A nehézlégzés jelei gyermekkorban - ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz!

A nehézlégzés jelei gyermekkorban - ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz!

Utolsó módosítás:2023.12.03

Gyermekkorban – különösen az őszi-téli időszakban – igen gyakoriak a légúti fertőzések, amelyeknél időnként nehézlégzés vagy fulladás is kialakul. Ez a tünet érthető módon ijesztő lehet a szülők számára, és a gyermek szervezetét is rendkívüli módon megterheli. Dr. Somogyi Évát, gyermektüdőgyógyászt, csecsemő- és gyermekgyógyászt a nehézlégzés jeleiről, és az ilyenkor szükséges tennivalókról kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A nehézlégzés okai

A nehézlégzés a szervezet sejtjeinek csökkent oxigén ellátását vagy oxigénhiányát jelző tünet, amit gyerekkorban leggyakrabban a légutakat megtámadó vírusfertőzés okoz. Ilyen kórkép az alsó légutak, hörgők görcsével és gyulladásával járó asztmatikus hörghurut (obstruktív bronhitisz), ami nehezített kilégzéssel, sípolással és a gyermek kapkodó levegővételével jár. Másik gyakori kórkép a krupp, ami jellegzetes ugató köhögéssel kezdődik, belégzésben érdes, hangos, húzó jellegű hang (stridor) kíséri a nehezített belégzést – magyarázza dr. Somogyi Éva. Asztmatikus nehézlégzést okozhatnak a különböző allergének is, így pl. a házipor-atka, az állatszőrök, valamint a pollen allergének, amelyek a légutak allergiás reakcióját okozzák. Ha csak a felső légutak érintettek, akkor náthás tünetek, torok-, orr-, szemviszketés, orrdugulás jelentkezik, de ha az allergiás gyulladás az alsó légutakat is érinti, akkor allergia kiváltotta asztmáról beszélünk. Emellett számtalan más kórképben találkozhatunk még légzési nehezítettséggel (anyagcsere betegségek, a központi idegrendszer betegségei stb.). Gyermekek esetében mindenképpen szót kell ejtenünk a légúti idegentest miatt kialakult nehézlégzésről is, ami hirtelen jelentkező görcsös ingerköhögéssel, szapora légzéssel, elsápadással, ellilulással, súlyosabb esetben pedig eszméletvesztéssel is járhat – említi Somogyi doktornő, aki a nehézlégzés jeleit is ismerteti a szülőkkel.

Milyen jelei vannak a nehézlégzésnek?

  • A belégzéssel egyidőben mellkasi behúzódás látható (a bordaívek alatt, valamint a bordák közt, a kulcscsont szegycsont által alkotott árokban a nyakon
  • Fokozódó hasi légzés (a has előrefelé/felfelé kitér belégzéskor)
  • Orrszárnyi légzés, amit az orrcimpák mozgása jelez
  • A légzésszám növekedése
  • Hangos belégzés, stridor vagy préselő, sípoló, fújtató kilégzés, nyögő hang a kilégzéskor
  • Az ajkak és a bőr szederjes elszíneződése
  • Bágyadtság vagy nyugtalanság
  • Szakadozott beszéd (2-3 szó után levegő után kapkod a gyermek)

Mi a teendőnk nehézlégzés esetén?

-Fontos, hogy a szülő észre vegye a szokatlan jeleket, és tisztában legyen a légzési nehezítettség fentebb említett tüneteivel. Amennyiben a gyermeknek korábban nem volt nehézlégzése, feltétlenül javasolt a háziorvos vagy az ügyelet felkeresése, ha már tapasztaltabbak a szülők, akkor a tünetek súlyossága alapján mérlegeljék a teendőnket – teszi hozzá Somogyi doktornő. Ha a nehézlégzés  kifejezett és erős mellkasi fájdalom, fulladás, a bőr szederjes elszíneződése társul hozzá, általános gyengeséggel, lázzal, hányással, netán eszméletvesztéssel jár, a gyermekk azonnali orvosi segítségre szorul, mentőt kell hívnunk. Amennyiben enyhébb nehézlégzésről van szó, a szülők tisztában vannak az otthoni kezelés lehetőségeiről, és a kezelés mellett javul a gyermek állapota, akkor fontos figyelniük, főleg csecsemők és kisdedek esetén, a fokozott folyadékigényre is.

Ha már nem először fordul elő a nehézlégzés

  • Amennyiben korábban már előfordult a gyermeknél nehézlégzés, akkor a szülő kezdje el a szakorvossal előzőleg megbeszélt kezelést.
  • Ha az ismétlődő hörghurutban a hörgőtágító és inhalatív szteroid adását követően csökkennek a tünetek, akkor orvosi vizsgálatra csak rosszabbodás esetén van szükség.
  • Ha a gyermeknek kruppos rohama van, azonnal nyissunk ablakot, és biztosítsunk hideg, párás levegőt, továbbá igyekezzünk megnyugtatni a gyermeket. Abban az esetben, ha stridor jelentkezik, illetve a gyermek állapota nem javul, akkor adjunk szteroidot. Ha a szteroid ismételt adása után sem javul a gyermek állapota, akkor azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjuk a mentőket!  

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest,Ostrom utca 16. fsz. 1-es rendelö
Telefonszám: +36 70 621 0783

Kapcsolódó oldalak