Kell-e félteni gyermekeinket az atípusos tüdőgyulladástól?

Kell-e félteni gyermekeinket az atípusos tüdőgyulladástól?

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:01

Az elmúlt hetekben nagy médiavisszhangot váltott ki az az észak-kínai járvány, ami elsősorban gyermekek között terjed, és „sétáló tüdőgyulladásnak” is nevezik. Ez a betegség valójában régóta ismert, és jól gyógyítható. Dr. Hidvégi Edit, gyermek tüdőgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy ez egy úgynevezett Mycoplasma pneumoniae fertőzés, ami általában az 5 év feletti gyermekek közösségben szerzett tüdőgyulladásának egyik vezető oka, és enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Főként az 5 év feletti korosztály érintett a megbetegedésben

- A tüdőgyulladás a tüdő szövetét érintő megbetegedés, melynek hátterében leggyakrabban virális vagy bakteriális fertőzés áll. A fertőződés helye lehet nem kitisztított légkondicionálók, zuhanyozók, szaunák és vizes helyiségek is. A Mycoplasma baktériumnemzetség fajai különféle szervekben (tüdő, húgyutak, nemi szervek, szájüreg) okozhatnak általában nem súlyos fertőzéseket, gyermekek esetében azonban a légzőrendszer érintettsége a leggyakoribb. A cseppfertőzéssel terjedő, leginkább ősszel és télen jelentkező Mycoplasma pneumoniae az atípusos, azaz a szokványostól eltérő vagy járványos tüdőgyulladások okozója, ami sokszor nem is jár tünetekkel. Azért atípusosak ezek a baktériumok, mert beköltöznek a sejtekbe és ott szaporodnak, ezért nem hat rájuk az antibiotikumok egy jelentős része – mondja dr. Hidvégi Edit, gyermek tüdőgyógyász. A Mycoplasma pneumoniae okozta tüdőgyulladás előfordulása a 2 évesnél fiatalabb korosztályban a legalacsonyabb (2 százalék alatti), a 2-4 éves korcsoportban 5 százalék, az 5-9 évesek között 16 százalék, míg a 10-17 éves korcsoportban 23 százalék. Mivel a fertőzés rendkívül gyorsan terjed, közösségekben (iskola, kollégium, nevelőotthonok, táborok) halmozottan fordulhatnak elő megbetegedések. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint a betegség közösségi szintű járványai 3-7 évente fordulnak elő, és bár a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott intézkedések egy időre visszaszorították a fertőzést, ezek feloldásával a baktérium újra támadásba lendült.

Az atípusos tüdőgyulladás tünetei gyermekeknél

-Ha a gyermek megfertőződik a baktériummal 1-4 hét után jelentkeznek a tünetek, amelyek változatosak lehetnek. Eleinte csak felső légúti hurutos tünetek vagy hörghurut jelentkezik, így a kórkép felismerése sokszor nehéz a szülők és a szakemberek számára is. Az angolból fordított "sétáló tüdőgyulladásnak" nevezett betegséget a magyar nyelv úgy fogalmazza meg, hogy „lábon hordta ki a tüdőgyulladását”. A gyermek tehát nem kerül ágyba, esetleg továbbra is jár iskolába (felnőttek munkába), ahol tovább terjesztik a betegséget, fertőzést. A fertőzés gyakran csak enyhe tüneteket okoz, ami a gyerekek egy részénél idővel rosszabbodhat. A hörghurut mellett a megfázáshoz hasonló felső légúti tünetek (torokfájás, hőemelkedés és jellegzetes, szaggatott köhögés) kísérik a betegséget, ami jellemzően nem jár lázzal. Emellett fejfájás, bőrkiütések, ízületi panaszok, fáradékonyság is megfigyelhető – ismerteti dr. Hidvégi Edit, aki hozzáteszi, hogy a heteken át elhúzódó száraz köhögés idővel hurutossá válhat – amikor a gyermek feleslegesen köptetőt kap –, vagy más baktériummal felülfertőződik. Az 5 évesnél fiatalabbak tünetei eltérhetnek az idősebb gyermekektől. Náluk sokszor csak tüsszentés, orrfolyás vagy orrdugulás, torokfájás, hányás, hasmenés és zihálás jelzi a fertőzést. A Mycoplasma pneumoniae nem tenyészthető, tehát torokváladékból, köpetből nem mutatható ki. Vérvétellel a betegség egy kicsit későbbi időszakában meghatározhatók ellenanyagok, de ezek kb. fél évig fennmaradnak, még a teljes gyógyulás után is – teszi hozzá a szakember.

Hogyan kezelhető a betegség?

Az enyhe fertőzésekből gyakran spontán felépülnek a betegek, az immunrendszer megküzd vele. A száraz köhögésre a köhögéscsillapítók nem hatnak, a köptetők (váladékoldók) pedig csak rontják a helyzetet. Súlyos fertőzés (nagyon gyakori köhécselgetés - akár percenként 2-3 köhögési rohama is lehet egy betegnek) esetén speciális antibiotikumot kell az orvosnak felírnia. Ami egy típusos tüdőgyulladás, vagy hörghurut esetén hatásos, az az atípusos baktériumokra egyáltalán nem hat. Legtöbbször otthon kezelhetők ezek a betegek – magyarázza a doktornő. Ha azonban a kis beteg mégsem reagálna a kezelésre, állapota súlyosbodik, nehézlégzése alakul ki, vagy belázasodik, akkor kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Megelőzhető az atípusos tüdőgyulladás?

-A Mycoplasma pneumoniae által okozott fertőzés ellen nem áll rendelkezésre vakcina – mondja Hidvégi doktornő, ám a Covid-járvány idején megtanult és alkalmazott óvintézkedések (gyakori és alapos kézmosás, kézfertőtlenítés, szociális távolságtartás, zsebkendőhasználat) segíthetnek megelőzni a fertőzést. Emellett pedig gondoskodni kell a légkondicionálók rendszeres tisztításáról is.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak