RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

RSV-fertőzés: egy szezonban többször is megbetegíthet

Utolsó módosítás:2024.03.06

A fertőzésen a gyerekek nagy része átesik két-három éves kora között. Az enyhe, náthás jellegű tünetekkel kezdő RSV-fertőzés azonban olykor súlyosabb panaszokat okozhat, a gyógyuláshoz akár kórházi kezelésre is szükség lehet. Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa összefoglalta a betegséggel kapcsolatos tudnivalókat.

Online Bejelentkezés

Kolosy téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos utca 66.

Mi az RSV?

Az RSV egy rövidítés, a betegség angol nevének - respiratory syncytial virus – kezdőbetűi alkotják. A hazánkban légúti óriássejtes vírusfertőzés néven ismert RSV egyike az őszi-téli időszakban megjelenő különböző légúti fertőzéseket előidéző kórokozóknak.

Milyen tüneteket okoz az RSV?

RSV vírus fertőzés csecsemőknél- és kisgyerekeknél.Az RSV kezdetben megfázásos tüneteket okoz. Jellemzőek a náthás tünetek - orrfolyás, esetleg láz, a száraz, kínzó köhögés, légzési nehézség, szörtyögés, sípoló légzés.

Ha valaki átesett a fertőzésen, már nem betegedhet meg?

Az RSV-vel szemben nem alakul ki tartós védettség, tehát hiába esett át valaki a fertőzésen, újból megbetegedhet gyermekkorban – akár egy szezonon belül is - vagy akár sokkal később, felnőttkorban is. A felnőttek és a nagyobb gyerekek azonban rendszerint enyhébb náthás tünetekkel átvészelik a betegséget.

Kinél lehet súlyos lefolyású a betegség?

A legveszélyeztetettebbek a koraszülöttek és az 1-3 hónapos csecsemők (újszülöttek), akik RSV fertőzés során, akár gépi lélegeztetésre is szorulhatnak. Kisgyerekeknél, 1 éves kor alatt kórházi kezelést igénylő súlyos tüdőgyulladás is előfordulhat, de a betegség lefolyása attól is függ, hogy a gyermek esetében a vírus melyik típusa okozza a fertőzést.

Dr. Lakos Gábor elmondta, hogy a súlyosabb tünetek megjelenésének oka, hogy a gyulladt, ödémás nyálkahártya és a gyulladás következtében jelentkező fokozott váladéktermelés beszűkíti, súlyos esetben elzárja a kislégutakat. Minél kisebb a gyermek, ezen légutak átmérője annál kisebbek, így a szövődmények is súlyosabbak lehetnek.

Meg lehet előzni?

Az RSV cseppfertőzéssel terjed: a fertőzött személy adja tovább köhögéssel, tüsszentéssel, úgy, hogy a levegőbe jutó részecskéket mások belélegzik. A fertőzés átadható szennyezett felületek megérintésével is, a szennyezett kézről a szájba jutva. A megelőzést alapvetően a már jól ismert gyakori és alapos kézmosás jelenti. Mivel a vírus órákig életképes maradhat különböző felületeken, érdemes a téli időszakban időként fertőtleníteni a kisgyermekek által használt játékokat és használati tárgyakat.

RSV ellen létezik védőoltás, ez azonban elsősorban a nagy kockázatnak kitett, rossz szociális helyzetben élő gyermekek számára javasolt. Az oltás során a gyermek nem a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot kapja meg, éppen ezért az oltást rendszeresen ismételni kell: a téli időszakban havonta.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A betegség enyhe, náthás tüneteket okozó formája kapcsán a szokásos, légúti betegségekre bevált otthoni kezelést alkalmazzuk: emelt adagú C-és D-vitamin pótlás, pihenés, bőséges folyadék-itatás, szükség esetén lázcsillapítók alkalmazása. Fontos a rendszeres orrtisztítás, orrszívás, a gyermek életkorának megfelelő orrspray használata. Ha a tünetek nem javulnak, magas láz jelentkezik, a köhögés fokozódik, akkor javasolt orvoshoz fordulni.

RSV gyorsteszttel van lehetőség a kórokozót beazonosítani, illetve vérkép és a gyulladásos paraméterek (pl. CRP-szint, süllyedés, stb.) vizsgálata segíthet a bakteriális fertőzések kizárásában. Amennyiben a gyermek állapota alapján indokoltnak látja, a házi gyermekorvos kórházba utalhatja a kis beteget.

Téma szakértője

Specialitások:
  • láz, visszatérő láz kezelése
  • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
  • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
  • húgyúti fertőzések kezelése
  • védőoltások beadása
  • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
  • étvágytalanság kezelése
  • elhízás
  • ellenállóképesség javítása
  • gyermekkori allergia megállapítása
  • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposság

Kamasz fiam here panaszait látta el a Doktor Úr! Nagyon segítőkész, megértő és a zavarban lévő fiam számára is megnyugtató volt a teljes vizsgálat!

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász