Elindult az allergiaszezon! Ezekre figyelj gyermekednél!

Elindult az allergiaszezon! Ezekre figyelj gyermekednél!

Utolsó módosítás:2024.04.09 13:17

Egyre fiatalabb korban jelentkezik a szénanátha, amiről sokan nem is tudják, hogy nem nátha, hanem allergia! Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, hogyan különböztethetjük meg a szénanáthát a vírusos náthától és mikor forduljunk orvoshoz.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ha tüsszög, akkor megfázott?

Ha a kicsi hasfájós, felmerül a gyanúja, hogy valamilyen étel fogyasztása okozza a panaszait. Ekcémás tünetek, csalánkiütések kapcsán is gondolhatunk ételallergiára, de akár a tusfürdő vagy a mosószer is kiválthatja a tüneteket. Ha viszont egy kisgyermek tüsszögni kezd, légúti tünetei vannak, könnyen úgy vélhetjük, hogy biztos náthás, megfázott, hiszen kisgyermekeknél ez egyébként is gyakori, akár évente 5-8 alkalommal is előfordulhat.

Allergiára hajlamos gyerekek

Pedig szénanátha gyerekeknél is jelentkezhet, főként akkor figyeljünk rá, ha a családban előfordult allergiás betegség. Egy szülő esetén 30, két allergiás szülő esetén közel 80% az esélye, hogy a gyermeknél is jelentkeznek a tünetek. Az atópiás, allergiára hajlamos gyerekeknél gyakori az „allergiás menetelés”, vagyis annál a csecsemőnél, akinél a száraz, ekcémás bőr okozott problémát, magasabb a későbbi életkorban jelentkező szénanátha, asztma kialakulásának kockázata.

Már bölcsődés és óvodáskorban is jelentkezhet

Szénanátha vagy megfázás? Nem mindegy!Az utóbbi években a szénanátha gyerekeknél egyre fiatalabb korban jelentkezik. Az első tünetek akár már 2-3 éves korban megjelenhetnek. Mivel sok gyerek ebben az életkorban kerül először közösségbe, még könnyebb összekeverni a szénanátha és a megfázás tüneteit. 

Mi történik, ha orvoshoz fordulunk?

A gyermekorvos először rögzíti a kórtörténetet, a gyermek tüneteit, korábbi betegségeket, családban előforduló allergiás eseteket. Biztos választ az allergiateszt elvégzése adhat. Ennek eredményét a tünetekkel összevetve lehet megállapítani, hogy a gyermek valóban allergiás-e és ha igen, pontosan mire.

„Kisgyermekeknél az allergiavizsgálat vérvétellel történik. A korukra jellemző immunmechanizmus miatt az allergiateszt álnegatív is lehet. Ilyenkor allergiára kezeljük allergiaelleni készítménnyel és figyeljük, hogy a tünetei megszűnnek-e. Ha igen, akkor valóban nem egy elhúzódó vírusos fertőzéssel, hanem szénanáthával van dolgunk.”

Elmúlhatnak a szénanáthás tünetek?

Hormonális és egyéb hatásokra előfordulhat, hogy a szénanátha gyerekeknél néhány évre eltűnik, vagy enyhébbek lesznek a tünetei. Egyénenként változó, hogy kinél térnek vissza a panaszok. Az allergén immunterápiás kezeléssel azonban ténylegesen befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását. Ez a terápia ugyanis nem a tüneteket csillapítja, hanem az immunrendszer működését próbálja módosítani és az adott allergénnel szemben immuntoleranciát kialakítani.

Szénanátha gyerekeknél – több kezelési mód

A szénanáthára létezik tüneti és tartós kezelés. A tüneti kezelés antihisztamin tabletta szedését, szükség esetén szemcsepp és orrspray használatát jelenti, ezek segítségével tudjuk csökkenteni a tüneteket. A tartós kezelés nem a tünetekre, hanem a szénanátha kiváltó okára, az immunrendszer kisiklott működésére hat. Segítségével 3-5 éves kezelés után 10-12 évre eltűnhetnek az allergiás tünetek.

„Az allergén immunterápia gyerekeknél óvodás kortól alkalmazható, érdemes megpróbálni, mert bizonyítottan segít megakadályozni az újabb allergiák megjelenését, és csökkenti az allergia szövődményeként kialakuló asztma kockázatát is.”

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak