Ilyen tünetek jelzik, ha gond van a gyerek hallásával

Ilyen tünetek jelzik, ha gond van a gyerek hallásával

Utolsó módosítás:2023.06.01

A hallásromlás tünetei jelentkezhetnek újszülöttkorban, de kialakulhatnak későbbi életkorban, nagyobb gyerekeknél is. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa összefoglalta, milyen tünetek kapcsán javasolt a hallásvizsgálat elvégzése.

Újszülötteknél kötelező

Magyarországon 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. A hallásvizsgálatot az egészségügyi ellátó intézmények végzik el az újszülötteknek, általában a szülést követően néhány napon belül. Az újszülött hallásvizsgálat célja a halláskárosodás korai felismerése és a megfelelő kezelés mielőbbi megkezdése, mert ez lehetőséget ad arra, hogy a hallássérült csecsemők és kisgyermekek fejlődése ne sérüljön, és segítséget kapjanak a kommunikáció és a nyelvi készségek fejlesztésében.

Objektív eredményt ad

Az újszülöttek hallásvizsgálata BERA módszerrel történik. Az angol nyelvű rövidítés a Brainstem Electric Response Audiometry kezdőbetűiből adódik. A készülék az agykéregben hanghatásra keletkező hullámokat képes mérni és az esetleges eltéréseket felismerni, ezáltal már újszülöttkortól megkezdődhet a halláscsökkenés kezelése. Ha a hallásvizsgálat eredménye valamilyen okból eltér a normálistól, akkor a szűrést egy későbbi időpontban megismétlik. Ha az újból elvégzett vizsgálatok is a halláscsökkenés gyanúját igazolják, akkor sor kerül további műszeres, és fül-orr-gégészeti vizsgálatokra.

Óvodásokat és iskolásokat is érinthet

A halláscsökkenés kialakulhat későbbi életkorban is. Óvodások és kisiskolások körében elsősorban a gyakori légúti betegségek szövődményeként kialakult savós középfülgyulladás miatt jelentkezhet, de panaszok esetén vizsgálni kell az orrmandulák állapotát is – magyarázza dr. Kiss Sándor. A nagyobb iskolás korosztály körében már nem a légúti betegségek, hanem a gyakori és túl nagy hangerővel szóló fej- és fülhallgató használat jelent kockázatot a halláskárosodás szempontjából, rájuk ezért kell figyelni.

Hallásvizsgálat nagyobb gyerekeknél

hallásvizsgálat újszülöttkorban, BERA hallásvizsgálatHallásprobléma esetén, a fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett szükség van hallásvizsgálatra is, hogy meg tudjuk állapítani, hogy a halláscsökkenés milyen mértékű. A hallásvizsgálat egy teljesen hangszigetelt fülkében történik. A fül mögötti csontos területre helyezett eszközön át érkező rezgések, illetve a fülhallgatóban hallható tiszta hangok érzékeléséről a gyermeknek visszajelzést kell adnia a vizsgálatot végző szakember számára. Az elkészült audiogram segítségével kaphatunk pontos képet a halláscsökkenés mértékéről.

Milyen tünetek kapcsán forduljunk orvoshoz?

Életkoronként eltérő tünetekből vehetjük észre, ha gond van a gyermek hallásával. Újszülötteknél megfigyelhető, hogy a hirtelen éles zajokra egész testükkel reagálnak, megriadnak. 6 hónapos korukig már felismerik a szülő hangját és a különböző hangok irányába fordítják a fejüket vagy a szemüket. 1 éves korukra elkezdik utánozni a hallott szavakat és néhány egyszerűbb szót, már kimondanak, pl. mama vagy pá-pá. Amennyiben ezeket nem tapasztaljuk, forduljunk szakemberhez, mert a halláskárosodás miatt a beszédfejlődés terén is elmaradások jelentkeznek a kicsinél. 2-2,5 éves korban átlagosan 50 szavas szókinccsel rendelkeznek a gyerekek. Ha ebben elmaradást mutat gyermekünk, akkor érdemes a hallását is vizsgálni – javasolja dr. Kiss Sándor.

Óvodás- és iskoláskorban a túl hangos beszéd is utalhat hallásproblémára. Figyelmeztető jel, ha a gyermek állandóan nagy hangerővel beszél vagy hangosan játszik, mivel nehezen hallja a saját hangját. A gyermek figyelmetlennek tűnhet, nem veszi észre, ha hozzá szólnak, nem követi az utasításokat, pedig valójában csak nem jól hallja azokat. Félreértheti mások mondanivalóját, mivel nem érti pontosan a szavakat és a mondatokat. Gyakran visszakérdez és kéri, hogy ismételjék meg vagy magyarázzák el neki az elhangzottakat. A halláscsökkenés negatív hatással lehet a gyermek figyelmére és viselkedésére. Könnyen frusztrálódhat, szoronghat vagy kifejezhet agressziót, mert nehezen tudja követni a kommunikációt és az elvárt viselkedési normákat. A halláscsökkenés akadályozhatja a gyermeket a társas kapcsolatokban és az iskolai tevékenységekben. Nehézségei lehetnek az osztálytermi kommunikációban, a csoportmunkában vagy az elhangzó információk megértésében.

Amennyiben halláscsökkenés gyanúja merül fel, fontos, hogy a gyermeket szakemberhez, például audiológushoz vagy fül-orr-gégészhez vigyék szűrésre és értékelésre. Egy pontos diagnózis és a megfelelő támogatás segíthet a halláscsökkenéssel élő gyermeknek a megfelelő fejlődésben és az optimális kommunikációs készségek kialakításában.

Téma szakértője

Specialitások:
  • Gyermekek hallásvizsgálata
  • Szubjektív és objektív hallás vizsgálat
  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció
  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Rendelés típusa: Személyes (rendelői) vizit, 6 éves kortól

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1.

Telefonszám: +3670 882 6307

Kapcsolódó oldalak