Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Anafilaxia kezelése: az első tünetektől az adrenalin injekció beadásáig

Utolsó módosítás:2023.06.08

Az allergiás reakciók közül a legsúlyosabb az anafilaxia, mely akár végzetes lehet. A potenciális életveszély ellenére az anafilaxiás reakció egészen enyhe, ártalmatlannak tűnő tünetekkel is kezdődhet. Igazoltan allergiás gyermek esetében ezeket minden esetben komolyan kell venni, mert a rosszabbodás gyorsan bekövetkezhet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy milyen tünetekre figyeljünk és mit tegyünk, hogyan lássuk el a beteg gyermeket.

Kinél jelentkezhet anafilaxia?

Az anafilaxia egy allergiás reakció, mely ételallergiás, gyógyszerallergiás vagy rovarméregre allergiás gyermekeknél és felnőtteknél is jelentkezhet. Az ételek közül leggyakoribb, anafilaxiát okozó allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék, illetve a szója. A gyógyszerek közül elsősorban az antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók, latex- és kontrasztanyagok idézhetik elő. A rovarméreg allergiák alatt a darázs vagy méhcsípés következtében fellépő súlyos allergiás reakciót értjük. Meg kell említeni azonban, hogy az anafilaxia okát nem minden esetben tudjuk feltárni, ilyenkor ismeretlen eredetű, vagyis idiopátiás eredetű anafilaxiáról beszélünk.

Allergiás reakció vagy anafilaxia?

Allergiás reakció a test különböző pontjain jelentkezhet, attól függően, hogy mi a kiváltó ok. Nagyon leegyszerűsítve néhány példán keresztül mondhatjuk, hogy a szénanátha esetén a belélegzett pollenek a légutakban, kontakt allergia esetén – például fémekkel való érintkezés helyén – a bőrön, ételek esetében pedig a gyomor- és bélrendszerben, például hasfájás, hányás formájában. Az allergiás reakciók súlyossága egyénenként eltérhet, az enyhétől az életveszélyesig terjedhet.

Az anafilaxia tünetei

Ha az ételallergiás gyermek olyan élelmiszert fogyaszt, ami az allergént tartalmazza, gyógyszerallergia esetén az allergén hatóanyag a szervezetbe jut, allergiás személy méh- vagy darázscsípését követően az alábbi tünetek anafilaxiára utalhatnak:

- Bőrpír, testszerte csalánkiütés, szem-, arc-, szájdagadás, ödéma, hasi görcsök, hasfájás, hasmenés, hányás, hirtelen szívdobogás, sápadtság, rekedtség, torokszorító, fulladás érzés, köhögés és vérnyomásesés is jelentkezhet.

Nagyon fontos, hogy az anafilaxia diagnózisához a felsorolt tünetek közül nem kell, hogy mindegyik jelentkezzen. Lehetséges, hogy valakinél csak 1-2 tünetet észlelünk, de ilyen esetben sem szabad elhanyagolni az anafilaxia jelentőségét!

Az adrenalin injekció beadása

Hasfájás is lehet az anafilaxia tünete.A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés is leállhat. Ne nyugodjunk bele tehát, ha a gyermeknél javulást tapasztalunk! Diagnosztizált allergiás betegnek minden esetben magánál kell hordania a tünetek súlyosbodását megelőző adrenalin injekciót. Az utóbbi időszakban ez már egyre több gyermekeket ellátó intézményben elérhető és egyre több pedagógus szerzi meg a használatukhoz szükséges tudást.

- Az anafilaxiás tünet(ek) észlelésekor a beteget le kell fektetni, adrenalin injekciót kell a comb izomzatába beadni – ruhán keresztül akár – és 10mp-ig ott tartani. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a gyermek nehézlégzése csökken. Az injekció használatát a készítményt felíró orvos kell, hogy elmagyarázza, javasolt begyakorolni, hogy stresszhelyzetben is biztonsággal tudjuk alkalmazni.

Orvosi segítségre minden esetben szükség van!

Anafilaxia esetén akkor is szükséges az orvos bevonása, ha a beteg megkapta az adrenalin injekciót. Az injekció beadását követően a gyermeket mindenképpen kórházba kell szállítani, 24 órás orvosi megfigyelésre. Előfordulhat ugyanis, hogy az anafilaxiás reakció két hullámban zajlik, a kezdeti javulást követően előfordulhat visszaesés, a tünetek kiújulása.

- Anafilaxia esetén tehát mindenképp szükséges, hogy hívjunk orvosi segítséget is, ne elégedjünk meg azzal, hogy az injekció beadása után jobban érzi magát a beteg.

Így juthat hozzá az adrenalin injekcióhoz

Autoinjektorral – az adreanalin beadását segítő önbelövős injekcióval - minden diagnosztizált allergiás betegnek rendelkezni kell. 2022. május 1. óta allergológus, gyermektüdőgyógyász, tüdőgyógyász és szakorvosi javaslatukra háziorvos is 100%-os támogatással felírhatja az adrenalin öninjekciós szereket anafilaxia vagy súlyos szisztémás allergiás reakció után. 70%-ra, ha nem volt még ilyen súlyos. Az injekcióból mindig kettőt kell magánál tartania, hogy egy esetleges meghibásodás vagy nem megfelelő alkalmazás esetén is legyen eszköz, amit használni tud.

Téma szakértője

Specialitások:
  • HANO
  • immunterápia
  • felső légúti allergia kezelése
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia
  • gégeödéma
  • fül-orr-gégészeti kezelések

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és távkonzultáció * (telefonon) (5 éves kortól)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak