Ezért fontos az újszülöttek hallásvizsgálata

Ezért fontos az újszülöttek hallásvizsgálata

Utolsó módosítás:2023.11.08

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ és a Gyermekgyógyászati Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Miért fontos a korai hallásvizsgálat?

A halláskárosodás korai felismerése kritikus jelentőségű, hiszen a hallás elengedhetetlen a beszédfejlődéshez, a nyelvi, kognitív és szociális készségek elsajátításához; az időben megkezdett hallásrehabilitáció pedig nagyban segíti a halláscsökkent gyermekek célzott fejlesztését és szocializálódását. A korábban használatos szubjektív hallásvizsgálatokról, amelyek a hang hatására bekövetkező viselkedésváltozásokat (ébredési reflex, pislogási reakciók) vizsgálták, mára már kiderült, hogy csak a súlyos fokú halláskárosodást képesek kiszűrni, míg az egyoldalú, közepes vagy kisfokú károsodás esetében megbízhatatlannak bizonyultak.

Az objektív (együttműködést nem igénylő) hallásvizsgálatok jelentősége abban rejlik, hogy már nem a csecsemőtől várjuk a visszajelzést, hanem műszeres vizsgálat segítségével kapunk képet a hallásáról. Ezeknek az eszközöknek a használata gyors, egyszerű és alvásban is kivitelezhető.

A mérések szakmai felügyelete audiológus szakorvosi kompetencia.Csecsemő hallásvizsgálat a Gyermekgyógyászati Központban

Hogy zajlik a csecsemők hallásvizsgálata?

Csecsemő és kigyermekkorban két objektív, műszeres hallásvizsgálat létezik:

OAE teszt (otoakusztikus emisszió)

Egy teljesen fájdalommentes, pár perces vizsgálatról van szó, melynek során egy apró mikrofont és hangszórót tartalmazó szondát vezetnek a baba fülébe. Az eszköz segítségével – egy halk, kattogó hangot a belső fülbe jutva – mozgásba hozzák a Corti szervben található külső szőrsejteket. Ezek a mozgások hanghullámokat gerjesztenek, amelyek visszavezetődnek a belsőfül és középfül rendszerén, és az érzékeny mikrofon segítségével detektálhatóak. A teszt a hallás állapotát méri, illetve halláscsökkenés esetén annak jellegét is megmutatja, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat sikerességét többféle technikai jellegű dolog is befolyásolhatja. A mérés a baba nyugodt állapotában végezhető el, a vizsgálati eredményeket ugyanis befolyásolhatja a gyermek mozgása vagy sírása; de arra is is ügyelni kell, hogy ne legyen magzatmáz a hallójáratban.

BERA (Brainstem Electric Response Audiometry – agytörzsi kiváltott válasz audiometria)

A vizsgálat során a baba egy fülhallgatón keresztül klikkelő hangot fog hallani, a fül fölötti bőrre pedig egy elektróda kerül, amellyel az agyi reakciókat mérik. A vizsgálattal a hallópályák működését lehet feltérképezni, képet kapunk arról, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik, illetve halláscsökkenés mértékének meghatározása is lehetővé válik. A BERA szintén teljesen fájdalommentes, és kb. 20-30 percet vesz igénybe.

Amennyiben a vizsgálatok során halláscsökkenés gyanúja merül fel, altatásos BERA vizsgálat és frekvenciaspecifikus objektív hallásvizsgálatra (ASSR) lehet szükség, ami részletesebb, pontosabb objektív hallásküszöb feltérképezésére ad lehetőséget. Ha a vizsgálatok igazolják a halláscsökkenést, a gyermeket a diagnózis felállításától számított két héten belül gondozásba kell venni, számárai hallókészülék vagy cochlearis implantáció javasolt, és szurdopedagógiai fejlesztésre lesz szüksége.

Mikor javasolt az első csecsemő hallásvizsgálat?

Magyarországon 2015 óta kötelező az újszülöttek objektív hallásvizsgálata, az első teljes körű szűrést pedig BERA készülékkel javasolt elvégezni négy hetes kor előtt. A rendelet értelmében a hallás szűrését 1, 3, 6, 12, 24 hónapos korban, majd 3 éves és 6 éves kor között évente, ezt követően a tankötelezettségig, illetve 18 éves korig kétévente, valamint az iskolába nem járó, otthon gondozott gyermekek esetén a tankötelezettség végéig kell elvégezni.

A koraszülöttek és a halláscsökkenésre rizikófaktorral rendelkező gyermek fokozottan veszélyeztetettnek minősülnek, esetükben szorosabb nyomonkövetésre lesz szükség – hívta fel a szülők figyelmét dr. Kiss Sándor.

Téma szakértője

Specialitások:
  • Gyermekek hallásvizsgálata
  • Szubjektív és objektív hallás vizsgálat
  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció
  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Rendelés típusa: Személyes (rendelői) vizit, 6 éves kortól

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1.

Telefonszám: +3670 882 6307

Kapcsolódó oldalak