A gyerekek hajlamosabbak a nyári fülbetegségekre?

A gyerekek hajlamosabbak a nyári fülbetegségekre?

Utolsó módosítás:2023.06.27

Nyáron a strandolás, az óvodai, iskolai úszótáborok, sőt a nem megfelelő fültisztítás is ideális feltételeket biztosítanak a kórokozók számára. A fülgyulladások elkerüléséhez dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa ad tanácsokat.

A víz eltávolítása a fülből

A nyári kánikulában igazán jól esik egy hűsítő csobbanás. A vízben való tartózkodás ideje alatt szinte elkerülhetetlen, hogy a fülünkbe víz kerül. Rendszeresen a hallójáratba jutó, különösen a klóros uszodai víz hallójárat-gyulladást okozhat. Ennek oka, hogy huzamosabb idő elteltével, a víz leoldja a hallójárat védőrétegét, a felületes hámréteg felázik, fellazul. Emiatt a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

Ha a gyerekek sok időt töltenek a víz alatt, akkor egy kifejezetten úszásra kialakított füldugót érdemes beszereznünk, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését – tanácsolja dr. Holpert Valéria. Hasznos lehet még az úszósapka, illetve egy paraffinolajos vatta a fülbe helyezve. Érdemes a gyerekek figyelmét felhívni arra, hogy az úszás befejezése után fontos a fej oldalra fordításával a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő fültisztításra is ügyelni.

Fontos a helyes fültisztítás

Gyakrabban jelentkezhet fülfájás gyerekeknél nyáron.A hallójárat bőrében levő faggyúmirigyek a hámot bevonó védőréteget termelnek, melynek eltávolítása felesleges, sőt káros lehet. A hallójárat külső részén termelődő váladék a bőrvédelem szempontjából fontos, és élettani jelentősége van. A fülzsír jelenléte minden ember fülében természetes, és minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Tisztításhoz használjunk néhány csepp paraffinolajat, babaolajat vagy gyógyszertárban recept nélkül kapható fülzsíroldó sprayt.

A gyermekekre fokozottan ügyeljünk!

A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. Kisgyermeknél a pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani. Ha a gyermek fokozott fülzsírtermelésre hajlamos, célszerű időnként paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba. Amennyiben túl sok fülzsír termelődik és dugóként elzárja a hallójáratot fájdalmat, halláscsökkenést okozhat. Nem érdemes otthoni eltávolítással próbálkozni, mert a fülzsírdugó mélyebbre tuszkolása, a hallójárat sérülése és fájdalmas gyulladása, fülfájás lehet a következmény, ezért ilyen esetekben mindig forduljunk orvoshoz.

Figyelmeztető tünetek

A tartós fájdalom vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél. Halláscsökkenést okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójáratgyulladás is. Fájdalommal jár a fülkürt hurut, a középfül gyulladása, valamint a hallójáratgyulladás, de torok-illetve mandulagyulladás is okozhat fülbe sugárzó fájdalmat. A panasz mértéke alapján nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig forduljunk orvoshoz!

Téma szakértője

Specialitások:
  • általános csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti panaszok
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás

Rendelés típusa: Személyes, rendelői vizit

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1.

Telefonszám: +3670 882 6307

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmesség

Fül-orr-gégészetre vittem kislányomat fülgyulladás miatt, Holpert doktornőhöz. Nála kedvesebb, figyelmesebb orvost nem kivánhattam volna.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter