A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyermekgyógyász válaszol: lázcsillapítás csecsemőknél és gyerekeknél

Utolsó módosítás:2023.09.15

Szükséges-e csillapítani a lázat gyerekeknek és ha igen, akkor hogyan? Különböznek-e a láz tünetei csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél? A szülők által gyakran feltett kérdésekre dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász és gasztroenterológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa válaszolt.

Mikortól beszélünk lázról?

Testhőmérsékletünk hónaljban mérve 36–37 °C közötti értéket mutat. 37-38 °C közötti érték a hőemelkedés, láznak a 38 °C feletti testhőt tekintjük. Fontos, hogy a végbélben, szájban vagy fülben mért értékek esetében 0,5 °C-ot le kell vonni, mert az itt mért testhő mindig magasabb!

Mit jelez a láz?

A láz a szervezet fontos védekező válaszreakciója a kórokozókkal szemben. Önmagában nem árul el pontosabb információt a betegség okáról, arra majd csak a kísérőtünetek megjelenése után következtethetünk. A betegség súlyosságát sem segít megítélni önmagában a láz mértéke, vagy tartóssága.

Milyen tünetek kísérhetik a lázat?

Lázcsillapítás gyerekeknek, csecsemőknek.A láz lefolyása során különböző tünetek jelentkezhetnek. Kezdetben sápadtság, hidegrázás, hideg végtagok, majd a bőr pirossága, a szem csillogása és fokozott verejtékezés figyelmeztethet a lázra. Emellett jellemző a bágyadtság, rossz közérzet, fejfájás, nyűgösség.

Mi történik a szervezetben a láz hatására?

Láz esetén megnő a szervezet oxigénigénye. Emiatt a gyerekek szaporábban veszik a levegőt és a pulzusszámuk megemelkedik. Ez nagyobb munkára készteti a keringési rendszert, ami főként a csecsemők és a krónikus betegséggel élők szervezete számára jelent nagy megterhelést.

Életkoronként eltérhetnek a tünetek?

Csecsemőknél ritkán alakul ki hidegrázás. Ebben az életkorban jellemzőbb, hogy a szájuk lilul el, bőrük márványozott, szederjes lehet. Esetükben – különösen 3 hónapos kor alatt – különös figyelemmel kell kezelni a lázat, ezért sürgős orvosi vizsgálat, esetleg kórházi kivizsgálás szükséges. A láz kezelése nagyobb gyermekek esetében is körültekintést igényel egyes anyagcserezavarok, idegrendszeri betegségek, tüdőbetegségek, szív- vagy egyéb krónikus betegségek esetén ugyanis magasabb a láz miatti szövődmények kockázata.

Mivel mérjünk?

A testhő méréséhez a legmegbízhatóbb a hagyományos digitális hőmérő, praktikusan flexibilis végű. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a végbélben történő mérés a legbiztosabb mód. Nagyobbaknál – de akár kisgyermekeknél is, ha együttműködőek – a hónaljban mérjük. A végbélben mért értékből ne felejtsünk el 0,5 °C-ot levonni!

Lázcsillapítás gyerekeknek – mikor?

A láz segíti a gyógyulást, tehát nem elsődleges célunk a csillapítása. Ne a láz mértéke, hanem a gyermek általános állapota döntse el, hogy mikor adunk lázcsillapítót.

Mivel csillapítsuk a lázat?

  • A gyermek életkorának megfelelő lázcsillapító megválasztásához kérjük a gyermekorvos segítségét! Acetilszalicilsavat (az aszpirin hatóanyagát) vagy ezzel rokon gyógyszert nem szabad lázcsillapításra használni gyerekeknél!
  • Érdemes a házi patikában tartani az adott – vagy akár két-három különböző hatóanyagú készítményből is. Időnként ellenőrizzük, hogy a gyógyszerek nem jártak-e le, adott esetben pótoljuk, hogy szükség esetén kéznél legyen.
  • Egyszerre csak egyféle hatóanyag tartalmú gyógyszert adjunk, a betegtájékoztatóban jelölt, életkor szerint leírt adagolás szerint.
  • Hagyjunk elegendő időt -ez akár 1-2 óra is lehet – hogy a készítmény kifejtse a hatását, így elkerülhetjük a túladagolást.
  • Lázas gyermeket ne öltöztessük túl, ne takarjuk be, a szobája legyen hűvös. Ilyen módon is csökkenteni tudjuk a lázat.

Ha nem csillapítjuk időben a lázat, lázgörcs alakulhat ki?

A lázgörcs nem függ a láz mértékétől, akár már 37°C- körül is bekövetkezhet. A lázgörcsöt nem önmagában a láz okozza, hanem a háttérben fennálló fertőzés miatt a szervezetben beindult bonyolult folyamatok eredménye. Emiatt a lázcsillapítással nem tudjuk a kialakulását befolyásolni. Megjelenése hátterében genetikai ok állhat, családi halmozódás is előfordulhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél vagy krónikus beteg gyerekeknél a láz fokozott kockázatot jelent, így esetükben kórházi kivizsgálás válhat szükségessé.
  • Ha a gyermeknek a láz mellett egyéb tünete – például nehézlégzés, egyéb szokatlan tünet, például apró piros kiütések, aluszékonyság - is van, vagy fokozatosan romló állapot figyelhető meg nála.
  • Láz esetén fontos a folyadékpótlás, azonban ha a gyermeknél egyidejűleg hányás, hasmenés is jelentkezik, akkor fennáll a kiszáradás veszélye, ezért ilyen esetben is fontos orvoshoz fordulni.
  • Nem szűnő láz esetén szintén, ha a láz 3 napnál tovább tart mindenképp.

Téma szakértője

Specialitások:
  • láz, visszatérő láz kezelése
  • köhögés (hurutos és száraz), elhúzódó köhögés kezelése
  • visszatérő nátha, orrdugulás gyógyítása
  • húgyúti fertőzések kezelése
  • védőoltások beadása
  • emésztési zavarok (pl. haspuffadás, hasmenés, görcsök, gyomorégés) kivizsgálása
  • étvágytalanság kezelése
  • elhízás
  • ellenállóképesség javítása
  • gyermekkori allergia megállapítása
  • labor kiértékelés

Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedvesség és türelem

Lakos doktor nagyon kedves és hihetetlenül alapos. Minden kisgyermekes szülőnek ajánlom!

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász