Mit tegyünk kruppos köhögés esetén?

Mit tegyünk kruppos köhögés esetén?

Utolsó módosítás:2023.03.24

Kruppos köhögésnek az éjszaka folyamán jelentkező, ugató köhögést nevezzük. A gyermeket gyakran álmából riasztja a köhögés, melyhez fulladásérzés is társulhat. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha gyermekünknél a betegség jeleit észleljük.

Nem lehet összetéveszteni

A kruppos köhögés ugató, rekedtes, mély köhögés. Nem hasonlít sem a száraz, sem pedig a hurutos köhögésre. A kruppos roham tünete, mely elsősorban a 3 év alatti korosztályban jelentkezik, a 12-14 évesnél idősebbek körében már csak elvétve, nagyon ritkán szokott előfordulni. Az, hogy a korral csökken az előfordulása, anatómiai adottságoknak köszönhető. Ahogyan a gyerekek nőnek, az immunrendszerük is nagyobb védelmet nyújt a légúti fertőzésekkel szemben, és a légutak keresztmetszete is változik, vagyis nehezebben záródnak el a gyulladás miatt.

Ez történik a kruppos roham során

Kruppos köhögés kezelése otthon.A kruppos rohamot megelőzi valamilyen vírusfertőzés. Ez leggyakrabban parainfluenza, de lehet RSV, ritkábban adeno- és influenza vírus. Annak okai nem tisztázottak, hogy egy vírusfertőzés miért okoz egyes gyerekeknél kruppos rohamot, másoknál pedig nem. Ebben vélhetőleg közrejátszanak örökletes tényezők és a vírusokra való egyéni érzékenység is, de a pontos okok nem ismertek.

A folyamat lényegét röviden összefoglalva dr. Holpert Valéria elmondta, hogy amikor a kórokozó megtelepszik a légutak nyálkahártyáján, gyulladás jön létre. Emiatt a nyálkahártya kiszárad, a légutak beszűkülnek. A szűkület a hangszalagok alatti részen keletkezik. A levegő belégzése akadályozottá válik, a gyermek próbál kapkodva, minél mélyebb levegőt venni. A kruppos roham jelentkezhet minden előjel nélkül, ez lehet a vírusfertőzés első tünete, de kialakulhat néhány napja fennálló, enyhe náthás tüneteket követően is.

Így csillapítható a kruppos köhögés

Jellemzően éjszaka, álmából ébreszti a családot az ugató köhögés hangja. Amelyik családban előfordult már a betegség, sajnos számítani lehet rá, hogy az eset megismétlődik, így az első alkalmat követően javasolt felkészülni a kezelésére.

  • Ugató köhögés esetén a gyereket ajánlott vastag takaróba bugyolálva télen is a szabad levegőre vinni, vagy a nyitott ablak elé ülni vele, esetleg a nyitott hűtőszekrény elé vagy a hideg vizes nyitott csap mellé a fürdőszobában. A hideg, párás levegő belélegzése krupp esetén jótékony hatású, enyhíti az ugató köhögést.
  • Ha korábban már előfordult kruppos köhögés, az orvossal megbeszéltek szerint járjunk el, alkalmazzuk a szükséges készítményeket az előírásnak megfelelően.
  • Érdemes kruppos gyerekek mellé hideg párásító készüléket is beszerezni. Emellett a szoba levegőjének páratartalmára is figyeljünk. A túl száraz levegő – 40% alatt – irritálhatja a légutak nyálkahártyáját.
  • Fontos azonban, hogy a meleg pára, a gőzölés azonban kifejezetten ártalmas lehet kruppos köhögés esetén, csak a hideg pára hatásos.
  • Végezetül pedig még egy nagyon fontos tanács: igyekezzünk a gyereket minél inkább megnyugtatni. A légzését javítjuk azzal, ha nem kapkodva veszi a levegőt. Próbáljunk mi is minél nyugodtabbnak mutatkozni, lassan, egyenletesen vele együtt lélegezni. Ha a gyermek megnyugszik, a légzése is egyenletesebbé válik.

Mikor hívjunk mindenképp orvost?

• Hívjuk az ügyeletet vagy a mentőszolgálatot, ha nem tudunk dönteni arról, hogy orvoshoz kell-e fordulunk.

• Ha a gyermek tünetei nem javulnak, hívjuk az ügyeletet vagy a mentőszolgálatot! Az egészen kis gyermekek többnyire minden roham után kórházi kezelésre szorulnak, ahol gyorsan javul az állapotuk a párásítóból belélegzett gyógyszerek hatására.

• Ha a gyermek nagyon fiatal, egyéb kísérőbetegsége van vagy az állapota a hideg párás levegő ellenére nem javul: a köhögés, nehézlégzés nem szűnik, vigyük orvoshoz.

• Azonnal hívjunk mentőt, ha sípoló légzés társul a panaszokhoz, az oxigénhiány miatt ajkai elkékülnek, a nyak alsó részén erőteljes behúzódást látunk légvételkor, légzése még nehezebbé válik.

• A gyermeket mindenképpen mutassuk meg másnap orvosnak, akkor is, ha az otthoni kezelés, a hideg párás levegő hatására az éjjeli kruppos roham elmúlt!

Téma szakértője

Specialitások:
  • általános csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti panaszok
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás

Rendelés típusa: Személyes, rendelői vizit

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1.

Telefonszám: +3670 882 6307

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmesség

Fül-orr-gégészetre vittem kislányomat fülgyulladás miatt, Holpert doktornőhöz. Nála kedvesebb, figyelmesebb orvost nem kivánhattam volna.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter