Mikortól kaphatnak hurutoldót a gyerekek?

Mikortól kaphatnak hurutoldót a gyerekek?

Utolsó módosítás:2024.01.31

Ősszel újra beköszönt a felső légúti vírusok ideje, ami a csecsemők és kisgyermekek tömeges megbetegedésével, a szülőknek pedig újabb kényszerű otthonléttel jár. A köhögő, náthás, lázas gyerekek otthoni ápolásakor gyakran felmerülő kérdés, hogy mivel segíthetjük elő a gyorsabb gyógyulást. A vény nélkül kapható nyákoldók és köptetők igen népszerű készítmények a szülők körében, ám használatuk óvatosságot igényel! - figyelmeztet Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ munkatársa.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

A köhögésről

A köhögés, ami felső és alsó légúti fertőzések kapcsán is előfordul, egy reflexes folyamat, ami a légúti váladék és az irritáló anyagok eltávolítására szolgál. Ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők gyermekük háziorvosához fordulnak. A gyermek köhögése hurutos, (váladék felköhögésével járó) és száraz ingerköhögés is lehet. Ez utóbbi esetben a gyermek nem tud váladékot felköhögni, a kínzó köhögés viszont rendkívül kifárasztja, sokszor a gyermek arról panaszkodik, hogy mellkasa ég és fáj. A gyermekek köhögésének kezelése speciális gyermekgyógyszereket igényel. Napközben hurutoldó készítményeket kaphatnak a kis betegek, melyek hatására nagy mennyiségű, kevésbé tapadós, könnyebben felköhöghető váladék keletkezik, így segítve elő a légutak tisztulását. Estére pedig, az alvást zavaró, kínzó, száraz köhögés csillapítására esetleg köhögéscsillapítók is szóba jöhetnek. A megfelelő készítmények kiválasztása azonban körültekintést igényel a szülők részéről.

Hány éves kortól adhatunk hurutoldót a gyermekeknek?

A vény nélkül kapható készítmények használatakor a szülők sokszor nincsenek tisztában a várhatóMikortól kaphat hurutoldót a gyermek? hatással, a megfelelő dózissal, és előfordulhat az is, hogy helytelenül alkalmazzák azt (pl. a köptetőszert este, vagy a köhögéscsillapítóval egyszerre adják oda a gyermeknek). A bizonyítékokon alapuló szakmai ajánlások alapján hatéves kor alatt nem javasolt a hurutoldók használata, vagyis csak orvosi javaslatra vásároljunk nyákoldót! A szakember tudja pontosan felmérni, hogy melyek azok a kórállapotok, amikor gyermekünknek szüksége lehet rájuk – figyelmeztet dr. Somogyi Éva, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a csecsemőknél a nyákoldók okozta elfolyosodó váladék a léghólyagocskák felszínén elterül és a gázcsere felületét jelentősen lecsökkentheti, valamint a szűk légutak miatt a váladék felköhögése és kiürülése nem tart egyensúlyt a váladék képződéssel és így ez állapotromlást, nehezített légzést, oxigén hiányt eredményezhet.

Mit használjunk a nyákoldók helyett?

Ha gyermekünk náthás, köhög a gondos hidratálás mellett (meleg tea és leves) biztosítsunk optimális páratartalmat a szobájában, hiszen a száraz levegő kiszárítja a légutak nyálkahártyáját, gátolja a váladék oldását, és további irritatív köhögést provokálhat. A szobalevegő párásítása sem mindig eredményes, főleg fűtés szezonban, mert, akkor a meleg páradús légkörben a háziporatkák nagyon elszaporodnak, és allergiára hajlamos egyéneknél kialakulhat háziporatka allergia.  Fontos viszont a légutak nyálkahártyájának nedvesítése, ehhez használjunk inhalátort, amibe tegyünk Salvus vizet vagy fiziológiás sóoldatot! Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a méz pozitív hatással van a felső légúti fertőzések tüneteire, így a köhögésre is. Egy éves kor alatt azonban a botulizmus fertőzés veszélye miatt ne kapjon a gyermek mézet! A későbbi életkorban sem javasolt pollenalleriásoknál a méz fogyasztása. Nátha esetén ne feledkezzünk meg az orr tisztításáról sem, és az orrnyálkahártya duzzanat megszüntetéséhez pedig használjunk a gyermek életkorának megfelelő orrsprayt is!

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Köhögő újszülöttel minden esetben
  • Ha gyermekünk elesett, bágyadt, rossz általános állapotú
  • Ha a náthás, köhögős gyermek 3 napja lázas
  • Ha a köhögéshez légzési nehezítettség társul (nehezen, hallhatóan szívja be a levegőt, vagy sípolóan fújja ki)
  • Jó általános állapot mellett, a megszakítás nélküli, három hétnél tovább tartó köhögés esetén indokolt lehet a pulmonológiai vizsgálat

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Védőoltás kisgyerekkel

A doktor úr alapos és nagyon kedves. Védőoltást adott be kislányomnak, ügyesen elterelte a figyelmét. Mindent részletesen elmagyarázott, hogy milyen mellékhatások várhatóak és azokat hogyan kezeljük. Ajánlom minden szülőnek!

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász

Elhúzódó köhögés

2 éves kislányom hosszantartó köhögését sikerült meggyógyítania a Doktor Úrnak! Több gyerekorvos után, végre választ kaptunk a kérdéseinkre és megoldást a problémára. Mindemellett kedves és tényleg gyerekközpontú! 5 csillag! 

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász