lehajtott fejjel történő sok órás telefonnyomkodás miatt alakul ki. Az állandóan görnyedt tartás korrigálása – elsősorban gyógytornával vagy gerinctréninggel - különösen fontos, enélkül ugyanis funkcionális gerincferdülés, esetleg súlyos strukturális deformitások jöhetnek létre.

Dr. Dobos Márta elmondta, hogy ha a hirtelen növekedést az izmok fejlődése nem tudja megfelelő ütemben követni, akkor jelentkezik például a vállak előreesésével járó görnyedt tartás. Emiatt nagyon fontos lenne az izmok, különösen a gerinc tartását biztosító mélyizmok edzése kisgyermekkortól kezdődően úszással, mozgással (valamilyen szimmetrikus, a gyermek által választott sport rendszeres űzésével), vagy célzott gyógytornával.

Nem minden gerincferdülést lehet megelőzni

A gerincferdülés megelőzésében a torna is segíthet.A Gyermekgyógyászati Központ ortopéd orvosa azonban azt is elmondta, hogy a gerincferdülés kialakulása nem kizárólag az életmódbeli tényezőkön múlik. A strukturális gerincferdülés megjelenésében örökletes tényezők is szerepet játszanak, illetve az esetek nagy része ún. idiopátiás, vagyis ismeretlen eredetű.

A funkcionális gerincferdülés nem jár a csigolya torzulásával, strukturális gerincferdülés esetében azonban már a gerinc háromdimenziós elváltozása látható. Ennek már komolyabb szövődményei is lehetnek, nagyobb fokú gerincferdülés a szív- és tüdő működését is befolyásolja.

A gerincferdülés egy speciális típusa a Scheuermann-kór, amelynek hatására a gerinc természetes görbületei megváltoznak. A kóros gerincgörbület oka a csigolyák csontosodási zavara, mely általában 10-12 éves kor körül kezdődik és 17-18 éves korig tart. Ha ez idő alatt nem történik megfelelő kezelés, akkor a csontosodási zavar végleges elváltozásokat okoz a testtartásban.

A kezeletlen gerincferdülés következményei

  • A korai diagnózis fontos, mert ilyenkor még jó eséllyel gyógytornával, úszással, esetleg fűzővel korrigálni lehet az elváltozást. Kései stádiumban előfordulhat, hogy műtétre lesz szükség.
  • A kezeletlen gerincferdülés szemmel látható változásokat okoz - egyenetlen vállak és csípők, kitüremkedő mellkas, a törzs dőlése - a kamasz önbizalmát is jelentősen megtépázza.
  • Az esztétikai és lelki következmények mellett a továbbtanulási lehetőségekre, pályaválasztásra is hatással lehet, hiszen számos területen elvárás az egészségügyi alkalmasság, a súlyos gerincferdülés pedig akár kizáró ok is lehet.
  • Rendszeres hátfájást, a test egyéb részein is elváltozásokat okozhat, következtében az ízületek egyenetlenül terhelődnek, ami miatt térd-, illetve csípőízületi porckopás jöhet létre.
  • A gerincferdülés hosszú távú következménye lehet, hogy a szívműködés romlik. A bordapúp ellenoldalán a tüdőre nagyobb nyomás hárul, és ezáltal a jobb szívfélnek nagyobb lesz a munkája, ami a szív túlterheléséhez vezethet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A gerincferdülés típusától függetlenül nagyon fontos a korai felismerés és kezelés. Ha a gyermeknek hanyag a tartása, a vállai előre esnek vagy eltérő magasságban állnak, hátfájásra panaszkodik akkor soron kívül is indokolt ortopéd orvosnak megmutatni. A főbb fejlődési állomásokon akkor is érdemes ortopédiai szűrővizsgálatot végeztetni, ha nincs semmilyen probléma. (Sheuermann-kór például gyakran panaszmentes, csak röntgennel kimutatható). 16-18 korunkra érjük el a felnőttkori testalkatunkat, addig a mozgásszerveink folyamatosan változnak, ezért fontos, hogy időnként – óvoda-, majd iskolakezdéskor, 10, illetve 14 éves korban - ortopéd szakorvos vizsgálja meg a gyerekeket.

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak