Megfázás vagy pollenallergia miatt szipog a gyerek?

Megfázás vagy pollenallergia miatt szipog a gyerek?

Utolsó módosítás:2024.04.09 16:29

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás? A sok közös tünet miatt olykor nehéz lehet különbséget tenni a kisgyermekeknél a megfázás és az allergia között. Dr. Balogh Ádám, csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmagyarázza, miként állapítható meg, hogy gyermekünknek közönséges megfázása vagy szénanáthája van.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Megfázás és allergia- sok közös tünetük van

-A szezonális allergia és a megfázás számtalan hasonló tünettel járhat: az orrfolyás és orrdugulás, a tüsszentés és a torokkaparás például mindkét esetben igen gyakran megfigyelhető – mondja Dr. Balogh Ádám. Megfázáskor sokszor látjuk a gyermeken, hogy fáradt és kimerült, de egy kezeletlen szezonális allergia is okozhat álmatlan éjszakákat, ami miatt nem tudja kipihenni magát, és másnap esetleg enerváltabb lesz az iskolában. Noha a megfázás és a szénanátha tünetei átfedik egymást, van azonban néhány lényeges különbség köztük.

Szénanátha vagy megfázás? Ezekre a jelekre figyeljen!

  • A gyermek életkora

A szezonális allergia főként az idősebb gyerekeket érinti, általában nem alakul ki 2-3 éves kor előtt, de nagyobb számban az 5-6 éves korosztályban figyelhetők meg az első tünetek. 

  • A tünetek jelentkezése

Amennyiben a tünetek mindig az év meghatározott időszakában jelentkeznek, az többnyire azt jelzi, hogy szezonális allergiával van dolgunk. A megfázás nagyobb valószínűséggel fordul elő az őszi és téli hónapokban, míg a szezonális allergiák leggyakrabban tavasszal, nyáron vagy ősszel jelentkeznek. Fontos különbség azonban, hogy a megfázás tünetei 7-10 napon belül lecsengenek, ám a szezonális allergia mindaddig fennáll, míg a gyermek ki van téve az allergénnek, vagyis amíg az allergiát okozó növény pollenszórása zajlik. Egy parlagfű allergiás gyermek esetében ez akár július közepétől októberig tartó időszakot is jelenthet – magyarázza a szakember.

  • Szem- és bőrtünetek

Ha gyermeknek szem-, orr- vagy bőrviszketése van, az allergiát valószínűsít, a megfázás nem okoz ilyen panaszokat.

  • Az orrváladék színe

Dr. Balogh Ádám szerint érdemes megfigyelni az orrváladék színét is. Ha ugyanis víztiszta és nagy mennyiségben jelentkezik – a viszkető, könnyező szemmel együtt – azt jelezheti, hogy a gyermek allergiával küzd. Természetesen a hirtelen megszaporodó, áttetsző, vízszerű orrváladék is lehet egy felső légúti megbetegedés kezdeti jele – teszi hozzá Balogh doktor. A sűrű, sárgás, zöldes színű orrváladék azonban már fertőzésre utal, míg a fehérré váló orrváladék az orrdugulás jele, ami akár légúti allergia tünete is lehet.

  • Láz

Ha gyermeke lázas, folyik az orra és köhög, akkor valószínű, hogy megfázás vagy más vírusos betegsége áll a háttérben. A pollenallergia nem okoz lázat.

  • A gyógyszeres kezelés hatása

-Az allergiás tünetek, például a szemviszketés és az orrfolyás drasztikusabban javulnak az gyógyszeres kezelés hatására. Mielőtt azonban bármilyen allergiaellenes készítményhez nyúlnánk, feltétlenül konzultáljunk orvossal! Különösen indokolt a gyermek háziorvosának felkeresése, ha hetek vagy hónapok óta fennállnak a náthás tünetek. A megfázás a szénanáthával ellentétben nem igényel semmiféle gyógyszert vagy terápiát. Ami ilyenkor segít, az a bőséges folyadékbevitel, a tengervizes orrspray és az orrszívás (nagyobb gyerekeknél orrfújás), valamint a pihenés és persze a türelem. Ha a gyermeknek rossz a közérzete, fájdalmai vannak, akkor az életkornak megfelelő láz-és fájdalomcsillapító készítmények is szóba jöhetnek. Ma már bizonyított tény, hogy a vény nélkül kapható megfázás és köhögés elleni gyógyszerek nem segítik elő a kisgyermekek gyógyulását, ezért rutinszerű használatuk nem javasolt – figyelmeztet Dr. Balogh Ádám, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa.

Téma szakértője

Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

Rendelés típusa: Személyes (rendelői) vizit és távkonzultáció (telefonos)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.
Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak