Milyen esetben van szükség diétás étrendre gyerekeknél?

Milyen esetben van szükség diétás étrendre gyerekeknél?

Utolsó módosítás:2023.06.16 10:51

Kiütések, hasi panaszok és egy sor egyéb tünet kapcsán is felmerülhet a gyanú, hogy a gyermeknél jelentkező tünetek a táplálkozással összefügghetnek. A szülőket ilyen esetben a kéretlen tanácsok könnyen tévútra vihetik és alapos kivizsgálás, megfelelő diagnózis nélkül kezdenek el különböző élelmiszereket kiiktatni a kicsi étrendjéből. Sarnyai Tünde gyermek dietetikust, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát arról kérdeztük, hogy mi a helyes eljárás, kihez forduljunk ilyen esetben.

Gyakori tévedések azzal kapcsolatban, hogy mikor szükséges a diéta

Egy-két kiütés, hasmenés, gyakori hasfájás, gyakori légúti betegségek kapcsán is felmerülhet a gyanú, hogy a visszatérő panaszok hátterében valamilyen fel nem ismert ételallergia áll. Ilyen esetben a szülők számtalan félrevezető információt, tanácsot kaphatnak, miközben póbálják megtalálni a tünetek kiváltó okát. Ha azonban biztosat szeretnénk tudni, szakorvoshoz, gyermekorvoshoz forduljunk, mert bármilyen diétára is csak akkor van szükség, miután a diagnózis megállapításra kerül – hangsúlyozza Sarnyai Tünde.

Ezért veszélyes a diagnózis nélküli diéta

A szakorvossal, gyermekorvossal történő konzultáció és kivizsgálás nélkül megkezdett diéta miatt a gyermek táplálkozási egyoldalú, hiányos lehet. Emiatt a fejlődésében elmaradás mutatkozhat. A pontos diagnózis azért is nagyon lényeges, mert csak ez alapján tudjuk összeállítani a személyre szabott étrendet – magyarázza Sarnyai Tünde. Nem mindegy például, hogy egy tejallergiás gyermek fogyaszthat-e pl. süteményben tejet, de egy pohár kakaótól tünetei lesznek, vagy teljes mértékben, még a nyomokban tejet tartalmazó termékeket is kerülnie kell.

A szükségtelen diéta nemcsak a gyermek testi fejlődésére nézve járhat negatív következményekkel. Lelkileg is megterhelő a szülő számára egy esetleges diétahiba miatt érzett szorongás, a gyermeknek pedig a lemondás a kortársai által fogyasztott ételekről.

A diéta a megelőzésben nem segít!

A diéta nem segít az allergia megelőzésében.Allergiás szülőként szeretnénk megóvni gyermekünket az allergiától. A szülők nagyon jól gondolják, hogy öröklött hajlam esetén magasabb az allergia kockázata a gyermeknél, ám ezt a diéta nem segít megelőzni, sőt, épp ellenkezőleg.

A jelenlegi ajánlások szerint az allergiára hajlamos gyerekeknél fontos, hogy a hozzátáplálási rend szerint ismerkedjenek meg minden új ízzel, élelmiszerrel. Minél később történik meg ez, pontosan annál nagyobb a veszélye az allergiás reakció megjelenésének.

Az allergiára hajlamos csecsemőknek nagyon gyakran száraz, ekcémás a bőre. Ilyenkor nagyon fontos először kideríteni, hogy mi okozza a panaszokat. Ellenkező esetben pontos diagnózis nélkül nem tudjuk megállapítani, ha az ekcémás tünetek rosszabbodnak, az összefügg-e az újonnan bevezetett élelmiszerrel, vagy egyéb ok áll a háttérben - tette hozzá Sarnyai Tünde.

Ha a gyermeknél elhúzódó bőrtünetek, gyomor-bélrendszeri problémák – hasmenés, székrekedés, gyakori hasfájás, reflux – jelentkezik, amelyek kapcsán felmerül az ételallergia gyanúja, forduljunk szakemberhez! 

Allergológus, gyermek gasztroenterológus által megállapított diagnózis alapján személyre szabott étrendet gyermek dietetikus tud összeállítani. Így elkerülhetjük a felesleges diétás megszorításokat, illetve, ha valóban szigorú diétára van szükség, akkor meg tudjuk előzni a súlyosabb panaszokat.

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak