Kellemetlen tünetek a nyaralás alatt gyerekekkel

Kellemetlen tünetek a nyaralás alatt gyerekekkel

Utolsó módosítás:2023.07.07

Minden óvintézkedés ellenére és a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek, rosszullétek az utazás, nyaralás ideje alatt. Ezek gyors kezeléséhez ad tanácsokat dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa, illetve azt is elmondja, mi az, ami feltétlenül kerüljön az úti házipatikába.

Kiszáradás ellen

A kicsik folyadék-háztartása nagyon labilis, ezért a folyadék- és só pótlásról feltétlenül gondoskodni kell, különösen nyári melegben, strandon, ahol a fentről tűző nap és a vízről visszatükröződő erős sugarak egyaránt fokozzák a hőség érzetet. Folyadék pótlására az ásványvízen kívül a legalkalmasabb az enyhén ízesített tea, vagy házi készítésű limonáde. Nagy melegben különösen ajánlott, hogy kerüljük a cukrozott üdítők fogyasztását, mivel ezek csak tovább növelik a szomjúság érzetet.

Utazási rosszullét

Sok gyermeket megvisel az autóban, hajón, repülőn utazás: hányinger, hányás jelentkezhet. Tanácsos nem teljesen üres gyomorral elindulni, de a sok folyadék is fokozhatja a hányást. A tünetek megelőzésére alkalmazandó gyógyszerek, kúpok sajnos nem minden esetben hatásosak, így a legjobb, ha a gyermek ezeket a kritikus órákat átalussza.

Napszúrás

Amennyiben egy hosszúra nyúlt városnézés, strandolás, vagy melegben való játék után a gyermek fejfájásra panaszkodik, elesett, bágyadt, hányingere van, esetleg hány, a tüneteket valószínűleg napszúrás okozza. Kezelésére ágynyugalom, bőséges folyadék pótlás és hűtőfürdő javasolt. A gyermekeknek egyébként is relatíve nagyobb a folyadék-igényük, ez melegben, hasmenés, vagy láz esetén tovább fokozódik.

Bőrtünetek

Kiütések, melegkiütés is jelentkezhet nyaralás alatt.Csecsemőknél, de nagyobbacska gyermekeknél sem ritka, hogy nagy hőségben kiütések jelentkeznek a hajlatokban, esetleg háton, vagy mellkason. A tüneteket valószínűleg a meleg okozta, így pár napon belül maguktól is elmúlnak. A nyaralás alkalmával számos tényező kiválthat különböző bőrtüneteket. Lehet egy újonnan fogyasztott étel, a klórozott fürdővíz, egy új napozó tej, de állhat bőrgombásodás is a háttérben. Amennyiben a nyaralásról hazatérve sem szűnnek a tünetek, forduljunk szakorvoshoz az okok pontos tisztázása végett.

Hasmenés, gyomorrontás

A nyári melegben az utazáshoz, vagy strandra magunkkal vitt ételek könnyen megromolhatnak. Külföldi utazáskor az ismeretlen ország vize, ételei, helyi fertőzések hasmenést okozhatnak. A gyermekek még érzékenyebbek bizonyos gyomor- és bélrendszeri fertőzésekre, így kérdezősködjünk a helyi higiéniás szokások és az ivóvíz minősége felől. Hasfogót gyermeknek, ill. fertőző hasmenés esetén nem szabad adni! Fontos azonban a só- és folyadékpótlás!

Védekezés a kullancsok ellen

A szabadban, zöld környezetben tartózkodva fontos, hogy ruházatunk ne csak az időjárásnak megfelelő, de a szúnyogok, hangyák és különösen a kullancsok támadásának is ellenálló legyen. A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltást már februárban meg kell kezdeni, a másik, szintén kullancsok által terjesztett betegség, a Lyme-kór ellen egyelőre nincs védőoltás. A védekezés legbiztosabb módja minden esetben a kullancs mielőbbi eltávolítása a bőrből. Ehhez a legjobb eszköz egy hegyes csipesz, mellyel a bőrfelszínhez lehető legközelebb kell megfognunk a kullancsot, ügyelve, hogy a potrohát ne nyomjuk össze.

Mi legyen a házi patikában?

Az utazáshoz készítsünk egy kisebb „útipatikát”, amiben megtalálható az apróbb sérülések ellátásához szükséges kötszer, fertőtlenítő oldat, láz- és fájdalomcsillapító. A rendszeresen szedett gyógyszerekből mindig kellő mennyiséget vigyünk. Legyen nálunk kullancscsipesz, illetve az egyéb rovarcsípések kezelésére hűsítő krém, emellett antihisztamin tablettával, cseppekkel is enyhíthetjük a kellemetlen viszketést.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak