Az anyatejes táplálás a kognitív fejlődést is támogatja

Az anyatejes táplálás a kognitív fejlődést is támogatja

Utolsó módosítás:2023.08.03

Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta ünnepeljük, augusztus első hete pedig a szoptatás hete. Ilyenkor kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy mennyire fontos az anyatej egy kisbaba életében. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának segítségével most az anyatejes táplálás kognitív képességekre gyakorolt hatásával foglalkozunk.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra

Az anyatej hozzájárul a gyermek egészséges bélflórájának kialakulásához, a jótékony tejsavbaktériumok megtelepedéséhez, ezzel is támogatva az immunrendszer fejlődését, a betegségek megelőzését. Az újszülött csecsemő bélrendszerében bélrendszerében eltérő a bélflóra attól függően, hogy természetes úton, vagy császármetszéssel született, illetve, hogy anyatejet, vagy tápszert eszik.

A kognitív fejlődésre is hat

Korábbi kutatások igazolták, hogy az anyatej hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, az allergia, a gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését. Úgy tűnik azonban, hogy az anyatejes táplálás nemcsak a testi, hanem a kognitív fejlődést is kedvezően befolyásolja. Erre a megállapításra jutottak a Oxford Population Health Nemzeti Perinatális Epidemiológiai Osztályának (NPEU) kutatói, akik vizsgálatukban 7855, 2000 és 2002 között született gyermek adatait elemezték, akiket 14 éves korukig követtek nyomon.

A kognitív funkciók azok a megismerési, információfeldolgozási és gondolkodási tevékenységek, amelyekkel érzékeljük, felfogjuk és felhasználjuk megszerzett tudásunkat. Ezek a képességek teszik lehetővé az értelmi működést.

A gyulladásos bélbetegségek ellen is véd az anyatej.A gyerekek kognitív képességeit különböző tesztekkel vizsgálták több alkalommal, 5, 7, 11 és 14 éves korukban. Az édesanyák is kérdőíveket töltöttek ki többek között arról is, hogy szoptatták-e gyermeküket és ha igen, mennyi ideig. A teljes vizsgálati mintából a gyermekek 34%-át soha nem szoptatták, 23%-át pedig legalább hat hónapig anyatejjel táplálták. A hosszabb szoptatási időtartam magasabb verbális és térészlelésre vonatkozó kognitív pontszámokkal járt 14, illetve 11 éves korig.

A kutatók szerint a lehetséges mechanizmusok, amelyek révén a szoptatás javíthatja a kognitív fejlődést a következők: az idegi fejlődéshez fontos tápanyagok, például többszörösen telítetlen zsírsavak és mikroelemek (beleértve a vas, folsav, cink és kolin) jelenléte az anyatejben. Ezenkívül az anyatej egyes összetevői hosszú távú védelmet nyújtanak a fertőző betegségek és más olyan betegségek ellen, amelyek befolyásolhatják a korai fejlődést. A vizsgálatot végző orvosok hangsúlyozzák, hogy a szoptatást továbbra is ösztönözni kell, mivel a gyermekek kognitív képességeinek javulása csak az egyik aspektusa az általa nyújtott előnyöknek.

Csecsemőkorban a legjobb pre- és probiotikum forrás az anyatej

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy az anyatejben olyan szénhidrátok (prebiotikumok) találhatóak, melyek a vastagbélben bomlanak le, és jelenlétükkel elősegítik és serkentik a kedvező hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását. Ha nincs, vagy kevés az anyatej, akkor prebiotikum és probiotikum tartalmú tápszer adása jelent megoldást. Az ilyen típusú készítményekkel a szoptatás időszaka után, akár a kisdedkor végéig is gondoskodhatunk a természetes immunvédelem erősítéséről.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak