Gyakori gyermekkori betegségek - mikor forduljunk orvoshoz?

Gyakori gyermekkori betegségek - mikor forduljunk orvoshoz?

Utolsó módosítás:2023.05.05

A gyermekkorban előforduló gyakori fül-orr-gégészeti tünetekről kérdeztük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát. Segítségével áttekintjük a főbb panaszokat és azt is elmondja, hogy mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

Torokfájás kezelése otthon?

Gyermekkorban gyakori panasz a torokfájás. Évente átlagosan öt alkalommal fordul elő felső légúti megbetegedés, ez pedig egy jellegzetes tünete. A torok az első védelmi vonalban helyezkedik el, a külvilágból érkező kórokozók ezért gyakran okoznak ezen a területen fertőzést, melynek első jele a torok fájdalma.

Ha a gyermek láztalan, van étvágya és a torokfájástól eltekintve egyéb panasza nincsen, akkor otthonában lábadozhat, a torokfájásra alkalmazandó házi praktikákkal kezeljük. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet orvos bevonására a kezeléshez:

- Ha lázas és torokfájása van egyéb hurutos tünetek nélkül, féloldali manduladuzzanat, fájdalom esetén vagy ha a tünetek 2-3 nap elteltével sem javulnak, akkor mindenképp orvosi vizsgálat indokolt. Ez alapján a szakember eldönti, hogy szükség van-e esetleg egyéb kezelésre, akár antibiotikum szedésére.

- Szintén javasolt az orvos felkeresése, ha a gyermek nem fogyaszt elegendő folyadékot. Kisebbeknél erre a kutacs besüppedése és a ritkuló pelenkacsere figyelmeztethet, de a bőr kiszáradása, a cserepes ajkak is intő jel!

- Hívjunk azonnal orvosi segítséget, mentőt lázgörcs és nehézlégzés, tudatzavar esetén!

Fülfájás – irány az orvos?

Fülfájás kivizsgálása gyermekorvosnál.A fülfájás az egyik leggyakoribb panasz gyerekeknél, mely az esetek többségében egy-két nap alatt spontán gyógyul. Bizonyos helyzetekben azonban elkerülhetetlen az orvosi vizsgálat.

2 évesnél idősebb gyermekek esetében erre az alábbi tünetek kapcsán van szükség:

- a fülfájás az otthoni kezelés és fájdalomcsillapító hatására, két nap alatt nem múlik, vagy fokozódik

- csillapíthatatlan magas láz

- gennyes fülfolyás esetén

- a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat, bőrpír

- ismétlődő hányás

- gyógyszerre nem szűnő fejfájás.

2 évesnél fiatalabb gyermekek, csecsemők esetében a fülfájás tüneteit nem mindig könnyű beazonosítani. Erre utal féléves kor alatt általában:

- az éjszakai nyugtalanság,

- sírás,

- láz

- táplálási nehézség

- nagyobb csecsemő már kapkodhat a füléhez is.

2 évesnél fiatalabb gyermeknél ezért várakozás nélkül javasolt az orvosi vizsgálat magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttes fennállásakor!

Orrfolyás, orrdugulás – a kiváltó okot kell megtalálni

A közösségbe került gyerekeknél nagyon gyakori panasz az elhúzódó nátha és a vele járó orrdugulás. A náthás orrfolyás, orrdugulás mellett ilyenkor egyéb, a szülők által egyszerűen beazonosítható, egyéb betegségre utaló tünetek – például láz, rossz közérzet, étvágytalanság, torokfájás - is jelentkeznek. Vannak azonban olyan esetek, amikor látszólag a gyermeknél fennálló állandó orrfolyás az egyetlen tünet, amely valamilyen rendellenességre figyelmeztet.

A háttérben állhat például egy elhúzódó orrmelléküreg-gyulladás is, de a tünetek akár az orrmandula megnagyobbodását is jelezhetik. Gyerekeknél is kialakulhat légúti allergia, az orrtünetek a szénanátha következtében heteken, hónapokon át is fennállhatnak. Már gyerekkorban is megjelenhetnek szőlőfürtszerű növekedések az orr nyálkahártyájában, az orrpolip. Kisgyermekeknél előfordulhat, hogy valamilyen ételt vagy apróbb játékot dugnak az orrukba, a panaszok az orrba szorult idegen test jelenlétére is utalhatnak.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a mielőbbi kezelés fontos, mert az állandó orrfolyás rontja a gyermek életminőségét. Az eldugult orr miatt az alvása sem lesz pihentető, a szájlégzés pedig az állkapocs és a fogak fejlődésére is kedvezőtlenül hat. Emellett a tartós szájlégzés a torkot is kiszárítja, ami növeli a további megbetegedések kockázatát. A kiszáradt nyálkahártya ugyanis védtelenebb a kórokozókkal szemben. Az állandó orrfolyás, orrdugulás gyakori szövődményei a középfülgyulladás és az arcüreggyulladás. Tartós panaszok esetén ezért mindenképp kérjük szakember segítségét a kezeléshez!

Téma szakértője

Specialitások:
  • általános csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti panaszok
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás

Rendelés típusa: Személyes, rendelői vizit

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1.

Telefonszám: +3670 882 6307

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

5 csillagos vizsgálat

Holpert doktornőt csak ajánlani tudom. Nagyon kedves, barátságos és alapos, mindenről körültekintően tájékoztat. A legjobb gyermek fül-orr-gégész, akivel találkoztam.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter