Ezért fontos az éves szűrővizsgálat gyermekeknél is

Ezért fontos az éves szűrővizsgálat gyermekeknél is

Utolsó módosítás:2023.09.05

Miért javasolt a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat gyermekkorban? Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa szerint többek között azért, mert az olyan ártalmatlannak tűnő jelenségek, mint például a gyermekkori fáradtság, hízás, fogyás vagy a gyakori orrvérzés hátterében komolyabb betegségek is meghúzódhatnak. A korai felismeréssel pedig sokat tehetünk a szövődmények megelőzéséért.

Évente egy szűrővizsgálat gyerekekkel

Gyermekorvoshoz általában légúti és egyéb fertőző betegségek, kötelező védőoltások, esetleg valamilyen bőrtünet, kiütés miatt fordulunk. Fontos lenne évente egy alkalommal akkor is találkozni, amikor épp a gyermeknek nincs különösebb panasza – tanácsolja dr. Lakos Gábor. Néhány egyszerű vizsgálat elvégzésével felmérhetjük az egészségi állapotát, a szűrésekkel pedig biztosítani tudjuk, hogy az esetleges elváltozásokat korai stádiumban felismerve kezelhessük, így a komolyabb szövődményeket megelőzzük.

Nem csak felnőtteket érintő betegségek

A prevenciós célú orvosi vizsgálat során a gyermekorvos először a szülő elmondása alapján kap képet a gyermek állapotáról. A szakember ezalatt felfigyelhet olyan ártalmatlannak tűnő jelekre, amelyek alapján további kivizsgálást javasol. Kiderülhet például, hogy a gyermeknek nincsenek komoly tünetei, de testnevelés órán mégis nagyon hamar kifárad, „elfogy a levegője”. Ilyenkor felmerülhet vérszegénység, de akár terheléses asztma gyanúja is.

Pajzsmirigybetegség

Ha egy gyermeknél viszonylag rövid idő alatt következett be hízás, akkor is érdemes utána járni, hogy például az étkezési szokásokon és mozgásszegény életmódon túl nincs-e egyéb gond a háttérben. Kevesen tudják, de pajzsmirigybetegség már gyermekkorban is kialakulhat. A hazánkra jellemző alacsony jódellátottság miatt a pajzsmirigy alulműködés előfordulása magas, és nemcsak felnőttek, hanem gyerekek körében is. A hízás mellett a fáradékonyság is gyakori panasz, de székrekedés, hajhullás is előfordulhat. Ilyen esetben pajzsmirigy ultrahang és laborvizsgálat segíti a diagnózist.

Cukorbetegség

Vérvizsgálattal kiderülhet a gyermekkori cukorbetegség.A szűrővizsgálatok része a magasság és a testsúly-növekedés nyomonkövetése. Ha az előző adathoz képest a gyermek súlya nem sokat változott, esetleg csökkent is, akkor is indokolt lehet további vizsgálatokat elvégezni. A beszélgetés alatt kiderülhet, hogy a fogyás mellett mostanában szárazabb a bőre, gyakran viszket és mintha többet is inna, gyakran szomjas. Ezek a tünetek – sok egyéb mellett – cukorbetegséget is jelezhetnek, a gyermekorvos ezért laborvizsgálatot fog javasolni.

Vérnyomás problémák

A magasvérnyomás szintén egy olyan betegség, amelyről nem gondoljuk, hogy gyermekeket is érinthet. A valóság azonban az, hogy az utóbbi években a cukorbetegséghez hasonlóan, a fiatalabb korosztály, elsősorban a tinédzserek körében is nőtt a gyakorisága. Fáradékony, fejfájós gyerekeknél is gondolhatunk rá, de a látásromlás és a feltűnően gyakori orrvérzések is indokolják a rendszeres vérnyomásellenőrzést, különösen, ha a családban is előfordult magas vérnyomás.

Vitaminpótlás, immunrendszer erősítés természetesen

A felsorolt panaszok és betegségek mellett a szűrővizsgálat alkalmával egyéb – például mozgásszervi vagy táplálkozással összefüggő - problémák felismerésére is sor kerülhet. Ezekkel kapcsolatban is igaz, hogy sok esetben nem okoznak még komolyabb panaszt, de a szakember már felfedezheti a kezdeti jeleket, és így kedvező módon, már korai stádiumban van esély a megfelelő kezeléssel megfékezni a további állapotromlást, megelőzni a szövődményeket.

Dr. Lakos Gábor elmondta, hogy egészséges gyermek esetében is érdemes a vitamin- és ásványi anyag-pótlásról, gyermekkori táplálékkiegészítőkről, ajánlott védőoltásokról beszélgetni, ezekkel a témákkal kapcsolatban merülnek fel a leggyakrabban kérdések és félreértések a szülők részéről. Az ősz folyamán fokozatosan hűvösebbre forduló időjárás és ezzel párhuzamosan a légúti betegségek gyakoriságának növekedése miatt sokan szeretnék a gyermekeik immunrendszerét felvértezni a következő bölcsődei, óvodai és iskolai évkezdésre, a kevesebb betegség és hiányzás érdekében. Érdemes ebben is szakember segítségét kérni.

Téma szakértője

Specialitások:
  • láz, visszatérő láz kezelése
  • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
  • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
  • húgyúti fertőzések kezelése
  • védőoltások beadása
  • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
  • étvágytalanság kezelése
  • elhízás
  • ellenállóképesség javítása
  • gyermekkori allergia megállapítása
  • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Védőoltás kisgyerekkel

A doktor úr alapos és nagyon kedves. Védőoltást adott be kislányomnak, ügyesen elterelte a figyelmét. Mindent részletesen elmagyarázott, hogy milyen mellékhatások várhatóak és azokat hogyan kezeljük. Ajánlom minden szülőnek!

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász