Nem megfázás, hanem szénanátha – pollenallergia gyerekeknél

Nem megfázás, hanem szénanátha – pollenallergia gyerekeknél

Utolsó módosítás:2023.05.18

Ha egy gyerek már hetek óta tüsszög, náthás tünetei vannak, de egyéb légúti betegségre utaló panasza nincsen, akkor gondoljunk arra, hogy allergia is állhat a háttérben. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, mikor forduljunk orvoshoz.

Megfázás vagy allergia?

Az első szénanáthás tünetek már bölcsődés korban, 2-3 évesen is jelentkezhetnek. Mivel sok gyermek ennyi idősen kerül először közösségbe, ezért szülőként nem könnyű megállapítani, hogy az ismételten visszatérő, gyakran egybefüggő légúti panaszok fertőzés vagy allergia miatt jelentkeznek-e a gyermeknél.

Hogy ismerhető fel a szénanátha?

A pollenallergia szénanáthás tüneteket okoz, melyek a következők lehetnek:

  • vizes orrfolyás
  • tüsszögés
  • köhögés
  • orr- és szemviszketés.

Fontos különbség, hogy szénanátha esetén hiányoznak a jól ismert, náthával, megfázással járó egyéb panaszok, úgy mint a láz, rossz közérzet, étvágytalanság, esetleg hányás, hasmenés. A szénanáthás tünetek sokszor az év ugyanazon időszakában jelentkeznek ismételten az évek során, mindig az adott pollen ill. pollenek pollenszórásakor. Napos, szeles időben erősödnek a klinikai tünetek, esős időben sokszor csökkennek.

Dr. Somogyi Éva hozzátette, hogy biztos választ az allergiateszt elvégzése adhat, melynek eredményét a gyermek tüneteivel összevetve lehet megállapítani, hogy valóban allergiás-e és ha igen, pontosan mire.

Tartósan kezelhető a gyermekkori szénanátha

Allergén immunterápia tartós allergia kezelés gyerekeknél.A gyermekkori szénanátha kezelhető tüneti terápiával, vagyis antihisztamin tabletta és különböző hatóanyagú orrspray adásával, melyet a kezelőorvos javasol a tünetek és az allergia vizsgálat eredménye alapján. A kezelést a tünetek csökkentése és megszüntetése érdekében adjuk, minden szezonban újra és újra alkalmazni kell.

Emellett oki terápiát is tudunk alkalmazni, amellyel befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását, ez az allergén immunterápiás kezelés. Ez a terápia nem csak a tüneteket csillapítja, hanem az immunrendszer működésére hat, az adott allergénnel szemben immuntoleranciát indukál.

Gyerekeknél óvodás kortól alkalmazható, azért érdemes megpróbálni, mert az allergén immunterápia segít megakadályozni az újabb allergiák megjelenését, és csökkenti az allergia szövődményeként kialakuló asztma kockázatát is – hangsúlyozza dr. Somogyi Éva.

Az allergén immunterápia jelentősen javítja az életminőséget

Az allergén immunterápiás kezelés életminőséget befolyásoló hatását vizsgálta egy svéd kutatás, melyben 3 éven át követték a terápia által bekövetkező változásokat 5-16 év közötti gyermekek körében. A 158 résztvevő esetében már az első évben jelentősen csökkentek az allergiás tünetek súlyosságát jelző pontszámok, és jóval kevesebb – 35,6%-ról 4,5% - lett a súlyos vagy nagyon súlyos tüneteket mutató gyerekek aránya. Mindezek következtében az életminőségük terén is jelentős javulást tapasztaltak. Ezek a kedvező változások – melyeket laboratóriumi vizsgálatokkal (pl. allergén-specifikus IgE méréssel) is alátámasztottak a kutatók - fennmaradtak a vizsgálat teljes ideje alatt.

A minimum 3 éves allergén immunterápia hozzászoktatja a gyermek szervezetét ahhoz az allergénhez, ami a tüneteit okozza, így az adott allergénre toleranciát mutat az immunrendszer, nem jelentkeznek a panaszok az allergénre. Sok esetben a kezelés tartós eredményt hoz, 10-12 évig hatásos. Az immunterápiát célszerű elkezdeni két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt. Pázsitfű allergia esetén tehát márciusban, parlagfű allergia esetén május végéig kezdhető.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest,Ostrom utca 16. fsz. 1-es rendelö
Telefonszám: +36 70 621 0783

Kapcsolódó oldalak