Miért vérzik hideg időben gyakrabban a gyerekek orra?

Miért vérzik hideg időben gyakrabban a gyerekek orra?

Utolsó módosítás:2023.11.14 18:16

Az orrvérzés az orr nyálkahártyáján található apró erek sérüléséből fakadó vérzés, ami többnyire spontán megszűnik, mégis nagy riadalmat okozhat a gyermekek és szüleik körében. Mi az oka annak, hogy a hideg idő beköszöntével többször tapasztalhatjuk ezt a kellemetlen tünetet gyermekeinknél? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát kérdeztük.

Miért vérzik a gyerekek orra?

Gyerekkorban gyakoriak az enyhe lefolyású, otthoni ellátással is csillapítható orrvérzések, melyben sokszor a bakteriális és vírusfertőzések, allergiás nátha, kisebb sérülések, a túlságosan erős orrfújás vagy helytelen orrporszívózás, illetve az orrdugulás a ludasak. Előfordulhatnak továbbá hematológiai, valamint érrendszeri okok, és nagyon ritkán daganatos betegségek is állhatnak a háttérben, sokszor azonban nem derül fény a konkrét okra. A gyermekkori orrvérzések főként az orrsövény bemeneti részéről indulnak, ahol vékonyabb és sérülékenyebb a nyálkahártya, nagyon gazdag az érhálózat, az itt található hajszálerek és kis erek könnyen elszakadhatnak és vérezhetnek. Rendszeresen előfordul, hogy a gyerekek az orrbemenetnél található pörköket sértik fel, a lekapart pörk helyén lévő hámhiányból pedig ismételt vérzés alakulhat ki. Hogy elkerüljük az ilyen jellegű sérüléseket, vágjuk rövidre a gyermek körmeit!

A felső légúti fertőzések és a hideg is sérülékenyebbé teheti az orrot

A gyermekek körében gyakran fordulnak elő felső légúti megbetegedések, amelyek miatt a nyálkahártyaVisszatérő orrvérzés esetén forduljunk fül-orr-gégészhez! duzzadtabbá, sérülékenyebbé válik, így könnyebben alakulhat ki orrvérzés is. Sajnos ilyen esetben egy elhúzódó orrspray használat is fokozhatja a nyálkahártya kiszáradását és az orrvérzést. Mivel a kinti hideg levegő és a lakás száraz, túlfűtött levegője is szárítja az orrnyálkahártyát, ezért érdemes a gyerekszoba párásításáról és a gyermek megfelelő hidratálásáról is gondoskodni. Szükség esetén orrkenőccsel és sós vizes orrsprayvel is óvhatjuk a gyermek orrnyálkahártyáját – tanácsolja a szülőknek dr. Holpert Valéria.

Mit tegyen a szülő, ha a gyermek orra vérzik?

Fontos, hogy ne essünk pánikba, hiszen a gyermek számára igencsak riasztó lehet a vér látványa.

Ilyenkor nyugtassuk meg, hogy minden rendben lesz, majd ültessük le, fejét hajtsuk előre, hogy a gravitáció is segítse az ürülést! Mivel a vérzés jellemzően az orrsövény elülső-alsó részén jelentkezik, ezért sokszor elegendő annyi, ha egy zsebkendővel összenyomva tartjuk az orrszárnyakat, és kb. 5-10 perc múlva meg is szűnik a probléma. Ha gyermek elég idős, megkérhetjük, hogy ő maga végezze el a műveletet, így kissé el is terelhetjük figyelmét. Ne fektessük le a gyermeket, és tilos a fej hátrahajtása is, mert a vér hátrafolyik, és lenyelve gyomorfájdalmat, hányást okozhat. Tévhit az is, hogy a tarkóra vagy csontos orrhátra tett borogatás vagy jég önmagában megszünteti a vérzést.

Mikor forduljunk orvoshoz az orrvérzéssel?

Bár legtöbb gyermekkori orrvérzés nem igényel orvosi ellátást, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget az alábbi esetekben:

  • Az orrvérzés sorozatosan visszatér
  • A vérzést nem sikerült a fent ismertetett módszerrel csillapítani
  • A vártnál nagyobb mennyiségű vérrel jár az orrvérzés
  • A gyermeknek légzési nehézségei vannak
  • A gyermek sápadt, rosszul érzi magát vagy elájult
  • A vérzést sérülés okozhatta, illetve a sérülés következtében az orra eltörhetett
  • Idegen tárgy került az orrába
  • A székletében, vizeletében, fülében, torkában vér látható

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak