Szúnyogcsípésre antihisztamint?

Szúnyogcsípésre antihisztamint?

Utolsó módosítás:2023.08.22

A rovarcsípés a legtöbbünknél ártalmatlan probléma, ám egyeseknél – főként gyerekeknél – a szúrás környékén komoly duzzanat alakulhat ki. Sokan ezt allergiás reakciónak vélik, de valójában ez a rovar által bejuttatott méreganyag és az egyén érzékenységétől függő reakció, és nem allergiás mechanizmus okozza. Régen a kalcium volt a csípések ellen javasolt szer, ma már nem ajánlják ezt a szert a csípés ellen a szakemberek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa mondta el, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Szúnyogok, pókok és darazsak

A szúnyogok alkonyatkor és hajnalban a legaktívabbak, a hímek nem, de a nőstények ilyenkor támadnak. Illat, kilélegzett szén-dioxid és izzadtság alapján találják meg „áldozatukat”, a legjobban a 0-ás vércsoportúakat kedvelik, a gyerekek pedig azért könnyű célpontok, mert éjszaka nehezebben ébrednek fel a zümmögésre.

Szúnyogcsípésre antihisztamin.A szúnyog-, pók- vagy darázscsípés után kialakuló duzzanatot, fájdalmat és viszketést a rovar nyálában található anyagok okozzák, amelyek kitágítják a kisereket, és fokozzák azok áteresztő képességét, így ezzel ödémát okoznak. Ez teljesen normális immunválasz, amely egy-két nap alatt lezajlik, a kellemetlenség pedig elmúlik. Ha azonban vakarni kezdjük a csípést, megsértjük bőrünk felső hámrétegét, és még mélyebbre engedjük az anyagokat, amelyeket az ízeltlábú injektál be csípés közben, illetve bejuttathatunk baktériumokat, amelyek a körmünkön, bőrünkön találhatóak. A felülfertőződés miatt elhúzódhat a gyógyulás, és egészen csúnya, sebes, nedvedző duzzanatok is kialakulhatnak, amelyek lokális, súlyos esetben szisztémás antibiotikum kezelést igényelhetnek.

Komolyabb kellemetlenséget, életveszélyes állapotot a csípések azoknál okoznak, akik allergiás reakcióval válaszolnak. A méh- és darázscsípésről köztudott, anafilaxiás tüneteket okozhatnak, arc, szem- és ajakduzzanatot, nyelési nehézséget, szédülést, keringés-, légzészavart, ájulást és eszméletlenséget. Gyerekeknél nem egészen 1 százalékban, felnőtteknél 3 százalékban fordul elő súlyos allergiás reakció méh- és darázscsípésre, egyesek azonnali adrenalin injekcióra szorulhatnak.

Szúnyogcsípés-allergia?

A szúnyogcsípésre nem jelentkezik allergiás reakció, annak ellenére, hogy sok gyermeknél nem kis duzzanat, hanem nagy, vörös, kemény, akár 10 cm átmérőjű ödéma is létrejöhet a csípés helyén. Ennek hátterében azonban nem valódi allergiás reakció áll, mindössze arról van szó, hogy a gyerekek bőre érzékenyebb, ezért rendszerint intenzívebben reagálnak a szúnyogcsípésre, mint a felnőttek.

Kalcium helyett antihisztamin

A nyugati orvoslás évtizedekig ajánlotta a kalciumot az allergiás reakciók, így a csípések ellen is. Valójában használata indokolatlan, szakmailag nem alátámasztott, csupán a megszokás eredménye. Kalciumpótlásra kalciumhiányos állapotokban van szükség, illetve hasznos lehet idősebb korban, csontritkulás esetén D-vitaminnal kombinálva. Szokás adni még tejfehérje-érzékenység esetén, mert ha valaki nem fogyaszt tejet, tejterméket kevés lehet a kalciumbevitele is.

A nagy, helyi duzzanattal, járó szúnyogcsípések ellen az antihisztamin hat, amelyet szájon át lehet bevenni. Emellett lokálisan kezelhetjük gyulladáscsökkentő kenőccsel és hideg borogatással. A mai modern, harmadik generációs készítmények komolyan enyhíthetik a panaszokat. Érdemes a patikában segítséget kérni, hiszen a tabletta mellett létezik már rágótabletta, illetve antihisztamin-csepp is.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest,Ostrom utca 16. fsz. 1-es rendelö
Telefonszám: +36 70 621 0783

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposság

Kamasz fiam here panaszait látta el a Doktor Úr! Nagyon segítőkész, megértő és a zavarban lévő fiam számára is megnyugtató volt a teljes vizsgálat!

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász