Ez is okozhat csecsemő- és kisgyermekkori hasfájást!

Ez is okozhat csecsemő- és kisgyermekkori hasfájást!

Utolsó módosítás:2023.04.27

Lassan itt a szezonális gyümölcsök időszaka, a gyerekeket is egyre gyakrabban kínálhatjuk a friss, vitamindús falatokkal. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja, ez azonban bizonyos esetekben problémát, hasfájást is okozhat. Az okokról és kivizsgálásról dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergológust, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát kérdeztük.

Okok és tünetek

A szacharóz nevű kettős cukrot egy fruktóz egy glukóz molekulával alkotja. A szacharáz nevű enzim végzi a lebontását a szervezetben. A szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe, ha ez az enzim hiányzik. Ezt nevezzük fruktóz felszívódási zavarnak. A szacharáz enzim hiánya öröklődik, ezért a fruktóz felszívódási zavar tünetei gyakran már fél éves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével is megjelenhetnek.

Az alábbi panaszok jelentkezhetnek a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően:

- hasfájás, haspuffadás és hasmenés a legjellemzőbb tünetek,

- az étkezések során korai teltségérzés, fokozott bélmozgás és bélhangok, bélgázosság is előfordulhatnak.

Vizsgálatok és diéta

Gyümölcsök is okozhatnak hasfájást gyerekeknél.A fruktóz felszívódás zavarát H2 kilégzéses terhelési teszttel lehet meghatározni. A kezelés során kerülni kell a magas szacharóz és fruktóz tartalmú ételeket. A terápia mindig egyénre szabott, a diétát nem mindenkinél kell azonos ideig tartani. Az időtartama a kiváltó okon múlik: attól is függ, hogy a panaszok öröklött szacharáz zavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöttek-e létre.

Magas fruktóz tartalma miatt a következő gyümölcsök fogyasztását kerülni kell a diéta alatt: alma, birsalma, körte, füge és szőlő. Nemcsak a gyümölcsök, de az édesítéshez használt kristálycukor is panaszokat okozhatnak. A mindennapos használatban levő kristálycukor, porcukor és a méz is kerülendő.

Hasfájás gyerekeknél: mikor forduljunk orvoshoz?

A hasfájás az egyik leggyakoribb panasz, amivel gyermekorvoshoz fordulunk. A hasfájás okai gyerekeknél sokfélék lehetnek, attól is függően, hogy akut vagy krónikus panaszokról van szó.

Akut hasfájás esetén érdemes néhány órát otthon várni, addig nagyobbaknak fájdalomcsillapítót adhatunk. Dr. Balogh Ádám szerint kivizsgálás előtt javasolt átgondolni, volt-e mostanában széklete a gyermeknek (gyakran ennek elmaradása áll a háttérben), mit evett, van-e másnak is hasonló panasza a családban, óvodában, iskolában, érte-e a hasfájást megelőzően valamilyen akár fizikai, akár pszichés trauma? Vírusfertőzésre utal, ha a hasfájás mellett láz és hasmenés, esetleg hányás is jelentkezik.

Elhúzódó vagy súlyosbodó panaszok, újabb tünetek – például hányás, véres széklet - megjelenése esetén mindenképp forduljunk orvoshoz! A krónikus hasfájás kivizsgálásához érdemes tüneti naplót vezetni és ebben feljegyezni a hasfájás jelentkezésének idejét, feltételezett okát és gyakoriságát.

Téma szakértője

Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

Rendelés típusa: Személyes (rendelői) vizit és távkonzultáció (telefonos)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.
Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak