Ami miatt minden szülő aggódik: mitől lehet hasmenése a babának?

Ami miatt minden szülő aggódik: mitől lehet hasmenése a babának?

Utolsó módosítás:2024.05.10 07:54

A hasmenés gyakori kórkép a gyermekeknél. A csecsemőknél, kisgyermekeknél legtöbbször valamilyen fertőzés áll a hátterében, de a vékonybél betegségei is okozhatnak napi többszöri híg székletet – mondja Dr. Hidvégi Edit, a Gyermekgyógyászati Központ gyermek gasztroenterológus, gyermek tüdőgyógyász szakorvosa.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PHD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hasmenésről

-Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha napi háromnál több híg, laza széklete van a gyermeknek – ismerteti Dr. Hidvégi Edit. Csecsemőkorban a minden etetés után tapasztalt kis mennyiségű, laza széklet és a fogzáskor jelentkező lazább, nyákos széklet egyaránt normálisnak tekinthető, de a hurutos betegségek kapcsán lenyelt váladék is megjelenhet a baba székletében. Bár a hasmenés többnyire otthon is jól kezelhető állapot, a szülőket mégis gyakran aggodalommal tölti el, különösen csecsemőkorban, hiszen ilyenkor még könnyen kiszáradhatnak a gyerekek.

Mi okozhatja a tüneteket ebben az életkorban?

Fertőzés

-Csecsemőkorban sokféle betegség kísérőtünete is lehet a hasmenés – főként légúti és vírusos betegségekhez kapcsolódóan találkozunk vele, de önálló betegségként is előfordulhat. A fertőzéses hasmenést gyermekkorban többnyire vírusfertőzés (Rota-, Adeno-, Calicivírus) váltja ki, ritkábban baktérium (Campylobacter, E. coli, Salmonella,) vagy parazita (Giardia lamblia) is okozhatja – mondja Dr. Hidvégi Edit. Hasmenést jelez a háromnál többször jelentkező vizes, spriccelő, rossz szagú vagy nyálkás széklet. A csecsemő nyugtalan, bágyadt, beteg benyomását kelti. A gasztrointesztinális tüneteket gyakran kíséri láz is. Mivel csecsemőkorban a hasmenés miatt órák alatt kialakulhat nagymértékű folyadék-és sóveszteség, ezért fokozott odafigyelést igényel az állapot: ilyenkor speciális ionokat tartalmazó rehidráló folyadék adásával előzhetjük meg a kiszáradást, de hányás esetén kórházban infúzió adására van szükség. A fertőzéses hasmenést az esetek jelentős részében a helyes higiénia betartásával és Rota vírus elleni védőoltással előzhetjük meg.   

A vékonybél betegségei

Gyermekkorban hasmenést okozhatnak a vékonybél betegségei is.

Tejfehérje allergia

A tejfehérje allergia a csecsemők 2 százalékánál figyelhető meg, a többségük azonban 3 éves korára kinövi a betegséget. Az allergiát a tehéntej fehérjéi váltják ki, tünetei közül jellegzetes a hasmenés és haspuffadás, súlyvesztés, de a betegséget bőr-és légúti tünetek is jelezhetik. A tejfehérje allergia kizárólagosan szoptatott csecsemőknél is kialakulhat az anya által fogyasztott és az anyatejjel bekerülő tehéntejfehérje miatt is. Szoptatott csecsemőknél a terápiát az anya tejmentes diétája jelenti, ennek hiányában speciális tejmentes tápszereket kapnak a csecsemők. Hidvégi doktornő arra is felhívja a figyelmet, hogy a tehéntej helyett sem a kecsketej, sem a savanyított tejtermékek (sajt, túró, joghurt stb.) nem használhatók. Csecsemők és kisdedek a felnőttek részére készített növényi italokat sem kaphatják! Ebben az életkorban még gyakorlatilag nem létezik tejcukor érzékenység. 

Laktózintolerancia

Csecsemő- és kisdedkorban elsősorban a bélnyálkahártya károsodásával járó betegségek következtébenHasmenést okozhat a laktózérzékenység is csökkenhet a tejcukor bontását végző laktáz enzim mennyisége, 5 éves kor felett betegség nélkül is lehetséges a csökkent működése. A laktózérzékenység jellegzetes tünete a híg, vizes hasmenés, haspuffadás és a savanyú vegyhatású széklet a tejcukor tartalmú tej és tejtermékek fogyasztása után 1-3 órával. A laktóz felszívódási zavar megszűnéséig tejcukormentes, illetve a gyermek állapotától és érzékenységétől függően tejcukorban szegény étrend javasolt. Fontos megjegyezni, hogy a tejcukor bontását végző laktáz enzim teljes hiánya egy rendkívül ritka veleszületett rendellenesség

Lisztérzékenység (cöliákia)

Cöliákia esetén a gabonák egyik összetevője (glutén) ellen kialakuló ellenanyagok okozzák a vékonybél nyálkahártya károsodását, ami a csecsemőkor második felében, illetve kisdedkorban jelentkezik. Általában leghamarabb a lisztes ételek fogyasztásának megkezdése után 2-3 hónappal kezdődik, kialakulását genetikai tényezők és környezeti faktorok is befolyásolják.  Előfordulása 1 százalék (közeli rokon gluténérzékenysége esetén ez akár 25 százalék is lehet) a populációban. A lisztérzékeny gyermek étvágytalan, hasa puffadt, tartós hasmenés jelentkezik nála, súlyos esetben fogyhat is, fejlődése elmarad. Idővel vitamin- és vashiány jelentkezik. Jellegzetes tünet a zsírfényű, bűzös széklet. A terápiát az élethosszig tartó gluténmentes diéta jelenti.

Tipegők hasmenése

Mint Dr. Hidvégi Edit szavaiból kiderül, a hasmenésnek egy speciális típusát jelenti az ún. „tipegők hasmenése”, ami napi többször laza székletürítéssel jár, és a székletben gyakran találnak a szülők emésztetlen főzelékmaradványokat is. Valójában nem igazi hasmenés, csak lazább széklet. Oka valószínűleg az, hogy a gyerekek nem rágják meg rendesen az ennivalót, az emésztő enzimek pedig még nem működnek tökéletesen. Ha túl gyors a bél "perisztaltikája", azaz előre vivő mozgása, akkor nincs ideje felszívódni a víznek, ezért lesz lazább ez a széklet. Mivel a gyermek fejlődése normális, és az életkor előrehaladtával a hasmenés is csökken majd elmúlik, így az esetek többségében nincs szükség speciális terápiára.

Krónikus gyulladásos bélbetegségek

Két krónikus betegség, a Crohn és a colitis ulcerosa sorolható ide. Hidvégi doktornő szerint bár rendkívül ritka betegségekről van szó, sajnos mindkettőt egyre gyakrabban fedezik fel gyermekkorban is. A krónikus gyulladásos bélbetegségek számtalan változatos tünettel (hasfájás, véres széklet, fogyás, hasmenés) jelentkezhetnek. Kezelésük gyógyszeres, diétás és sebészeti eljárások alkalmazásával történik.

-6 hónapnál fiatalabb csecsemő hasmenése (és hányása) esetén azt tanácsolom, hogy mindenképpen lássa a babát a háziorvosa. Nagyobb gyermekeknél az elhúzódó hasmenés is kivizsgálást igénylő állapot. Hasmenés esetén a folyadékpótlás mellett fordítsunk nagy gondot a higiénia, tisztaság biztosítására, és a kezelőorvos által javasolt probiotikum készítményt is kapjon a gyermek – hangsúlyozza Dr. Hidvégi Edit, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak