Koronavírus az óvodákban, iskolákban: enyhe náthás tüneteket okoz és gyorsan terjed

Koronavírus az óvodákban, iskolákban: enyhe náthás tüneteket okoz és gyorsan terjed

Utolsó módosítás:2023.09.21

Az őszi légúti gyermekbetegségek hátterében sokféle kórokozó állhat. Leggyakrabban vírusok okozzák a tüneteket, de itt is széles a paletta: a rhinovírusoktól kezdve az influenzavírusokon át az adenovírusokig képesek nagyon hasonló tünetekkel jelentkező betegségeket kiváltani. Az utóbbi években pedig már számolni kell a koronavírus újabb variánsaival is, melyek szintén nagyszámú megbetegedéseket okozhatnak a gyermekközösségekben. Ezzel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyászt, a Gyermekgyógyászati Központ orvosát kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A szokásos szeptemberi nátha

Ahogy elkezdődik az óvoda, az iskola, a gyerekek néhány hetet – vagy akár csak napot – követően már náthásak, orrfolyás, köhögés jelentkezhet. Szülőként jól ismerjük ezt a minden évben ismétlődő helyzetet. A fertőzés aztán az egész családban körbejár, mire pedig az utolsó családtag is felépül, már az ajtónkon kopogtat az influenza, vagy valamilyen egyéb légúti járvány. Szinte biztosra vehetjük, hogy az óvodáskorú gyermeknek havi egy, enyhe középsúlyos felső légúti hurutos betegsége van.

Újabb koronavírus variáns

A közösségbe került gyerekeknél ez természetes jelenség, az utóbbi évek annyiban különböznek, hogy újabb kórokozóval bővült a légúti tüneteket okozó vírusok sora: a koronavírus újabb variánsai okoznak fertőzéseket. A COVID-19 megjelenése óta a vírus által okozott betegség lefolyása és súlyossága sokat változott. Már a tavaszi szezonban terjedő omikron variáns is jellemzően enyhe, náthaszerű tüneteket okozott, a mostani időszakban előforduló eris is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Az eris az omikron egyik alváltozata, mely bár gyorsan terjed, de egyéb tulajdonságaiban teljesen hasonló az omikronhoz.

Az eris fertőzés tünetei

A koronavírus új variánsa az eris gyerekeket is megbetegít.A koronavírus újabb variánsa is enyhe, légúti tüneteket okoz: köhögés, torokfájás, rekedtség, hidegrázás, hőemelkedés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezhet. A tünetek lefolyása általában gyors, 2-3 nap alatt az érintettek túlesnek a fertőzésen.

Az eris nevű új variánstól annyira kell tartani, mint bármelyik náthavírustól – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Gyors terjedése miatt valószínű, hogy a gyerekek „hazaviszik” a szülőknek, nagyobb vagy kisebb testvéreknek, de komolyabb tünetektől nem kell tartani. Ha van a családban idősebb nagyszülő, vagy krónikus betegséggel élő személy, ott érdemes a háziorvossal konzultálni a védőoltásról.

A szokásos tüneti kezelés segít

A tünetek hasonlósága miatt pusztán az orvosi vizsgálat alapján nem lehet meghatározni, hogy az eris vagy más vírus okozza-e a betegséget. Ha valaki erről szeretne megbizonyosodni, akkor koronavírus-gyorstesztet kell végeznie. A kezelés egyébként minden esetben a szokásos tüneti terápia:

  • pihenés, bőséges folyadékfogyasztás
  • torokfertőtlenítő tabletta, gargalizálás, orrspray, szükség esetén fájdalomcsillapító
  • a levegő párásítása és illóolajok belélegzése is segíthet az orrdugulást enyhíteni
  • a betegség leküzdését az immunrendszer támogatásával segíthetjük: megelőzés céljából is hasznos a gyermekorvossal egyeztetve D- és C-vitamin, cink tartalmú táplálékkiegészítők szedése.

Orvoshoz akkor javasolt fordulni, ha a tüneteink az első pár napban nem szűnnek, hanem fokozódnak, vagy újabbak jelennek meg. Ha a javulás hét-tíz napot követően sem észlelhető, akkor mindenképp vizsgáltassuk ki magunkat!

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Védőoltás kisgyerekkel

A doktor úr alapos és nagyon kedves. Védőoltást adott be kislányomnak, ügyesen elterelte a figyelmét. Mindent részletesen elmagyarázott, hogy milyen mellékhatások várhatóak és azokat hogyan kezeljük. Ajánlom minden szülőnek!

Dr. Lakos Gábor
Dr. Lakos Gábor
csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász